Παρασκευή , 29 Μαρ 2024

Αποκαλυπτήρια μνημείου πεσόντων στα Παλαιά Ρούματα Κισάμου Χανίων

 https://eparxiakofos.gr/?p=520


Στην καρδιά της ενδοχώρας βρίσκονται τα Παλαιά Ρούματα με σημαντική δράση και πολλούς νεκρούς σε όλους τους απελευθερωτικούς αγώνες. Για τη μνήμη των αθανάτων ηρώων, που έπεσαν για την πατρίδα, τοποθετήθηκε μνημείο στην πλατεία του χωριού και σήμερα 27-11-2011 στις 11.30’ π.μ.,  τελέσθηκε  επιμνημόσυνη δέηση από τον μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιο και άλλους ιερείς, παρουσία πολιτικών Αρχών και πλήθος κόσμου για ν’ ακολούθησαν χαιρετισμοί, ομιλίες και καταθέσεις στεφάνων.

Το ρεπορτάζ θα δημοσιευθεί αύριο Δευτέρα 28 Νοεμβρίου στα “Χανιώτικα νέα” και θ’ αναρτηθεί κι εδώ.


 

 

 

 
Με συγκίνηση αναφέρθηκε στην ιστορία  και στους νεκρούς ήρωες του χωριού και σε όσους άλλους σκοτώθηκαν στο χωριό η πρόεδρος του Σωματείου Λαϊκής Βιβλιοθήκης Παλαιών Ρουμάτων, Ελένη Δημητριάδη, τονίζοντας, μεταξύ άλλων: “ Η ύπαρξη του χωριού μας χρονολογείται από το 1538, αν και πρέπει να υπήρχε νωρίτερα, επειδή έχουμε εκκλησίες του 10ου αιώνα. Τα Παλαιά Ρούματα έχουν αγωνιστικό παρελθόν και παρόν και το έχουν αποδείξει με τόσους νεκρούς που έχουν επί τουρκοκρατίας, γερμανικής κατοχής, στα δεινά του εμφυλίου πολέμου, ενώ συνέχισαν τον αγώνα επί χούντας και φτάνουμε στο σήμερα να παραμένουμε ένα ενεργό χωριό. Η βιβλιοθήκη των Παλαιών Ρουμάτων δημιουργήθηκε το 1944 και τα δύσκολα χρόνια μετά την κατοχή  παρέμειναν ένα οργανωμένο χωριό λόγω του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ κι όλο το χωριό ήταν ενταγμένο στο ΕΛΑΣ. Τα Παλαιά Ρούματα είχαν δικό τους δικαστήριο και πλούσιο φαρμακείο με φάρμακα που έστελναν οι Παλαιορουματιανοί από την Αμερική. Ήταν καλά οργανωμένο το χωριό με κατοίκους εργατικούς, νοικοκύρηδες και πατριώτες, ένας τόπος με ανθρώπους που είχαν περίσσευμα ψυχής.  Περιστοιχισμένο με βουνά το ιστορικό χωριό μας αποτελεί σήμερα κέντρο δημιουργίας και διατήρησης πλούσιου πολιτισμού έχοντας αφετηρία και κατάληξη των περισσότερων φυσιολατρικών διαδρομών του Δήμου. Οι μόνιμοι κάτοικοι είναι περίπου 300 και διαμένουν σε 17 συνοικισμούς διασκορπισμένους. Άλλοι σ’ ένα πολύμορφο και καταπράσινο οροπέδιο κι’ άλλοι σκαρφαλωμένοι στις πλαγιές που το περιβάλουν. Το υψόμετρο είναι 370 μ. στις χαμηλότερες περιοχές, ενώ σε κάποιες γειτονιές φτάνει τα 600 μέτρα. Το μορφολογικό ανάγλυφο και τα πλούσια νερά του το καθιστούν τόπο εύφορο για προϊόντα όπως το λάδι, τα κάστανα και τα σταφύλια που μαζί με την κτηνοτροφία αποτελούν την κύρια πηγή εισοδήματος για τους κατοίκους του. Η ετήσια μέση παραγωγή ελαιόλαδου υπολογίζεται σε 700 τόνους και των κάστανων στους 300 τόνους.

Η ζωντάνια των νέων της περιοχής μας τους έστρεψε να διατηρήσουν και ν’ αναπτύξουν την παράδοση. Λεβέντες και μερακλήδες όλοι εκφράζουν την ανεξάρτητη προσωπικότητα τους μέσα από τη μουσική, το χορό και το τραγούδι και ξεχωρίζουν αναδεικνύοντας τα Παλαιά Ρούματα σε φυτώριο οργανοπαιχτών και χορευτών .

Από τα ιστορικά μνημεία του χωριού ξεχωρίζουν οι βυζαντινές εκκλησίες, Αγ. Βασίλειος στο Βαβουλέδο (8ος αι.) και Παναγία στο Περαχώρι (10ος αι.). Στην είσοδο του Χωριού στον οικισμό Αρχοντικά καλωσορίζει τους επισκέπτες μια αιωνόβια ελιά, ένα μοναδικό γλυπτό της φύσης. Μνημειακό ελαιόδεντρο με περίμετρο πάνω από 10μέτρα μ’ εξαιρετικό σχήμα και μέγεθος κορμού. Στις Κάμερες ένα Ενετικό αρχοντικό η Villa Renier με το οικόσημο της οικογένειας Ρενιέρη. Έξω από το νέο κτίριο της βιβλιοθήκης βρίσκεται η προτομή του Μάρκου Ρενιέρη (1815 Τεργέστη -1897 Αθήνα). Φωτισμένος άντρας, καθηγητής πανεπιστημίου, αρεοπαγίτης, διοικητής εθνικής τράπεζας της Ελλάδος, πρώτος πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (1877). Σημαντικός και δραστήριος διανοούμενος του νεοσύστατου τότε Ελληνικού κράτους. Δημόσιος άνδρας που συνδύασε επιτυχώς την πολιτειακή δράση με την καλλιέργεια των ιδεών. Δώρισε 3401 τόμους βιβλίων στην εθνική βιβλιοθήκη της Ελλάδος, που ιδρύθηκε το 1829. Συγγραφέας της μελέτης << Φιλοσοφία της Ιστορίας>>.

Ένα όμορφο μικρό φαράγγι 6 χιλιομέτρων με τρεχούμενα πεντακάθαρα νερά όλο το χρόνο στη γειτονιά  Λειδιανά ξεκινάει από το Κρυφό Σχολείο που ήταν η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στο Χαμαλεύρι και αφού στα μέσα της διαδρομής ενωθεί με άλλο μονοπάτι 4 χιλιομέτρων περίπου που ξεκινάει από τον Άγιο Βασίλειο στο Βαβουλέδο συνεχίζουν κοινή διαδρομή καταλήγοντας στην είσοδο του χωριού. Το φαράγγι καλύπτεται από βαθύσκιωτα πλατάνια σε όλη την διαδρομή κάνοντας το ιδανικό τόπο περιπάτου. Στο τέλος του παραδοσιακές ταβέρνες περιμένουν τους πεζοπόρους ή τους επισκέπτες του χωριού με διάφορες γνήσιες κρητικές γεύσεις”.

Σε δήλωση του ο δήμαρχος Πλατανιά κ. Γιάννης Μαλανδράκης, τόνισε: “Σε αυτό το ιστορικό χωριό κάναμε σήμερα τα αποκαλυπτήρια του μνημείου των πεσόντων και είναι πάρα πολλοί αυτοί που έπεσαν από αυτή την κοινότητα και συγχρόνως εδώ θα γιορτάζεται κάθε χρόνο η ημέρα της Εθνικής Αντίστασης, επειδή πάρα πολλά χωριά του Δήμου Πλατανιά σήμερα είχαν μαρτυρήσει με πολλούς νεκρούς που θυσίασαν τη ζωή τους αλλά και για όλους όσοι αγωνίσθηκαν για την εποποιία της Εθνικής Αντίστασης…”.

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Ευτύχης Δαμιανάκης, υπογράμμισε: “Τιμούμε σήμερα τους ήρωες της Αντίστασης των Παλαιών Ρουμάτων ένα χωριό ιστορικό, ένα χωριό που έχει να επιδείξει μόνο ανδρεία, ηρωισμό και αυταπάρνηση. Είναι μεγάλη τιμή σε όλους εκείνους που έδωσαν τις μάχες τους προκειμένου εμείς να είμαστε σήμερα ελεύθεροι. Σήμερα, στις κρίσιμες ώρες που περνά η χώρα, η συστράτευση όλων των ελλήνων είναι αναγκαία…”.

“Μέσω των μνημείων επιδιώκεται η ιστορική συνέχεια και η μεταλαμπάδευση της βιωματικής γνώσης στους νέους. Το μνημείο αυτό συμπυκνώνει τις μνήμες και μέσα από τους συμβολισμούς αποδίδει το κοινό αίσθημα και την αισθητική της περιοχής”, τόνισε, μεταξύ άλλων, ο αρχιτέκτων της μελέτης του μνημείου, Δημήτρης Χαριτάκης, ευχαριστώντας τους άξιους καλλιτέχνες που το έφτιαξαν.

Εκ μέρους του Αντιπεριφερειάρχη Χανίων, κ. Αποστόλου Βουλγαράκη, ο κ. Αναστάσιος Κουρουπάκης δήλωσε: “ Τιμή και δόξα σε αυτούς  που έχουν πέσει για την πατρίδα και μας έδειξαν το παράδειγμα, αλλά και τιμή σε αυτούς που τους θυμούνται τη συγκεκριμένη μέρα…”.

Ο Νίκος Μπομπολάκης, τέως δήμαρχος Βουκολιών δήλωσε: “ Μας παράδωσαν οι πρόγονοί μας ένα βαρύ όνομα, το οποίο προσπαθούμε εμείς οι νεότεροι να το κρατήσουμε και πιστεύω ότι σε έναν μεγάλο βαθμό το έχουμε καταφέρει”.

 

 

 

Ο αρχιτέκτων της μελέτης Δημήτρης Χαριτάκης με τον κατασκευαστή του μνημείου Νίκο Καρακουλάκη

 

 

 

 

 

 https://eparxiakofos.gr/?p=3967

 

 

4 σχόλια

  1. Τα π. ρούματα είναι δύναμη!!
    ΚΡΑΣΙ,ΤΣΙΓΑΡΙΑΣΤΟ,ΚΑΛΙΤΣΟΥΝΙΑ Και άλλα πολλά………….
    ΠΑΝΤΑ ΧΑΡΕΣ!!!

  2. ΕΝΟΕΙΤΕ ΒΙΟΛΙ-ΧΟΡΟΣ ΚΑΙ ΡΙΖΙΤΙΚΟ!!

  3. ΓΙΩΡΓΗΣ

    ΚΑΛΗΜΕΡΑ! ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΘΙΕΡΩΘΕΙ ΜΙΑ ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΗΜΕΡΑ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΩΣ ΤΙΜΗΣ ΕΝΕΚΕΝ ΣΤΟΥΣ ΠΕΣΟΝΤΕΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΡΟΥΜΑΤΙΑΝΟΥΣ!
    ΜΕ ΤΙΜΗ
    ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΓ

  4. Αγνωστος

    Θα ήτανε καλό εαν υπήρχε ΙΣΤΟΣ για την Σημαία μας και να κυματίζη πάνω απο το μνημείο!!….Πως και δεν το έχετε??

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com