Πέμπτη , 28 Μαρ 2024

Τα πρώτα γενέθλια του Κρητικού Παραδοσιακού Σπιτιού Σούδας

Με αρκετό κόσμο, καλό κρασί, πλούσιο γεύμα, χορό και τραγούδι γιόρτασε σήμερα Σάββατο βράδυ 30 Ιουλίου 2011 ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σούδας τα πρώτα γενέθλια του Παραδοσιακού Σπιτιού που ήταν ιδέα και έργο του τέως εφημερίου πατέρα Νικόλαου Φρονιμάκη. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο δήμαρχος Χανίων κ. Μανώλης Σκουλάκης, ο τέως δήμαρχος Σούδας κ. Γιάννης Περάκης, ο τέως αντινομάρχης Χανίων κ. Μανώλης Φραγκάκης, ο διοικητής του Ναυστάθμου κ. Βουλγαράκης κ.ά.



 

Την εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Σούδας κ. Γιάννης Φωκάς καλωσορίζοντας και ευχαριστώντας τον κόσμο της Σούδας, όλους τους φίλους, τις Αρχές – πολιτικές και στρατιωτικές – τους αδελφούς Γιάννη και Ραφαήλ Φυντικάκη με το συγκρότημά τους, τον παραδοσιακό Σύλλογο «Σταυραετοί» του Παντελή Δημοτάκη, ενώ επαίνεσε τη σημαντική συμβολή του παπά – Νικόλα Φρονιμάκη αλλά και του τέως δημάρχου Σούδας κ. Γιάννη Περάκη για το μεγάλο ενδιαφέρον τους.

 Ο παπά Νικόλας Φρονιμάκης τόνισε ότι: “αυτό το σπίτι αποτελεί πλέον έναν σύνδεσμο που συνδέει το παρελθόν με το μέλλον. Μέσα σε αυτό περικλείεται η ζωή των προγόνων μας, των παππούδων μας και των πατεράδων μας. Όλα αυτά που βρίσκονται μέσα μαρτυρούν τον τρόπο ζωής εκείνες τις δύσκολες περιόδους. Αυτά, λοιπόν, τ’ αντικείμενα και έργα τέχνης που με δυσκολία καταφέραμε να συγκεντρώσουμε οφείλουμε να τα διατηρήσουμε και να τα φυλάμε παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές…”.

Ο τέως δήμαρχος Σούδας κ. Γιάννης Περάκης απέδωσε τα εύσημα στον παπά- Νικόλα, προτείνοντας να την ονομασία του Παραδοσιακού Σπιτιού με τ’ όνομα του, για να συνεχίσει: “Είναι πραγματικά συγκινητική η προσπάθεια που είχε κάνει χρόνια τώρα ο παπά Νικόλας μαζεύοντας αυτό το σπουδαίο υλικό με τη βοήθεια βέβαια των δημοτών μας και άλλων ανθρώπων. Το υλικό αυτό είχε μια ολόκληρη ιστορία μέχρι να βρούμε ως Δήμος έναν χώρο για να το τοποθετήσουμε. Συναντήσαμε δυσκολίες αλλά κατορθώσαμε να ολοκληρώσουμε αυτή τη στέγη που γιορτάζουμε απόψε τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της. Χρειάζονται βέβαια κάποιες συμπληρώσεις για τις οποίες είμαι βέβαιος ότι θα γίνουν από την νέα δημοτική Αρχή…”.

Ο δήμαρχος κ. Μανώλης Σκουλάκης είπε: “ Χαίρομαι που κατάφερα να βρίσκομαι απόψε μαζί σας σε αυτόν τον όμορφο χώρο τον οποίο θυμάμαι από πέρυσι που είχα έρθει – με άλλη ιδιότητα – στα εγκαίνια και είχα την ευκαιρία να ξεναγηθώ και να καμαρώσω τον πλούσιο παραδοσιακό εξοπλισμό του κρητικού σπιτιού τον οποίο με συλλογική προσπάθεια, έχοντας πρωτεργάτη τον παπά Νικόλα έφτασε στο σημείο αυτό. Συγχαίρω εκείνον, συγχαίρω όμως και εσάς κ. πρόεδρε του Πολιτιστικού Συλλόγου που τον διαδεχθήκατε, συγχαίρω τον κόσμο που βοήθησε καθώς επίσης και τον τέως δήμαρχο Σούδας για την όλη αντιμετώπιση του θέματος. Εμείς σαν Καλλικρατικός Δήμος, διαβεβαιώνω ότι θα προσπαθήσουμε να στηρίξουμε όσο μπορούμε καλύτερα αυτές τις προσπάθειες…”.

 













 




 Στιγμιότυπα από την όμορφη βραδιά των πρώτων γενεθλίων του παραδοσιακού σπιτιού.     

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com