Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024

ΣΤΟ ΣΕΛΙΝΟ ΧΑΝΙΩΝ: Νοικοκυρεύονται τα «μαρτυρικά» Φλώρια

 

Αγροτοκτηνοτροφικό χωριό τα Φλώρια στην πρώην επαρχία Σελίνου και σήμερα της Δημοτικής Περιφέρειας Καντάνου, παραμένουν ζωντανά, παρά τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζουν όλοι οι αγρότες. Κι ενώ συμβαίνουν αυτά, αυτό το ορεινό χωριό με υψόμετρο 600 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, στέλνει πολλαπλά μηνύματα αφού έχει δέκα μικρά παιδιά που πηγαίνουν στο Δημοτικό Σχολείο της Καντάνου, ενώ άλλα βρίσκονται σε νηπιακή και βρεφική ηλικία.

 

Πρόκειται για ένα ιστορικό, καταγεγραμμένο ως μαρτυρικό χωριό από το οποίο τα δύσκολα χρόνια της Κατοχής, πολλοί κάτοικοι του εκτελέστηκαν γιατί αντιμετώπισαν με παλικαριά τον εισβολέα κατακτητή. Από την προχθεσινή μας επίσκεψη καταγράψαμε δηλώσεις κατοίκων που μιλούν με πάθος για τη γενέτειρα, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι: “ Μόνο τώρα, έστω και αργά, βλέπουμε να μεταμορφώνεται και να ευπρεπίζεται ο κεντρικός δρόμος και η πλατεία του χωριού από την εργολαβία που έχει αναλάβει την εκτέλεση της μελέτης των έργων, γεγονός που μας έχει δώσει μεγάλη χαρά και ελπίδα ότι θα συνεχιστεί η προσπάθεια και σε άλλα σημεία και περιοχές. Κάποιες μικρές παραλείψεις στη μελέτη, όπως συμβαίνει με την επικίνδυνη χωρίς στηθαίο στροφή στην είσοδο των ορίων του χωριού για όσους έρχονται από Χανιά, τώρα είναι ευκαιρία να συμπεριληφθούν στο έργο, αφού βρίσκονται τα μηχανήματα εδώ.  Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις των κατοίκων που συναντήσαμε στο άλλο καφενείο, παρακαλώντας μας να γράψουμε  ακόμα ότι: “ Έστω και αργά, να δώσει η κυβέρνηση κίνητρα για να κάνει πολλούς κατοίκους που ζουν και ασφυκτιούν στις τσιμεντουπόλεις να επιστρέψουν στις ρίζες, στους μικρούς αληθινούς παραδείσους, στα χωριά τους. Να σταματήσουν οι παράλογες αυξήσεις των λιπασμάτων και των φυτοφαρμάκων για παράδειγμα και να δώσουν τιμές που θ’ αφήνουν κέρδος στα αγροτοκτηνοτροφικά μας προϊόντα. Να καταργήσουν και τις άδειες οικοδομών με τη μορφή τη σημερινή, αφού για να κτίσουμε ένα σπίτι μάς στοιχίζει πολύ πιο ακριβά από όσο θα μας στοίχιζε αν το φτιάχναμε στην πόλη…”.

 

Παραθέτουμε αρκετές φωτογραφίες με κατοίκους του χωριού και της περιοχής να απολαμβάνουν το κρασί και το μεζέ στα καφενεία, με άλλους να περιμένουν το αυτοκίνητο του Δήμου να φέρει τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου από την Κάντανο και άλλες από τα εκτελούμενα έργα.      

 Από τον οργασμό των εκτελούμενων έργων στο χωριό και την κεντρική οδό από και προς τα Φλώρα με καθαρισμό των χαντακιών.

  Στα καφενεία του χωριού οι κάτοικοι, μας υποδέχτηκαν με χαρά.

Αντικριστά τα μνημεία των Ελλήνων (φωτ. πάνω) και των Γερμανών νεκρών στην κατοχή 

   

 

Γονείς και συγγενείς παραλαμβάνουν τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου από το λεωφορείο του Δήμου Καντάνου. 

 

   

Η επικίνδυνη στροφή για την οποία οι κάτοικοι επιθυμούν την ανακατασκευή της με μεγαλύτερο πλάτος και στηθαία προστασίας.

 

 

 

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com