Παρασκευή , 29 Μαρ 2024

Αποσπερίδα Κρητικού παραμυθιού στο ίδρυμα Καψωμένου στον Πύργο Αλικιανού Χανίων

 

Μια ωραία βραδιά αφιερωμένη στα παιδιά πραγματοποιήθηκε απόψε, Κυριακή 10-10-2010 με κατάμεστη την αίθουσα του πρώην Γυμνασίου Αλικιανού – ίδρυμα Καψωμένου, στην πανοραμική τοποθεσία Πύργου έχοντας παραδοσιακούς αφηγητές και ομιλητή τον καθηγητή Πανεπιστημίου κ. Ερατοσθένη Καψωμένο, διευθυντή της Εταιρείας Κρητικών Σπουδών.   

  

Καταχαρούμενα τα μικρά παιδιά με τα παραμύθια που θα άκουγαν.

 

 

 

 

 


 

Μέλη της μεγάλης και ιστορικής οικογένειας Καψωμένου υποδέχονται τον κόσμο

 


 

Η κα Κλειώ Παπαδερού δεξιά καλωσορίζει μια φίλη της.



 

Ο κ. Ερατοσθένης κατά την ομιλία του στην αίθουσα της εκδήλωσης η οποία να σημειωθεί μεταδιδόταν ζωντανά από την ιστοσελίδα τους.



Για την ιστορία του ιδρύματος και το ρόλο που έπαιξε για πολλές δεκαετίες καθώς επίσης και για την εκδήλωση, o κ. Ερατοσθένης Καψωμένος – ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου – δήλωσε στα “Χ.Ν.”, μεταξύ άλλων, τα εξής: “Αυτό το κτήριο είναι του παλιού ιδιωτικού Γυμνασίου Αλικιανού και ήταν γνωστό ως εκπαιδευτήριο Κυδωνίας. Ήτανε το πρώτο ιδιωτικό Σχολείο στην ύπαιθρο του Νομού Χανίων σε περίοδο που δεν υπήρχε, εκτός από τα Χανιά, άλλο ιδιωτικό Σχολείο. Ιδρύθηκε το 1935 και άρχισε από τον επόμενο χρόνο να λειτουργεί σε τούτο το κτήριο το οποίο αποπερατώθηκε το 1940. Λίγους μήνες όμως αργότερα, το 1941 βομβαρδίστηκε κατά την πτώση των Γερμανών αλεξιπτωτιστών επειδή υπήρχε αντίσταση στο λόφο. Ξανακτίστηκε μετά την κατοχή 1947-1949 το μισό και ύστερα το 1951-1953 το υπόλοιπο, πάντα με έξοδα της οικογένειας Καψωμένου. Μέχρι το 1965 ή 1966 λειτουργούσε ως ιδιωτικό και με ενέργειες του μακαρίτη του πατέρα μου έγινε δημόσιο Σχολείο και φοιτούσαν δωρεάν όσα παιδιά ήθελαν. Αργότερα που κτίσθηκε κάτω στο χωριό το νέο δημόσιο κτήριο του Σχολείου μετακόμισαν από εδώ και πήγαν εκεί. Το κτήριο αυτό έμεινε για τρεις περίπου δεκαετίες άδειο και είχε παρουσιάσει σημαντικές ζημιές, αλλά ανακαινίσθηκε από τους κληρονόμους της οικογένειας Γεωργίου Καψωμένου.  Το 1992 ιδρύσαμε την Εταιρεία Κρητικών Σπουδών στη μνήμη των αείμνηστων κτητόρων του. Ζούσε ακόμα ο αδελφός μου και η μητέρα μου Αρτεμησία που μαζί με τον πατέρα μου ήταν πρωταγωνιστές αυτού του έργου. Από το 1992 υπάρχει η Εταιρεία και το 2006 αρχίσαμε την ανακαίνιση παραχωρώντας όλοι οι κληρονόμοι τα μερίδια τους στην Εταιρεία και  φέτος το καλοκαίρι κάναμε την πρώτη μας εκδήλωση στον υπάρχοντα χώρο με αφιέρωμα στην Κύπρο για τα 50 χρόνια από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Απόψε, πραγματοποιούμε την δεύτερη κατά σειρά εκδήλωση. Πρόκειται για μια θαυμάσια αποσπερίδα Κρητικού παραμυθιού. Η Εταιρεία Κρητικών Σπουδών έχει σ’ έναν από τους κύριους άξονές της τη μελέτη ανάδειξη και διατήρηση ενίσχυση του λαϊκού μας πολιτισμού που είναι ένας θησαυρός μια παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά και επομένως αξίζει να διασωθεί. Πολύ περισσότερο που έχει ορισμένα χαρακτηριστικά τα οποία λείπουν από τη σημερινή κοινωνία. Η αποσπερίδα του Κρητικού παραμυθιού είναι μια χαρακτηριστική έκφραση αυτού του πολιτισμού που δείχνει τον συμμετοχικό χαρακτήρα της παραδοσιακής κοινωνίας…”   

Εξάλλου για την όμορφη βραδιά παραμυθιού καταγράψαμε ακόμα μια δήλωση από την καθηγήτρια κα Κλειώ Παπαδερού η οποία επεσήμανε ότι: “Είμαι πολύ χαρούμενη που αυτό το ερειπωμένο κτήριο, στο οποίο φοίτησα γιατί είμαι γέννημα θρέμμα του Αλικιανού ξαναπαίρνει ζωή. Ευγνωμονούμε τον κ. Καψωμένο γι’ αυτό και παρακαλούμε όλους τους Χανιώτες και όλους τους Κρητικούς να στηρίξουν αυτή την πολιτιστική προσπάθεια ως ενυδάτωση της ιστορικής μας περιοχής και αξίζει να αποκτήσει σημαντική πολιτιστική ζωή γιατί ο πολιτισμός, τα πολιτιστικά δρώμενα είναι αυτά που δίνουνε  ψυχή, πνελύμα , ιδέες, για να μπορέσουμε να έχουμε και μια πιο γεμάτη σε νόημα καθημερινότητα αλλά και αντιστάσεις απέναντι στην αλλοτριωτική επέμβαση των ξενόφερτων προτύπων”.

Παραθέτουμε αρκετά φωτογραφικά στιγμιότυπα από την όμορφη βραδιά παραμυθιού στο πρώην ιστορικό Γυμνάσιο του Αλικιανού.


 

 

Ελπίδα Βεστάκη μαθήτρια Γ΄ τάξης δημοτικού:  “Τα παραμύθια είναι η μεγάλη μου αγάπη και έχω διαβάσει πάρα πολλά όπως άλλωστε έχω ακούσει πολλά να μου λένε…”


 

 

 

Η μικρή Θεοδώρα Σαλαμπάση, πάνω στο σαμάρι άρχισε να μας λέει το αγαπημένο της παραμυθάκι για τα γουρουνάκια που της έμαθε η γιαγιά της.  

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com