Παρασκευή , 29 Μαρ 2024

Από την 115 Π.Μ. εκδήλωση μνήμης σε δύο πεσόντες Σμηναγούς



 

Δυο ακόμα παλληκάρια, φρουροί των αιθέρων μας πέρασαν στο πάνθεον των ηρώων της Ιστορίας κατά την εκτέλεση του καθήκοντος μετά από αεροπορικό ατύχημα που σημειώθηκε με τη μοιραία σύγκρουση ανάμεσα σε δύο F-16  στις 26 Αυγούστου του 2010 νότια της Κρήτης. Για τους ήρωες αυτούς η 115 Π.Μ. διοργάνωσε το βράδυ της Παρασκευής στις εγκαταστάσεις της στη θερινή Λέσχη αναψυχής στον Άγιο Ονούφριο Ακρωτηρίου, ειδική εκδήλωση μνήμης των πεσόντων αεροπόρων Ιωσήφ Αναστασάκη και Αναστασίου Μπαλατσούκα με τη συναυλία της Στρατιωτικής Μουσικής της V Μεραρχίας Κρητών, που έπαιξαν επιτυχίες των Θεοδωράκη, Κατσαρού, Μαρκόπουλου, Ξαρχάκου, Παπαθανασίου, Σπανουδάκη και Χατζηδάκι. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους Πολιτικές και Στρατιωτικές Αρχές, συγγενείς των ηρώων και πλήθος κόσμου. Η μοιραία σύγκρουση το μεσημέρι της 26ης Αυγούστου 2010, μεταξύ των δύο F-16  στοίχισε τη ζωή σε δύο νέους ανθρώπους, ικανότατους πιλότους της Πολεμικής Αεροπορίας, τους Σμηναγούς Αναστάσιο Μπαλατσούκα και Ιωσήφ Αναστασάκη. 

Ο Ταξίαρχος κ. Λεωνίδας Ευαγγέλου διοικητής της 115 Π.Μ., καλωσόρισε τις πολιτικές και στρατιωτικές Αρχές, τους συγγενείς των ηρώων και τον κόσμο που με την παρουσία τους τίμησαν τη μνήμη των δύο αδικοχαμένων ιπταμένων, υπογραμμίζοντας τα εξής: “Ένα χρόνο πριν, μεσημεριανές ώρες σημειώθηκε το τραγικό αεροπορικό ατύχημα που στοίχισε τη ζωή σε δύο εξαίρετους συναδέλφους στον Αναστάσιο Μπαλατσούκα και στον Ιωσήφ Αναστασάκη και για να τιμήσουμε τη μνήμη των αδικοχαμένων συναδέλφων μας κάνουμε αυτή την εκδήλωση. Ο καθένας που κάνει αυτή τη δουλειά προσφέρει τα μέγιστα στην πατρίδα του αλλά δυστυχώς μέσα σε αυτές τις υποχρεώσεις παρ’ όλους τους κανόνες ασφαλείας, μας συμβαίνουν τέτοια ατυχήματα από τη στιγμή που εμπλέκεται ο ανθρώπινος παράγοντας”.

Στη συνέχεια μίλησε για τ’ αδικοχαμένα παλικάρια η προϊσταμένη του Ιστορικού Αρχείου Κρήτης κα Ζαχαρένια Σημανδηράκη με εκτενή αναφορά στα βιογραφικά τους αλλά και για την Πολεμική Αεροπορία, επισημαίνοντας: “ Το θαυμαστό όπλο των αιθέρων, η Πολεμική Αεροπορία, με το δυναμικό παρόν και το λαμπρό μέλλον, έχει να επιδείξει μια ένδοξη ιστορία που περιλαμβάνει συνεχείς αγώνες για την ελευθερία και την ανεξαρτησία της χώρας. Η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία ιδρύθηκε το 1911 με  πρωθυπουργό της Ελλάδας τότε τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Και από τα Χανιά, από το 1958 μέχρι σήμερα, οι χρυσαετοί της 115 Πτέρυγας Μάχης απογειώνονται και ίπτανται πάνω από το γαλάζιο του Αιγαίου, φύλακες ατρόμητοι της σκέπης της πατρίδας. Να σημειώσουμε ότι οι εργασίες για την κατασκευή του αεροδρομίου άρχισαν το 1954 και ολοκληρώθηκαν το 1958, με δυνατότητα εξυπηρέτησης τριών Μοιρών αεριωθούμενων αεροσκαφών. Στις 21 Φεβρουαρίου 1958 υπεγράφη διαταγή με την οποία αποφασίστηκε η δημιουργία της 115 Σμηναρχίας Μάχης. Ο πρώτος διοικητής της 115 Σ.Μ. ήταν ο γνωστός, από την δημιουργία του ακροβατικού σμήνους «Ελληνική Φλόγα», αντισμήναρχος Κωνσταντίνος Κόκκας. Η Μονάδα ξεκίνησε τη λειτουργία της το Μάιο του 1958 και συγκροτήθηκε από δύο πολεμικές Μοίρες. Με επικίνδυνες αποστολές συνεχίστηκε η πορεία της Μονάδας όλα αυτά τα χρόνια. Μετονομάσθηκε αργότερα σε 115 Πτέρυγα Μάχης, συνέχισε και συνεχίζει την καταλυτική πορεία της, διαδραματίζοντας σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των δεδομένων της περιοχής. Σε όλα αυτά τα χρόνια της λειτουργίας της, η Μονάδα είχε πλείστες επιτυχημένες αποστολές. Δυστυχώς, όμως, είχε και τραγικές απώλειες που σημάδεψαν τις καρδιές όλων. Δύο από αυτούς τους απόντες πιλότους μας τιμούμε σήμερα ένα ακριβώς χρόνο μετά από το μεσημέρι της Πέμπτης 26 Αυγούστου 2010.  Ο Σμηναγός Ιπτάμενος Αναστάσιος Μπαλατσούκας γεννήθηκε στις 4 Οκτωβρίου 1977 στην Άρτα. Εισήλθε στην Σχολή Ικάρων το 1997 και αποφοίτησε το 2001, οπότε τοποθετήθηκε στην 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος στην Καλαμάτα, για εκπαίδευση στα αεροσκάφη Τ-2. Τον Αύγουστο 2002 μετατέθηκε στην 116 Πτέρυγα Μάχης στον Άραξο, όπου εκπαιδεύτηκε στα αεροσκάφη Α-7, για να επανδρώσει την 335 Μοίρα. Τον Ιανουάριο 2006 τοποθετήθηκε στο Σμήνος Μετεκπαίδευσης της 115 Πτέρυγας Μάχης, όπου εκπαιδεύτηκε στα νέο-παραληφθέντα αεροσκάφη F-16 Block 52 plus, ενώ με το πέρας της εκπαίδευσής του παρουσιάστηκε στην 340 Μοίρα, όπου υπηρετούσε μέχρι την ημέρα του ατυχήματος.

Ο Σμηναγός Ιπτάμενος Σήφης Αναστασάκης γεννήθηκε την 1η Νοεμβρίου 1975 στην Αθήνα. Σε ηλικία 18 ετών εισήλθε στη Σχολή Ικάρων, από όπου αποφοίτησε πρώτος στη Σειρά του, 4 χρόνια μετά, δίνοντας τον όρκο του Έλληνα Αξιωματικού ονομαζόμενος Ανθυποσμηναγός Ιπτάμενος. Τον Οκτώβριο του 1997 τοποθετήθηκε στην 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος στην Καλαμάτα, για προκεχωρημένη εκπαίδευση στα αεροσκάφη Τ-2 και τον Φεβρουάριο 1999 στο Σμήνος Μετεκπαίδευσης των Α-7 στην 115 Πτέρυγα Μάχης. Μετά το πέρας της εκπαίδευσης επάνδρωσε την 340 Μοίρα Βομβαρδισμού μέχρι τον Ιούλιο 2001, οπότε μετατέθηκε στην 111 Πτέρυγα Μάχης στη Νέα Αγχίαλο, για εκπαίδευση στα αεροσκάφη F-16. Από τον Οκτώβριο 2002 μέχρι τον Οκτώβριο 2003 υπηρέτησε στην 347 Μοίρα και στη συνέχεια επανήλθε στην 115 Πτέρυγα Μάχης και στην 340 Μοίρα, με την έλευση των νέων αεροσκαφών F-16  Block 52 plus, όπου και υπηρετούσε μέχρι την ημέρα του ατυχήματος.

Στις 26 Αυγούστου 2010, οι παραπάνω Σμηναγοί προγραμματίστηκαν για εκτέλεση αποστολής βομβαρδισμού εναντίον εικονικού στόχου στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης, σε συνεργασία με άλλα 2 F-16 που θα τους αναχαίτιζαν. Κατά τη διάρκεια των ελιγμών για αντιμετώπιση των «αντίπαλων» αεροσκαφών, επήλθε το μοιραίο, που είχε ως αποτέλεσμα τον ακαριαίο θάνατο του Τάσου και τον βαρύ τραυματισμό του Σήφη, ο οποίος υπέκυψε λίγες ημέρες αργότερα. Όποιος δεν έχει νοιώσει το έδαφος να τρέμει, να τρίζει και να τραντάζεται τη στιγμή της πυροδότησης της μηχανής, όποιος δεν έχει ακούσει τον εκκωφαντικό θόρυβο, καθώς ο πιλότος χαμογελάει κάτω από τη μάσκα του, κάνοντας το σημείο του «Ο.Κ.», όποιος δεν έχει αισθανθεί το δέος, καθώς, άνθρωπος και ατσάλι απογειώνονται, δεν μπορεί να καταλάβει τη δύναμη, την ετοιμότητα, το θάρρος, την αποφασιστικότητα, την  περηφάνια των ανθρώπων αυτών. Ας είναι ευλογημένοι οι αετοί των αιθέρων, Όπου κι αν ίπτανται, θα κρατούν τις μνήμες και τις ελπίδες της καρδιάς μας. Η βραδιά αυτή δεν είναι ένα μνημόσυνο, αλλά ένα αφιέρωμα μελωδιών με διάφορες  συνθέσεις καταξιωμένων γνωστών και αγαπητών μουσουργών με τη θαυμάσια Μπάντα της V Μεραρχίας Κρητών, στα παιδιά που χάθηκαν στο καθήκον…”.

Εξάλλου για τους αδικοχαμένους σμηναγούς ο μαέστρος της  Στρατιωτικής μπάντας Ταγματάρχης κ. Χρήστος Καποκάκης είπε: “Χαιρόμαστε που συμμετέχουμε σε αυτή την σημαντική εκδήλωση τιμής και μνήμης των συναδέλφων μας με την αποψινή διαφορετική παρουσία της μπάντας μας εκτελώντας μουσικά κομμάτια μεγάλων ελλήνων συνθετών”.

 


Σημείωση:  Το ρεπορτάζ θα δημοσιευθεί την Δευτέρα στα Χανιώτικα νέα και θα αναρτηθεί κι εδώ.

 




 





 Η προϊσταμένη του Ιστορικού Αρχείου Κρήτης κα Ζαχαρένια Σημανδηράκη κατά την ομιλία της.





 Στιγμιότυπα από τον χώρο της εκδήλωσης.




  Οι άτυχοι Σμηναγοί, Σήφης Αναστασάκης και Αναστάσιος Μπαλατσούκας.


 


Ο διοικητής της μπάντας με το προσωπικό καταχειροκροτήθηκαν για την άριστη παρουσία του προγράμματος. 

………….. 

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com