Πέμπτη , 28 Μαρ 2024

Γιορτάστηκε πανηγυρικά το εξωκλήσι του Αγίου Ελευθερίου στην Ενορία Πλοκαμιανών Κισάμου Χανίων

 

 


 Εξωτερική όψη του πετρόκτιστου Ι.Ν. Αγίου Ελευθερίου, στην άκρη του κεντρικού δρόμου από και προς την Ιερά Μονή Χρυσοσκαλίτισσας και το Ελαφονήσι, μέσα στο μικρό φαράγγι.

 
Με αρκετούς προσκυνητές γιορτάστηκε και φέτος πανηγυρικά το μικρό εξωκλήσι του Αγίου Ελευθερίου στο φαράγγι της Ενορίας Πλοκαμιανών Κισάμου. Η πανηγυρική Θεία Λειτουργία τελέστηκε από τον τοπικό εφημέριο,  αρχιμανδρίτη π. Νεκτάριο, ηγούμενο τη Ιεράς Μονής Χρυσοσκαλίτισσας με τον  εφημέριο της Ενορίας Αγίου Παντελεήμονος Σταλού, π. Γεώργιο Πετράκη, καταγόμενο από την περιοχή.

 

Το ιστορικό για τον μικρό νεόδμητο περικαλλή Ναό, που είναι κτισμένος από πέτρα και εσωτερικά η οροφή του βρίσκεται στα τελειώματα των τοιχογραφιών, πληροφορηθήκαμε από τους προαναφερόμενους κληρικούς και τον ένα εκ των δύο κτητόρων του: “Το εκκλησάκι αυτό κτίσθηκε με πρωτοβουλία και δαπάνες της γερόντισσας καλόγριας Θεοκλήτης Λιτσαρδάκη που είναι αδελφή της Ιεράς Μονής Κορακιών Ακρωτηρίου Χανίων με τη βοήθεια του αδελφού της και των υπόλοιπων συγγενών της και είναι αγιογραφημένο στην οροφή από την ανιψιά τους, τη δεσποινίδα Αργυρώ Γεωργιλά. Θεμελιώθηκε το 1998 και το 2000 έγιναν τα εγκαίνια από τον τότε μητροπολίτη γέροντα Ειρηναίο”, υπογράμμισε ο π. Γεώργιος Πετράκης, για να συμπληρώσει ο αρχιμανδρίτης π. Νεκτάριος τα εξής: “ Απέναντι από τη σημερινή θέση της εορταζόμενης εκκλησίας υπήρχε πάντα ένα εικονοστάσι αφιερωμένο στον Άγιο Ελευθέριο, το οποίο έκαψαν οι Τούρκοι μαζί με έντεκα εκκλησίες της περιοχής μετά τη σφαγή των κατοίκων που βρήκαν κρυμμένους στο νησάκι μας, το Ελαφονήσι”.

 Με συγκίνηση μίλησε ο κτήτορας του μικρού Ναού Θεόκλητος Λιτσαρδάκης, επισημαίνοντας ότι: “ Η εκκλησία κτίστηκε με πρωτοβουλία της αδελφής μου της Θεοκλλίτης, που είναι καλόγρια στο μοναστήρι στις Κορακιές και με προσωπικά μας έξοδα την θεμελιώσαμε, την τελειώσαμε και τη λειτουργούμε κάθε χρόνο πανηγυρικά. Ο Άγιος Ελευθέριος υπάγεται στην Ενορία Πλοκαμιανών”.

Απαντώντας στα ερωτήματα μας η αγιογράφος Αργυρώ Γεωργιλά είπε: “ Πάνω από δέκα χρόνια ασχολούμαι με την αγιογραφία έχοντας φτιάξει περίπου εκατό φορητές εικόνες, όπως αυτή που κρατώ στα χέρια μου αλλά και μεγαλύτερες. Σε τοιχογραφία, είναι η πρώτη μου καλλιτεχνική δουλειά εδώ στον Άγιο Ελευθέριο με αγιογραφίες στην οροφή του, που βρίσκονται στα τελειώματα”.

Εσωτερικές όψεις της εορταζόμενης εκκλησίας με την τοιχογραφημένη οροφή και τους ιερείς που λειτούργησαν.

 


 Ο κτήτορας Θεόκλητος Λιτσαρδάκης.

 


Η αγιογράφος Αργυρώ Γεωργιλά με τη μητέρα της Διονυσία και τον πατέρα της Αντώνιο.

 


  Στιγμιότυπα από το πανηγύρι που ακολούθησε και είχε πλούσια περιποίηση.

 

Εδώ θα δείτε το ρεπορτάζ στα Χανιώτικα νέα:https://eparxiakofos.gr/?p=5887

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com