Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024

Βετεράνοι καταθέτουν στεφάνια στις Στέρνες Ακρωτηρίου Χανίων

Ενενήντα χρονών σήμερα οι μοναδικοί επιζώντες από τους Άγγλους Συμμάχους που υπηρετούσαν στις Αντιαεροπορικές Μονάδες –Πυροβολαρχίες του Ακρωτηρίου, η μια στις Στέρνες και η άλλη στον Προφήτη Ηλία, επισκέπτονται κάθε χρόνο την Ελλάδα για να καταθέσουν στεφάνια σε πολλά μνημεία του Νομού για τους Έλληνες και Συμμάχους που έπεσαν στη θλιβερή εκείνη περίοδο της γερμανικής Κατοχής. 


Στις 11και στις 11.30 σήμερα το πρωί πραγματοποιήθηκαν αντίστοιχα επιμνημόσυνες δεήσεις στα μνημεία των Συμμάχων και των Ελλήνων στις Στέρνες Ακρωτηρίου. Για το ιστορικό των ενενηντάχρονων σήμερα βετεράνων πυροβολητών δήλωσε ο κ. Νίκος Πλουμιστάκης τέως αντιδήμαρχος του Δήμου Ακρωτηρίου, τα εξής: “ Κατέθεσαν στεφάνια δύο φίλοι βετεράνοι αγωνιστές, ο Τζον Μίλλερ και ο Ντάγκλας Γουέστ, οι οποίοι συνοδεύονται από μέλη των οικογενειών τους και επισκέπτονται διάφορα μνημεία του νομού εκ των οποίων τα δύο από αυτά, βρίσκονται στις Στέρνες. Το ένα είναι για τους πεσόντες Άγγλους και το άλλο για τους Έλληνες. Στο Ακρωτήρι υπήρχαν δύο Αντιαεροπορικές Μονάδες, Πυροβολαρχίες τις λέγανε, οι οποίες προκάλεσαν στους Γερμανούς μεγάλες καταστροφές, ενώ αργότερα βομβαρδίστηκαν και οι μόνοι που κατάφεραν να επιζήσουν είναι  αυτοί οι δύο. Ενθυμούμενοι τους δικούς τους και λοιπούς Συμμάχους αλλά και Έλληνες που σκοτώθηκαν στην περίοδο της Μάχης της Κρήτης επισκέπτονται κάθε χρόνο το Ακρωτήρι και γενικότερα πολλά μνημεία του Νομού και της Κρήτης καταθέτοντας στεφάνια. Την επιμνημόσυνη δέηση την τέλεσε και φέτος και μάλιστα στα αγγλικά, ο συνταξιούχος κληρικός π. Γεώργιος Δασκαλάκης που κατάγεται από τις Στέρνες, ενώ για πολλά χρόνια διακονούσε στο εξωτερικό. Μετά από εδώ, θα επισκεφτούμε έναν ηλικιωμένο κάτοικο στο Αρώνι, τον κ. Μιχάλη Αναστασάκη, που και κείνος πολέμησε μαζί τους για να συνεχίσουν τις καταθέσεις στεφάνων και σε άλλα μνημεία του Νομού”.

 


Το μνημείο των Συμμάχων 


Το μνημείο των Ελλήνων 




Το σπίτι του κ. Μιχάλη Αναστασάκη γεμάτο από ιστορικά αναμνηστικά της κατοχής. 

………………..


 

http://www.eparxiakofos.gr/reportaz/koinonika/779.htm

Η διαφήμισή σας διατηρεί τα ρεπορτάζ…

 

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com