Τρίτη , 19 Μαρ 2024

Επέτειος για τη Μάχη των ανταρτών στην Παναγιά των Κεραμιών Χανίων

 

Για τους Έλληνες ήρωες αγωνιστές που έπεσαν την περίοδο της κατοχής υπερασπιζόμενοι την τιμή της Ελλάδας στη μάχη της Παναγιάς τελέσθηκε σήμερα το πρωί στις 11 επιμνημόσυνη δέηση παρουσία αρκετού κόσμου. 

 
Σημείωση: Το ρεπορτάζ θα δημοσιευθεί αύριο στα Χανιώτικα νέα και θ’ αναρτηθεί κι εδώ: 

 

 

Όψη του χωριού Παναγιά από την πλαγιά του βουνού.

 

 
Περιοχή της Αντίστασης στα δύσκολα χρόνια της κατοχής τα Κεραμιά, τα οποία έμειναν με χρυσά γράμματα στην ελληνική ιστορία για τη μεγάλη άνιση μάχη μεταξύ μερικών εκατοντάδων ανδρών του ΕΛΑΣ και των πολλαπλάσιων πάνοπλων στρατιωτών του Χίτλερ. Τον Δήμο Χανίων εκπροσώπησε ο αντιδήμαρχος Ελευθέριος Αμπαδιωτάκης, ο οποίος απεύθυνε χαιρετισμό και κατάθεσε στεφάνι. “Ο Δήμος Χανίων συμμετέχει και χαιρετίζει την εκδήλωση αυτή, που γίνεται κάθε χρόνο στον ιστορικό αυτό χώρο της Παναγιάς Κεραμιών, για να αποτίσει φόρο τιμής προς τους Αγωνιστές της περίλαμπρης αυτής Μάχης.  Τιμούμε σήμερα την Εθνική Αντίσταση του λαού μας ενάντια στους Γερμανούς κατακτητές. Ο εορτασμός μιας επετείου αποκτά ιδιαίτερο νόημα όταν αξιοποιείται ως μια ευκαιρία πραγματικής και ουσιαστικής απόδοσης τιμής σ’ όσους αγωνίστηκαν για το μεγαλύτερο ιδανικό, την ελευθερία. Ο Εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας του ‘41-’44, ως επίτευγμα του ελληνικού λαού, που με τις όποιες δυνάμεις του αντιτάχθηκε στους φασίστες και τους Ναζί, πρέπει να τιμάται ενωτικά καθώς όλοι τους, εκείνα τα χρόνια, πολέμησαν πέρα και πάνω από οποιεσδήποτε πολιτικές, ιδεολογικές ή άλλες σκοπιμότητες και τοποθετήσεις. Αυτή τη γενιά τιμούμε σήμερα, τη γενιά που βοήθησε να δημιουργηθεί μια νέα εθνική συνείδηση, που εξύψωσε τις κοινωνικές και πολιτικές αντιλήψεις του λαού και ενήργησε σαν πλατιά διαφωτιστική δύναμη, απαράμιλλη με κάθε άλλη… Σήμερα περισσότερο από ποτέ, το μήνυμα της Εθνικής Αντίστασης είναι επίκαιρο και δυνατό: Ενωμένοι και προσηλωμένοι στους στόχους μας μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα μεγάλα προβλήματα της χώρας, με συνέπεια, διαφάνεια και αξιοκρατία, κτίζοντας ένα πιο ελπιδοφόρο μέλλον για τη χώρα μας. Η ηρωική γενιά της Εθνικής Αντίστασης έπραξε και με το παραπάνω το εθνικό καθήκον και εκπλήρωσε επάξια την ιστορική της αποστολή…”.

Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΑΧΗ

Για το ιστορικό της Μάχης της Παναγιάς αναφέρθηκε με χαιρετισμό και ο αντιπρόεδρος της ΠΕΑΕΑ Στέφανος Μυλωνάκης, ο οποίος, υπογράμμισε τα εξής: “Από τις 17 Μάχες και ένοπλες συγκρούσεις που έδωσε ο ΕΛΑΣ Χανίων ενάντια στους Χιτλερικούς κατακτητές και στα προδοτικά τάγματα ασφαλείας κορυφαία θέση κατέχει η Μάχη των Κεραμιών, που στην τοπική ιστορία καθιερώθηκε σαν Μάχη της Παναγιάς. Και αυτό γιατί αποτέλεσε τη μεγαλύτερη εκ παρατάξεως μάχη που έδωσε ο ΕΛΑΣ σε όλη την Κρήτη και μία από τις μεγαλύτερες μάχες σε όλη την χώρα…”.


Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ Μπάμπης Πετράκης, γιος του Γιώργη Πετράκη καπετάνιου του 3ου Τάγματος ΕΛΑΣ, ο οποίος μέσα από μια μακροσκελή ιστορική αναφορά την περίοδο εκείνη, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι: “ Το παράρτημα μας με μεγαλύτερη ευθύνη και συναίσθηση από κάθε άλλη φορά οργάνωσε τη σημερινή τελετή απόδοσης τιμής στους νεκρούς της Μάχης της Παναγιάς. Συγκεντρωθήκαμε, λοιπόν και σήμερα στον ιερό αυτό χώρο – σύμβολο αντίστασης και υψίστου πατριωτισμού, εκτελώντας το υπέρτατο χρέος προς εκείνους που πρόσφεραν τίμημα ακριβό, το τίμημα της ζωής τους, της ίδιας, για μια ζωή ελεύθερη με εθνική περηφάνια και αξιοπρέπεια σ’ εκείνους που άφησαν πίσω τους και στις επόμενες γενιές…  Η απόκρουση της απρόσμενης ως ένα βαθμό επίθεσης των Γερμανών οφειλόταν στην οργάνωση των δυνάμεων του ΕΛΑΣ, όπως εκείνη του τακτικού στρατού, αλλά και στο υψηλό φρόνημα των μαχητών του ΕΛΑΣ και των πρωτοπόρων αγωνιστών της περιοχής των Κεραμιών. Η συγκρότηση του 14ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ αποτελείτο από τρία τάγματα, λόχους, διμοιρίες και ομάδες. Οι στρατιωτικοί διοικητές της Μεραρχίας του Συντάγματος, των ταγμάτων αλλά και των λόχων ήταν ανώτεροι και μεσαίοι αξιωματικοί του τακτικού Στρατού Γρηγόρης Κοντεκάς, διοικητής της 5ης Μεραρχίας, Στυλιανός Σφακιωτάκης συνταγματάρχης, Στέφανος Πρώιμος ταγματάρχης, Μιχελογιάννης, ταγματάρχης και άλλοι. Οι αξιωματικοί αυτοί δεν ήταν κομμουνιστές. Ήταν, όμως, τίμιοι αξιωματικοί και θερμοί πατριώτες. Οι ίδιοι είχαν ζητήσει από τον Στρατηγό Μανώλη Μάντακα να ετοιμάσει σχέδιο ανακατάληψης της Κρήτης, το οποίο και ετοίμασε ο στρατηγός. Οι αξιωματικοί αυτοί γνώριζαν ότι χωρίς οργάνωση, χωρίς επιμελητεία του αντάρτη, χωρίς τρόφιμα, υπόδηση και οπλισμό και χωρίς δίκτυο πληροφοριών δεν ήταν δυνατόν  να οργανωθεί αντάρτικο, ικανό να αντιμετωπίσει ένα καλά οργανωμένο και πάνοπλο εχθρικό στρατό. Γι αυτό, κι ένιωθαν βαθιά εκτίμηση στα στελέχη του ΕΑΜ και στους απλούς μαχητές. Ήξεραν ότι χωρίς μια τέτοια οργάνωση κι οι ίδιοι δεν θα μπορούσαν να προσφέρουν σοβαρές υπηρεσίες και να εκφράσουν στην πράξη το υψηλό πατριωτικό τους καθήκον. Ανάλογος πάλι ήταν ο σεβασμός και η βαθιά εκτίμηση που έτρεφαν προς αυτούς τα στελέχη – ανώτερα και κατώτερα – αλλά και όλα τα μέλη και οι οπαδοί του κόμματος και του ΕΑΜ. Είμαστε περήφανοι για την Εαμική Εθνική μας Αντίσταση, που αποτελεί την πραγματική έκφραση του αντιφασιστικού πνεύματος του λαού μας, που παραμένει δημιουργός της νεότερης ιστορίας του λαού μας…”.


Στιγμιότυπα από την εκδήλωση στο μνημείο πεσόντων στη Μάχη της Παναγιάς. Το έργο είναι του καταξιωμένου και πολυβραβευμένου Χανιώτη γλύπτη Γιάννη Μαρκαντωνάκη εμπνευσμένο από Αρχαίους Μινωίτες κι ένα στίχο του Γιάννη Ρίτσου. Το τηλέφωνο του καλλιτέχνη είναι: 2821 0 54629

 

 


Συγκινητική εξάλλου, ήταν και η δήλωση που έκανε στα «Χ.Ν.» ο Χρήστος Κοντουδάκης, λέγοντας: “Ο πατέρας μου, Δημήτριος Κοντουδάκης ήταν στην Αντίσταση μεταφορέας όπλων στα στέκια των ανταρτών με το μουλάρι σε όλη την περιφέρεια των Κεραμιών, στο Θέρισο, στη Ζούρβα και στους Λάκκους. Σε μια, όμως, έρευνα που έγινε στο σπίτι μας στον Πάνω Σταλό Χανίων το 1941, δεν πρόλαβε να εκτελέσει την αποστολή που ετοιμαζόταν μεταφέροντας όπλα στους αντάρτες. Τον οδήγησαν στις φυλακές και από εκεί, μετά από έξι μήνες που βγήκε η καταδίκη του, τον εκτέλεσαν μαζί με άλλους 22 σε μια χαράδρα των Μεσκλών”.

 


 
Μπροστά από το ιστορικό εγκαταλελειμμένο κτήριο στην Παναγιά, που στέγαζε στην Κατοχή τη Διοίκηση της 5ης Μεραρχίας και του 14ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ, είναι ο παλιός αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης Λευτέρης Ηλιάκης και δίπλα του βρίσκονται ο αντιπρόεδρος της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ Στεφανής Μυλωνάκης και ο Αλέκος Μαρινάκης γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΚΚΕ. “Ήμουν πρόεδρος των παραρτημάτων όλης της Κρήτης και πριν από τρία χρόνια έμεινα πρόεδρος μόνο του παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ Χανίων και πριν από ένα χρόνο – λόγω μεγάλης ηλικίας – έμεινα απλό μέλος. Στη Μάχη της Παναγιάς έλαβα μέρος και ήμουν 20 χρονών”, λέει καμαρωτά ο απόμαχος αγωνιστής Λευτέρης Ηλιάκης.

 

 

Χανιώτικα νέα Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012 σελίδες 10 και 11.

 

https://eparxiakofos.gr/%CE%B7-%CE%B3%CE%B5%CE%BD%CE%B9%CE%AC-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%BD%CE%AD%CF%89%CE%BD-%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD-%CE%BF%CF%86%CE%B5%CE%AF%CE%BB%CE%B5%CE%B9-%CE%BD%CE%B1-%CE%B5/

 

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com