Τρίτη , 19 Μαρ 2024

ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΧΑΝΙΩΝ: Τι άλλαξαν με τον Καποδίστρια; Τι θ’ αλλάξουν με τον Καλλικράτη;

Ο νομός Χανίων με τις πέντε πρώην επαρχίες. 

 

 

Οι μεταρρυθμίσεις γινόταν ανέκαθεν από τις κυβερνήσεις με σκοπό την καλύτερη λειτουργία της κρατικής μηχανής προς όφελος της χώρας και των κατοίκων της. Να γυρίσουμε όμως λίγα χρόνια πίσω  όπου στην Ελλάδα, επρόκειτο να ψηφιστεί το νομοσχέδιο «Καποδίστριας». Μέχρι τότε, ίσχυαν οι Επαρχίες για κάθε Νομό, οι Δήμοι και οι Κοινότητες. Στο νομό Χανίων για παράδειγμα υπήρχαν πέντε Επαρχίες, οι οποίες όπως και σε όλη την χώρα από 1η Ιανουαρίου 1999 καταργήθηκαν ως διοικητική μονάδα διαίρεσης της χώρας. Γι’ αυτή, λοιπόν, τη μεγάλη αλλαγή δεν ενημερώθηκε σωστά η κοινωνία με αποτέλεσμα, ακόμα και σήμερα πολλοί άνθρωποι να πιστεύουν ότι οι επαρχίες παραμένουν. Δεν είναι όμως έτσι τα πράγματα. Οι επαρχίες αποτελούν παρελθόν… Με την εφαρμογή του προαναφερόμενου νομοσχεδίου, τα πράγματα δεν βελτιώθηκαν όσο έπρεπε γιατί υπήρχαν…κενά, λάθη και παραλείψεις.

Για όλα τ’ αρνητικά σημεία του Καποδίστρια, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν έκανε καμία διορθωτική ενέργεια. Απεναντίας μάλιστα, κυβέρνησε αντιλαϊκά και επιζήμια για τα συμφέροντα της χώρας με συνέπεια να χάσει τις εκλογές με μεγάλη ποσοστιαία διαφορά. Και τώρα η κυβέρνηση του Γεωργίου Παπανδρέου με ακόμα πιο αντιλαϊκά μέτρα επιχειρεί να νοικοκυρέψει το κράτος.

Οι σημαντικές, όμως, αλλαγές για το καλό της χώρας δεν γίνονται σε χρόνο ρεκόρ. Δεν είναι δυνατόν έτσι να διορθωθούν τα κακώς κείμενα του χθες, όπως και του μακρινού παρελθόντος ώστε να μη γίνουν νέες παραλείψεις και λάθη…  

Επιβάλλεται λοιπόν, ο «Καλλικράτης» να λειτουργήσει ως πλαίσιο νόμου και να γίνονται με την πάροδο του χρόνου ανάλογες βελτιωτικές ανασυντάξεις οι οποίες για πολλούς και διάφορους λόγους δεν πρόλαβαν να γίνουν τώρα ή δεν εκτιμήθηκαν σωστά όπως για παράδειγμα αποτελούν οι εξής περιπτώσεις:

Α.  Τα υπό κατάργηση Καποδιστριακά Δημαρχεία είναι ιδιαίτερα χρήσιμα να λειτουργούν ως Δημοτικά γραφεία των ισχυρών Δήμων έχοντας επικεφαλής ένα αντιδήμαρχο του ισχυρού αντίστοιχου Δήμου.

Β.  Οι νομοθεσίες  Ν.Δ. 2396 και 40009/53 της κυβέρνησης του Αλέξανδρου Παπάγου δεν εφαρμόζονται από καμία Νομαρχία της χώρας πάνω από 50 χρόνια. Οι Νομαρχίες καταργούνται ενώ οι προαναφερόμενες νομοθεσίες παραμένουν για να ισχύουν ακόμα στα χαρτιά… Τι λένε; Ορίζουν την κυκλοφορία των κρατικών οχημάτων. Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε σε διάφορα άρθρα μας στο site.  



ΣΗΜΕΙΩΣΗ: 1. Το άρθρο αναρτήθηκε το 2010 στο προηγούμενο site και πρόσφατα αναρτήθηκε στο νέο.

                          2. Τα άρθρα μας  μπορούν να τα αναδημοσιεύουν όσοι το επιθυμούν  αρκεί ν’ αναφέρουν την πηγή: www.yanniskakanos.gr

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com