Παρασκευή , 29 Μαρ 2024

Το πανηγύρι του Χριστού στον Αγκαβανέ Καλυβών Αποκορώνου Χανίων

Εκατοντάδες προσκυνητές προσήλθαν και την ημέρα της εορτής – χθες το πρωί – στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία που τέλεσε ο αγαπητός στο πλήρωμα της εκκλησίας εφημέριος της Ενορίας Καλυβών π. Μιχαήλ Βλαβογιλάκης στο εορταζόμενο βυζαντινό εξωκλήσι του Χριστού στην περιοχή Αγκαβανέ, πλάι στον παλιό δρόμο μεταξύ Καλυβών και Αρμένων.

Η θέση του μικρού εξωκλησιού με το μεγάλο περιποιημένο προαύλιο, τα άνθη και τα αιωνόβια βαθύσκιωτα πλατάνια συνθέτουν μια μαγευτική εικόνα που έλκει πολλούς περαστικούς για να ξεκουραστούν, ν’ ανάψουν ένα κερί και να προσευχηθούν. Μεταξύ των προσκυνητών πολλά μέλη του Σωματείου Μηχανικών και Ηλεκτρολόγων Αυτοκινήτων – Μηχανημάτων και Επισκευαστών Φρένων Χανίων με το Διοικητικό Συμβούλιο. Πρόεδρος του Σωματείου είναι ο Χαράλαμπος Πετράκης, ο οποίος, μας είπε: “ Σχεδόν από την ίδρυση του Σωματείου μας, το έτος 1950, τιμούμε αυτή τη μέρα, η οποία για εμάς είναι ξεχωριστή επειδή έχουμε προστάτη  και επωνυμία, τίτλο δηλαδή στο Σωματείο, τη Μεταμόρφωση του Σωτήρος”.


Μετά τη Θεία Λειτουργία προσφέρθηκαν στους πανηγυριώτες γλυκά, αναψυκτικά και το παραδοσιακό κέρασμα με σαρδέλα και  σταφύλια, όπως επιβάλει η παράδοση.

 Ιστορικά στοιχεία:

“Η εκκλησία είναι κτισμένη το 1501 επί Βενετοκρατίας γι’ αυτό έχει όλα τα χαρακτηριστικά στοιχεία της Αρχιτεκτονικής εκείνης της εποχής. Το 1878 έγιναν εδώ  στην περιοχή οι φονικότερες μάχες που έχουν γίνει ποτέ στην Κρήτη. Η εκκλησία φαίνεται ότι πυρπολήθηκε από τους Τούρκους και ανακαινίσθηκε το 1889, που γράφει μια επιγραφή στο παράθυρο του Ιερού Βήματος από την εξωτερική πλευρά. Επίσης έγινε και αργότερα μια ανακαίνιση, με τελευταία την ανακαίνιση που έγινε το 1989 και διαμορφώθηκε ο χώρος όπως τον βλέπουμε σήμερα. Η εκκλησία  ήτανε κατά πάσα πιθανότητα μέρος από συγκρότημα μοναστηριακό. Νότια του Ναού υπήρχε ένα κτίσμα το οποίο ήταν μάλλον τα κελιά που έμεναν οι μοναχοί. Δυτικά υπάρχει μια αποθήκη βενετσιάνικη και νοτιοδυτικά κοντά στον ποταμό ένας μύλος. Απ’ όλα αυτά, έμεινε μόνο η αποθήκη και αυτή σε κακή κατάσταση. Πρέπει να υπάρξει μια μέριμνα από τους αρμόδιους…”, μας είπε ο εφημέριος π. Μιχαήλ Βλαβογιλάκης.


Στιγμιότυπα από τη Θεία Λειτουργία, την ευλογία των άρτων, των σταφυλιών και το κέρασμα.

 
Πλάνα από τη βιντεοσκόπηση θα δείτε εδώ: 

https://eparxiakofos.gr/%CF%84%CE%BF-%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%B7%CE%B3%CF%8D%CF%81%CE%B9-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%87%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%8D-%CF%83%CF%84%CE%B9%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CF%8D%CE%B2%CE%B5%CF%82-%CE%B1/

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com