Πέμπτη , 25 Απρίλιος 2024

ΣΤΟ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ ΧΑΝΙΩΝ Δροσιά στην ψυχή των ηλικιωμένων το πανηγύρι του Χριστού


 

 

 

 

Στα γιορτινά ντυμένος ο ηλικιωμένος πληθυσμός του δημοτικού μας γηροκομείου στη Χαλέπα, παρακολούθησε το βράδυ της Πέμπτης την ακολουθία του εσπερινού στο εξωκλήσι της Μεταμόρφωσης του Κυρίου μαζί με εκατοντάδες προσκυνητές, μεταξύ αυτών, παιδιά, εγγόνια, αλλά και φίλοι των γερόντων, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε το πανηγύρι με το πλουσιοπάροχο γεύμα στην πλατεία του ιδρύματος.

 

 

 Η κοσμοσυρροή πιστών συνεχίστηκε και σήμερα στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία, όπου ευλογήθηκαν τα φρούτα από τους ιερείς Σταύρο Κατσιγαράκη, Εμμανουήλ Μπανασάκη και Αναστάσιο Σπινθουράκη, εφημέριο του Ιερού ναού Ευαγγελιστρίας Χαλέπας, απ’ τον οποίο πληροφορηθήκαμε το ιστορικό του εορταζόμενου ναού: “Πρόκειται για παλιά εκκλησία, η οποία αποτέλεσε τον πρώτο ενοριακό ναό της συνοικίας Φακωθιανών Χαλέπας και κτίστηκε πριν από το 1880 καθόσον η Ευαγγελίστρια, άρχισε να κτίζεται το 1906 και όταν τέλειωσε, μεταφέρθηκε εκεί η ενορία. Κάθε Αύγουστο, τόσο την παραμονή στις 5 όσο και την ημέρα της εορτής στις 6, προσέρχονται εδώ εκατοντάδες προσκυνητές. Σήμερα συλλειτουργήσαμε με τον π. Σταύρο Κατσιγαράκη και τον π. Εμμανουήλ Μπανασάκη, ενώ χθες, στην ακολουθία του εσπερινού συμμετείχε και ο πρωτοπρεσβύτερος Νικόλαος Αρετάκης. Η Μεταμόρφωση του Σωτήρος είναι μια πολύ μεγάλη γιορτή, γιατί σύμφωνα με τη διήγηση των Ευαγγελιστών, ο Κύριος μας Ιησούς Χριστός πήρε από τους μαθητές του, τον Πέτρο, τον Ιωάννη και τον Ιάκωβο και ανέβηκε στο όρος Θαβώρ για να προσευχηθεί. Οι τρεις μαθητές Του, όπως ήταν κουρασμένοι από τη δύσκολη ανάβαση στο Θαβώρ κάθισαν να ξεκουραστούν κι’ αποκοιμήθηκαν. Ξυπνώντας όμως, αντίκρισαν μια απροσδόκητη και εξαίσια εικόνα με το πρόσωπο του Κυρίου ν’ αστράφτει σαν τον ήλιο και η ενδυμασία του να είναι λευκή σαν το φως ενώ δίπλα του να είναι και να συνομιλούν μαζί Του ο Μωυσής και ο Ηλίας… Η Εκκλησία μας εορτάζει τη Μεταμόρφωση την 6ηΑυγούστου και το Απολυτίκιο αναφέρει: Μετεμορφώθης εν τω όρει, Χριστέ ο Θεός, δείξας τοις Μαθηταίς σου την δόξαν σου καθώς ηδύναντο. Λάμψον και ημίν τοις αμαρτωλοίς το φως σου το αϊδιον, πρεσβείαις της Θεοτόκου, Φωτοδότα δόξα σοι”.    Μετά την πανηγυρική Θεία λειτουργία μοιράστηκε στους προσκυνητές, μαζί με το παραδοσιακό κέρασμα της σαρδέλας κι’ ένα τσαμπί σταφύλι σύμφωνα με την παράδοση… Παραθέτουμε αρκετά φωτογραφικά στιγμιότυπα τόσο από τον εσπερινό όσο και από την ημέρα της εορτής καθώς επίσης και από μια παρέα τριών ηλικιωμένων γυναικών, μαζί με τα εργόχειρα που διαθέτουν προς πώληση στο δημοτικό γηροκομείο που είναι φιλοξενούμενες.



                                                                                    

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

Την ημέρα της εορτής με την ευλογία των φρούτων και το κέρασμα. 

 

 

 Τα καλύτερα λόγια για το

προσωπικό και τη διοίκηση του γηροκομείου εκφράζουν οι παλιές νοικοκυρές που

συνεχίζουν το εργόχειρο και στην τρίτη ηλικία.

 

 

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com