Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Βραβεύτηκαν ανθόκηποι στα Τσικαλαριά Χανίων

Τη μια μετά την άλλη επιτυχία σημειώνει το μεράκι των δραστήριων ανθρώπων του Πολιτιστικού Συλλόγου στα πανέμορφα Τσικαλαριά του τέως Δήμου Σούδας, όπου για πρώτη φορά φέτος βραβεύτηκαν αρκετοί ανθόκηποι του χωριού με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Περιβάλλοντος.


Για την πρωτοβουλία, τη συνεργασία και την επιτυχία αυτής της προσπάθειας, μας μίλησαν η Μαρία Περάκη, γραμματέας του Πολιτιστικού Συλλόγου και η Δέσποινα Κουτρουμπά, αρχιτέκτων. “Ο Πολιτιστικός μας Σύλλογος διοργάνωσε αυτό τον διαγωνισμό σε μια προσπάθεια να δοθούν κίνητρα στους συντοπίτες μας ώστε να γίνουν οι αυλές των σπιτιών του χωριού μας πιο όμορφες και πιο ανθρώπινες. Για μας οι αυλές των σπιτιών εκτός από χώρους εργασίας και δημιουργικής έκφρασης είναι χώρος κοινωνικής συνεύρεσης, εστίες διατήρησης της παράδοσης του χωριού μας. Η αρχιτεκτονική και η αισθητική των αυλών, τα γιασεμιά, τα γεράκια, το αγιόκλημα και οι βασιλικοί πορεύονται με την παράδοση της αρχοντιάς του χωριού μας”, υπογράμμισε η κα Μαράκη, ενώ η κα Δέσποινα Κουτρουμπά, επεσήμανε τα εξής: “Ήταν μια ευχάριστη έκπληξη και μια ωραία εμπειρία οι αυλές που υπάρχουν στο χωριό μας. Οι περισσότερες ήταν περιποιημένες με ωραία καλλωπιστικά φυτά. Επισκεφτήκαμε και σταματήσαμε σε τριάντα περίπου σπίτια και από άλλα τόσα περάσαμε, ενώ αφήσαμε όμως πολλά εκτός. Ήταν δύσκολο να πάμε σε όλα και ως  πρώτη φορά δεν είχαμε την εμπειρία για να επιλέξουμε σε ποιους θα δώσουμε τα βραβεία και τους επαίνους. Αποφασίσαμε να θεσπίσουμε κάποια κριτήρια για να διευκολύνουμε το έργο μας που ήταν:

Α. Η ποικιλότητα των φυτών που υπήρχε σε κάθε αυλή, δηλαδή να έχουμε πολλά είδη.

Β. Η παράδοση, δηλαδή η αυλή να διατηρεί το χρώμα και το ύφος της παλιάς παραδοσιακής αυλής και

Γ. Η φροντίδα και η περιποίηση των φυτών αυτών που όλοι μας ξέρουμε πόσο χρόνο, κόπο και μεράκι χρειάζονται.

Ευχαριστούμε τον Πολιτιστικό Σύλλογο που μας ανέθεσε αυτή την εργασία, η οποία αποτέλεσε μια καλή εμπειρία για όλους μας. Τ’ άλλα δύο μέλη της  Κριτικής Επιτροπής, είναι η κα Σοφία Κορναράκη ιδιοκτήτρια ανθοκηπίου και η κα Αικατερίνη Παπαδαρατσάκη, γεωπόνος- τεχνολόγος. Οι βραβεύσεις που αποφασίστηκε να  δοθούν αφορούν την αισθητική των αυλών, την ποικιλία των φυτών και τη διαμόρφωση χώρων. 1ο βραβείο θα λάβει η Ανδριάννα Αυγουστή. 2ο η Νίκη Γεωργακάκη και 3ο η Αθανασία Τσαπαρδά. Έπαινοι με τα ίδια κριτήρια θα λάβουν οι παρακάτω;  Ευαγγελία Μπαγάκη, Δημήτριος Κομματάς, Σοφία Λάμπρη, Μιχαήλ Συτζίμης και Γεώργιος Θεοδωρίδης. Έπαινοι για τη διαμόρφωση χώρου θα λάβουν και τρεις ακόμα φίλοι των λουλουδιών. Η Χρυσούλα Χαλβατζάκη, ο Θεοχάρης Χαριτάκης και ο Στυλιανός Χειλιουδάκης. Για την προβολή του χωριού και της περιοχής μας εκφράζουμε και πάλι τις ευχαριστίες μας  σ’ εσάς και στα “X.N.”


Ενδεικτικά προβάλλουμε τις παρακάτω φωτογραφίες που τραβήξαμε στα Τσικαλαριά με ανθόκηπους και αυλές που βραβεύτηκαν. 

 

Η Ευαγγελία Μπαγάκη ανάμεσα στα αγαπημένα της λουλούδια.

 


  Αρκετές γλάστρες και άνθη διαθέτει ολόγυρα της οικίας της η Αθανασία Τσαμπαρδά, που έλαβε το τρίτο βραβείο. Στη φωτογραφία είναι η κόρη της Νίκη, που και αυτή έχει μεράκι με τα λουλούδια.

 



 Η οικία της Χρυσούλας Χαλβατζάκη έλαβε διάκριση για τη διαμόρφωση του χώρου.   

 


 Η Μαρία Μαράκη με την Δέσποινα Κουτρουμπά συμπληρώνουν τα βραβεία και τους επαίνους στην αυλή του παραδοσιακού καφενείου του χωριού.   

       

 Άποψη του κεντρικού δρόμου μέσα στα Τσικαλαριά με τον Πολιτιστικό Σύλλογο στο βάθος

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com