Πέμπτη , 28 Μαρ 2024

Εκθέσεις, ζωγραφικής και φωτογραφίας για την 70η Επέτειο της Μάχης της Κρήτης

Στη Δημοτική Πινακοθήκη επί της οδού Χάληδων και στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου στο παλιό λιμάνι των Χανίων πραγματοποιήθηκαν σήμερα 14 Μαΐου 2011και ώρα  7.30΄ το απόγευμα και  8.30΄ αντίστοιχα, τα εγκαίνια δύο εκθέσεων με θέμα: «Η Μάχη της Κρήτης». 

 

Η πρώτη έκθεση αφορούσε θαυμάσια δημιουργήματα Εικαστικών Τεχνών από επαγγελματίες και ερασιτέχνες ζωγράφους καθώς επίσης και από μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ενώ η δεύτερη ένα πλούσιο ιστορικό φωτογραφικό υλικό με ταυτόχρονη προβολή οπτικού αρχειακού υλικού από την περίοδο της Κατοχής. Στη Δημοτική Πινακοθήκη παρέστησαν αρκετοί επισκέπτες καθώς και εκπρόσωποι των πολιτικών και στρατιωτικών Αρχών του Νομού και της Κρήτης με επικεφαλής τον περιφερειάρχη, κ. Αρναουτάκη, ο οποίος ερωτηθείς δήλωσε τα εξής: “70 χρόνια μετά, μια σημαντική έκθεση σ’ ένα εξαίρετο χώρο που αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές και στους εκθέτες που συμμετέχουν με πολλά και διάφορα έργα Τέχνης, ώστε να θυμόμαστε όλους αυτούς που αγωνίσθηκαν για να έχουμε εμείς την ελευθερία μας”.

Εξάλλου, ο αντιπεριφεριάρχης Χανίων, κ. Απόστολος Βουλγαράκης, τόνισε: “Οι εκδηλώσεις της Μάχης της Κρήτης ξεκίνησαν σήμερα από τον Αποκόρωνα και συνεχίζονται απόψε με δύο εκθέσεις, ενώ θα κορυφωθούν στις 22 του μήνα. Ελπίζουμε να είναι όλοι οι πολιτικοί μας εδώ για να τιμήσουμε τους νεκρούς μας”.


 


   


Μανώλης Σκουλάκης, δήμαρχος Χανίων: “ Ξεκινάμε τις αναμνήσεις μέσα από αυτή την αίθουσα της Δημοτικής μας Πινακοθήκης. Συγχαρητήρια σε όλους τους καλλιτέχνες που μας κεντρίζουν το ενδιαφέρον να φέρουμε ξανά στη μνήμη μας τα δραματικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν πριν από 70 χρόνια και διδαχτήκαμε, καθόσον εμείς οι νεότεροι δεν τα ζήσαμε”. 


Ο περιφερειάρχης Κρήτης κ. Αρναουτάκης

 

Η βουλευτής Χανίων κα Κουρουπάκη. 

   




Από τον χώρο της Δημοτικής Πινακοθήκης με τα θαυμάσια θέματα Εικαστική Τέχνης.

 

 

Στα εγκαίνια της έκθεσης του Κένρου Αρχιτεκτονικής η κα Ζαχαρένια Σημανδηράκη, προϊσταμένη του Ιστορικού Αρχείου Κρήτης που είχε την επιμέλεια δήλωσε τα εξής: “Η έκθεση είναι αφιερωμένη στην 70ηεπέτειο της Μάχης της Κρήτης, διοργανώνεται από το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης και περιέχει αντιπροσωπευτικές φωτογραφίες σε σχετικές ενότητες που αφορούν τόσο στην προετοιμασία, την επιχείρηση «Ερμής» που ήταν το κωδικό όνομα της κατάληψης της Κρήτης, την εισβολή, τη Μάχη αλλά και την Κατοχή, τους συμμάχους, την αντίσταση, τη φυλακή της Αγιάς που ξέρουμε ότι λειτουργούσε ως κολαστήριο της εποχής και εκεί ήταν οι μελλοθάνατοι που μεταφέρονταν στον «Γολγοθά» πίσω ακριβώς από τη φυλακή για την εκτέλεση. Επίσης, στην έκθεση και καθόλη την διάρκειά της προβάλλεται οπτικοακουστικό υλικό της εποχής. Εκτός από ένα ντοκυμαντέρ, που είναι μάλιστα αγγλικό και υποτιτλισμένο από εμένα υπάρχουν επίσης και επίκαιρα ή άλλα φίλμ της εποχής από την προπαγάνδα των Γερμανών και τις ειδήσεις στον κινηματογράφο για την επιχείρηση αυτή. Η έκθεση έχει αρχίσει να λειτουργεί για το κοινό από της 9 του μήνα και σήμερα είναι τα επίσημα εγκαίνια, ενώ θα κλείσει στις 22 Μαίου, που είναι και η τελευταία ημέρα των εκδηλώσεων για τη Μάχη της Κρήτης”.

 

 

  

 





 

 Στο παλιό λιμάνι εντός του Κέντρου Αρχιτεκτονικής στα εγκαίνια της Έκθεσης για την ιστορική φωτογραφία


Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com