Τρίτη , 19 Μαρ 2024

Γιορτάστηκε η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος στη μνημειακή ελιά των Βουβών




 

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας του Περιβάλλοντος πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στις Πάνω Βούβες, τιμητική βραδιά αφιερωμένη στην αρχαιότερη ελιά της γης. Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Πλατανιά με την Περιφέρεια Κρήτης και την Ορθόδοξο Ακαδημία, ενώ αναγνώσθηκε μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου, από τον καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Γωνιάς, αρχιμανδρίτη π. Χρύσανθο Κελαϊδή.

Το “παρών” έδωσε ο τέως δήμαρχος Κολυμπαρίου, Πολυχρόνης Πολυχρονίδης, έργο του οποίου είναι η ανάδειξη του μνημείου της ελιάς. Ο κ. Πολυχρονίδης σε δήλωσή του τόνισε ότι:  “Σημαντική η ημέρα με την εορτή του περιβάλλοντος, γιατί με τη σημερινή εκδήλωση παρίσταται ο περιφερειάρχης Κρήτης, βουλευτές, όλες οι Αρχές, που σημαίνει ότι επιτέλους αναγνωρίζεται ο χώρος αυτός ως χώρος που μπορεί να εκπέμψει πολλαπλά μηνύματα για το περιβάλλον. Την ευλογία του μάλιστα είχε δώσει πριν από λίγα χρόνια κατά την επίσκεψη του στην ελιά, ο Οικουμενικός μας Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος”.   

Ο δήμαρχος Πλατανιά, κ. Γιάννης Μαλανδράκης, σημείωσε: “Βρήκαμε έτοιμο ένα μεγάλο έργο το οποίο θα τιμήσουμε όσο γίνεται περισσότερο και το αποδεικνύουμε έχοντας προσκαλέσει ως κεντρικό ομιλητή τον περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη επειδή θεωρούμε το θέμα του περιβάλλοντος  ιδιαίτερης σημασίας, όχι μόνο για την 5ητου Ιούνη αλλά για όλο τον χρόνο. Επιλέξαμε αυτό το σημείο με τη μνημειακή, ιστορική ελιά των Βουβών προβάλλοντας και το μνημείο της φύσης που βρίσκεται τόσους αιώνες σ’ αυτό το όμορφο και φιλόξενο χωριό της δημοτικής μας περιφέρειας στο οποίο μπορούμε να δώσουμε μεγάλη ανάπτυξη χωρίς την εκμετάλλευση με τον κακό τρόπο – όπως λέμε – του περιβάλλοντος. Στόχος και προσδοκία μας ακόμα είναι να καταφέρουμε να κοπούν ξανά από την ελιά των Βουβών οι κότινοι που θα στεφανώσουν τους νικητές στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 στο Λονδίνο”.

Την ανάθεση και επιμέλεια της εκδήλωσης είχε επωμισθεί ο αντιδήμαρχος του Δήμου Πλατανιά, κ. Νίκος Δασκαλάκης, που μας είπε: “ Έχουμε την ιδιαίτερη χαρά να βρισκόμαστε στο αρχαιότερο ελαιόδεντρο που υπάρχει στον κόσμο και να γιορτάζουμε ταυτόχρονα την Παγκόσμια Ημέρα του Περιβάλλοντος. Η ελιά των Βουβών ας γίνει σύμβολο για μια παγκόσμια εκστρατεία για ένα καλύτερο περιβάλλον”.

Ανάλογες δηλώσεις έκαναν και οι βουλευτές του Νομού, οι οποίοι τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση. “Βρίσκομαι κάτω από μια ελιά με μεγάλη ιστορία, μια ελιά που χρονολογείται πάνω από 2.500 μέχρι 5.000 χιλιάδες χρόνια και νομίζω είναι ένα σημείο αναφοράς στην Κρήτη, στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και το Μουσείο που έκανε ο τέως δήμαρχος κ. Πολυχρονίδης είναι ένα εξαιρετικό έργο, γιατί αποτυπώνει το ανάγλυφο της Κρήτης, το δέντρο της Κρήτης, το δέντρο του κόσμου, τη μεγάλη ελιά μας”, υπογράμμισε ο κ. Δαμιανάκης ενώ η κα Κουρουπάκη τόνισε:

“Είναι ιδιαίτερα σημαντικό που η Παγκόσμια Ημέρα του Περιβάλλοντος εορτάζεται εδώ στον Δήμο Πλατανιά και με τη συνεργασία της Περιφέρειας Κρήτης, σ’ ένα φυσικό περιβάλλον άπειρης φυσικής ομορφιάς”.

 Εξάλλου, από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων, κ. Βουλγαράκης, σημείωσε: “Το περιβάλλον είναι θέμα ζωής, είναι το μέλλον των παιδιών μας και πρέπει να το διαφυλάξουμε, πρέπει να είναι πρώτο μέλημα της πολιτείας, πρώτο μέλημα της Αυτοδιοίκησης…”.

Ο περιφερειάρχης, κ. Σταύρος Αρναουτάκης, αναπτύσσοντας τη σημασία που έχει για την Περιφέρεια και τον ίδιο προσωπικά η προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και των μνημείων της Φύσης, όπως η ιστορική, αρχαία ελιά στις Βούβες τόνισε, μεταξύ άλλων, τα εξής: “Είναι ιδιαίτερη τιμή και χαρά για μένα να βρίσκομαι απόψε μαζί σας. Δεν είναι μόνο μια τυπική διαδικασία, μια συνδιοργάνωση για να εορτάσουμε την Ημέρα του Περιβάλλοντος. Για μένα είναι ουσιαστική γιατί αυτό που πρέπει να αναδεικνύουμε στην Κρήτη είναι τέτοιες ενέργειες που ένας οραματιστής δήμαρχος πριν από πολλά χρόνια ξεκίνησε και σήμερα αυτός ο ιερός χώρος έχει γίνει προορισμός για πάρα πολλούς Έλληνες και ξένους. Αξίζουν λοιπόν, πολλά συγχαρητήρια στον τέως συνάδελφο Πολυχρόνη Πολυχρονίδη που για πολλά χρόνια συνεργαστήκαμε και είδα την αγάπη του, το πάθος και το όραμα του για την περιοχή. Πρέπει να πω, αγαπητέ συνάδελφε, αυτά τα έργα τα οποία μαζί προγραμματίσαμε με τη βοήθεια των βουλευτών μας και αναφέρουμε στα έργα της πράσινης ανάπτυξης, όλα τα έργα θα υλοποιηθούν. Είναι μια δέσμευση δική μου και δέσμευση της περιφέρειας ότι παρά τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες εμείς έχουμε τον τρόπο για να βρούμε τις χρηματοδοτήσεις που χρειάζονται για να μπορούμε να υλοποιήσουμε αυτά τα έργα. Για εμάς, ανάπτυξη, δεν σημαίνει μόνο ανάπτυξη της πόλης, σημαίνει ανάπτυξη στην ενδοχώρα, σημαίνει ανάπτυξη στα χωριά μας και για όλους εμάς που έχουμε γεννηθεί δίπλα στα αμπέλια, δίπλα στις ελιές, έχουμε έναν ακόμα λόγο να προσπαθούμε να βρούμε τις χρηματοδοτήσεις αυτές ούτως ώστε να μπορούμε να κάνουμε μια καλύτερη ποιότητα ζωής και στα χωριά μας που θέλουμε να κατοικήσουμε πάλι …”.

Μεγάλο ενδιαφέρον είχε η διάλεξη για την οικολογία από δύο Γαλλίδες φοιτήτριες σε γαλλικό Πανεπιστήμιο, την Klairi και την Elsa, οι οποίες εργάζονται στην περιοχή του Δήμου Πλατανιά ως stage και με πρωτοβουλία του Αννουσάκειου Ιδρύματος έκαναν διάλεξη για την οικολογία με θέμα τα φυτά και τα βότανα καθώς επίσης και τα δάση της Γαλλίας με μεταφραστή τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Πλατανιά, κ. Αθανάσιο Χηνόπουλο. Η Ορθόδοξος Ακαδημία πρόβαλλε σε ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στο Μουσείο Κρητικών βοτάνων του Ιδρύματος. Στο ντοκιμαντέρ αυτό εκτίθενται η ιστορία και οι δράσεις του Μουσείου καθώς και οι εν γένει οικολογικές δραστηριότητες της Ορθοδόξου Ακαδημίας. Την παρουσίαση της προβολής έκανε ο θεολόγος επιστημονικός συνεργάτης του Ιδρύματος, κ. Γεώργιος Βλαντής. Με το πέρας της εκδήλωσης προσφέρθηκε κέρασμα στην παρακείμενη ταβέρνα, ενώ η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης παρέθεσε γεύμα προς τιμή των επισήμων προσκεκλημένων. 

Παρέστησαν ο μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος, o καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Γωνιάς Κολυμπαρίου, αρχιμανδρίτης π. Χρύσανθος, ο περιφερειάρχης, κ. Σταύρος Αρναουτάκης, ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων, κ. Απόστολος Βουλγαράκης, οι βουλευτές κ. Ευτύχιος Δαμιανάκης και κα Ευαγγελία Κουρουπάκη, ο δήμαρχος Πλατανιά κ. Γιάννης Μαλανδράκης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πλατανιά κ. Αθανάσιος Χηνόπουλος, οι αντιδήμαρχοι Πλατανιά κ. Νίκος Δασκαλάκης και Γεώργιος Καλαϊτζάκης, ο τέως δήμαρχος Κολυμπαρίου, κ. Πολυχρόνης Πολυχρονίδης, ο αντιδήμαρχος Κισάμου κ. Μιχάλης Μουντάκης, ο διοικητής της 5ηςΜεραρχίας Κρητών, ταξίαρχος, κ. Γεώργιος Στρατιδάκης, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων και πλήθος κόσμου. 

 





Γαϊδουράκια…φορτωμένα με ασκιά από προβιές ζώων όπως μετέφεραν τα παλιά χρόνια το λάδι και το κρασί οι αγρότες και άλλα με κιλίμια στα σαμάρια προκαλούσαν την περιέργεια των μικρών παιδιών.

 






Στιγμιότυπα από τον χώρο των ομιλιών με την προβολή του ντοκιμαντέρ. Από τον δήμο Πλατανιά προσφέρθηκαν δύο τεράστιοι πίνακες με την φωτογραφία της ελιάς στον Περιφεριάρχη κ. Αρναουτάκη και τον αντιπεριφερειάρχη, κ. Βουλγαράκη από τον τέως δήμαρχο κ. Πολυχρονίδη και τον δήμαρχο Πλατανιά κ. Μαλανδράκη. 

 

  Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Αθανάσιος Χηνόπουλος με τις Γαλλίδες φοιτήτριες.

 


Από την ξενάγηση των επισήμων και λοιπών επισκεπτών στο Μουσείο. 

 


Κέρασμα στην ταβέρνα δίπλα από την αρχαία ελιά. 







 Το γεύμα που παρέθεσε η Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης στην έδρα της στο Κολυμπάρι.    


Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com