Παρασκευή , 29 Μαρ 2024

Γνωριμία με τα Καθιανά Ακρωτηρίου Χανίων

Ένα από τα πολλά χωριά του τέως Δήμου Ακρωτηρίου είναι τα Καθιανά που επισκεφθήκαμε σήμερα απολαμβάνοντας τη δροσιά των πεύκων στη διαμορφωμένη πλατεία, που χρησιμοποιείται για αναψυχή από τους κατοίκους του χωριού και όχι μόνο. Για το χωριό και την περιοχή των Καθιανών καταγράψαμε χρήσιμα ιστορικά και πολιτισμικά στοιχεία που μας είπε με χαρά ο Βαγγέλης Ανδρεαδάκης από την παρέα λίγων κατοίκων του χωριού, που συναντήσαμε στην πλατεία ν’ απολαμβάνουν το ποτό τους από το μοναδικό παραδοσιακό καφενείο, το οποίο συμπεριλαμβάνεται στα ελάχιστα που υπάρχουν στο Ακρωτήρι. 

 

 Η παρέα και το παραδοσιακό καφενείο στην πλατεία. Αριστερά είναι ο κ. Βαγγέλης Ανδρεαδάκης.



“ Τα Καθιανά έχουν αλλάξει ριζικά τα τελευταία είκοσι χρόνια και αλλάζουν συνεχώς προς το καλύτερο, με κτίσιμο νέων οικιών και επέκταση του οικισμού, ο οποίος έχει υψόμετρο 140 μέτρα και απέχει από την πόλη των Χανίων 12 χιλιόμετρα. Διοικητικά ανήκουμε σήμερα στον Δήμο Χανίων, ενώ πριν στον τέως Δήμο Ακρωτηρίου και πιο παλιά στην Κοινότητα του Αρωνίου. Είμαι μέλος του Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου Καθιανών, έχω γεννηθεί το 1968 και μένω εδώ. Στα χρόνια της παιδικής μου ηλικίας τα Καθιανά είχαν γύρω στους 100  μόνιμους  κατοίκους και τώρα πρέπει να υπερβαίνουν τους 350. Είναι χωριό σε ανάπτυξη – παρά τα όποια προβλήματα – και ο πληθυσμός του χωριού έχει απ’ όλες τις ηλικίες, δηλαδή από βρέφη μέχρι και υπερήλικες. Στο χωριό μας έχει την έδρα του ο Πανακρωτηριακός μ’ ένα πολύ ωραίο και καθαρό γήπεδο. Αν είχε τελειώσει και λειτουργούσε το ποδηλατοδρόμιο, θα ήταν για  όλο το Ακρωτήρι και το Νομό μας γενικότερα ένα ιδιαίτερα σημαντικό αθλητικό έργο αλλά, δυστυχώς, ενώ άρχισε λίγο πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες εγκαταλείφθηκε λίγα χρόνια αργότερα. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος με ενεργό συμμετοχή όλων των μελών καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια έχοντας την υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας και των απανταχού ευρισκομένων  συγχωριανών μας. Πριν από δύο χρόνια ολοκληρώθηκε ένα σύγχρονο κτήριο που λειτουργεί ως Πολιτιστικό Κέντρο. Η πλατεία του χωριού διαμορφώθηκε από χρόνια και συνεχώς όλο και κάτι καινούργιο προσθέτουμε. Ήταν μετόχι που ένα τμήμα του παραχωρήθηκε στο χωριό και η ανάπλασή του έγινε αρχικά από τον Πολιτιστικό Σύλλογο τη δεκαετία του 1980 με τους τότε συγχωριανούς μας και τον μακαριστό πρόεδρο, Μενέλαο Καπετανάκη. Από τότε σχεδόν κάθε χρόνο πραγματοποιούμε διάφορες εκδηλώσεις αφιερωμένες στο σταφύλι, στον τρύγο και το πάτημα. Με την υποστήριξη του τέως Δήμου Ακρωτηρίου  φτιάχτηκε ο παραδοσιακός ξυλόφουρνος, η ψησταριά και τοποθετήθηκαν παγκάκια και τραπέζια από μεγάλες πέτρες και παλιές πλύστρες, που είχαμε στα σπίτια και στις γειτονιές, τοποθετώντας τις κοντά στη στέρνα και το πηγάδι που υπάρχει. Τοποθετήθηκαν παιδικές χαρές γιατί έχουμε πολλά μικρά παιδιά και μεγαλύτερα βέβαια που αθλούνται στο γήπεδο. Κάθε χρόνο πανηγυρίζουμε την κεντρική μας εκκλησία που είναι αφιερωμένη στον Προφήτη Ηλία κάνοντας μεγάλο παραδοσιακό πανηγύρι”, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Βαγγέλης Ανδρεαδάκης που είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πολιτιστικού Συλλόγου Καθιανών.          

 



Το κτήριο του παλιού μετοχιού στην πλατεία σε ανακαίνιση 


 Οι παιδικές χαρές με τα παιδιά να συζητούν.


Το πατητήρι.


 Το πηγάδι με την πλύστρα και τον ξυλόφουρνο στην πλατεία.


Πέτρινα τραπέζια και καθίσματα.




 Παλιές οικίες που κρατούν ακόμα το παραδοσιακό χρώμα και η εκκλησιά του Προφήτη Ηλία.


 Το γήπεδο πάνω και το εγκαταλελειμμένο ποδηλατοδρόμιο κάτω.   




 

Το Πολιτιστικό Κέντρο σε νέο σύγχρονο κτήριο.

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com