Πέμπτη , 28 Μαρ 2024

ΣΤΟ ΑΛΣΟΣ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ: Μουσικοχορευτική και παραδοσιακή βραδιά αφιερωμένη στην τυροκομική

 

 

«Γαλακτωκαμώματα» χθες το βράδυ στο άλσος των Αγίων Αποστόλων. Μια εκδήλωση ανάδειξης της παράδοσης , περιστοιχισμένη με μουσική και χορό, που διοργάνωσε ο Δήμος Χανίων  στο πλαίσιο του φεστιβάλ “Εκτός των τειχών “ και σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο “Το Ρόδο”.

Σε συνέντευξη Τύπου, προχθές στο Δημαρχείο Χανίων ο αρμόδιος αντιδήμαρχος στα πολιτιστικά δρώμενα, Δημήτρης Λειψάκης, επεσήμανε, μεταξύ άλλων ότι “ η εκδήλωση αυτή αποτελεί μία ευκαιρία για μικρούς και μεγάλους να έρθουν κοντά στην παράδοση, να γνωρίσουν προϊόντα του τόπου μας τα οποία παράγονται από το γάλα, όπως η γραβιέρα, το γιαούρτι, ο ανθότυρος αλλά και  πώς αυτά παρασκευάζονται”.

Από νωρίς είχε αρχίσει να συγκεντρώνεται κόσμος, κυρίως οικογένειες με μικρά παιδιά, για να μάθουν  πώς γινόταν τα παλιά τα χρόνια το τυρί και τ’ άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα από τα μιτάτα.  Στον χώρο της εκδήλωσης ο πρόεδρος του «Ρόδου» μαζί με την καλά οργανωμένη ομάδα του στην Κρητική παραδοσιακή ταβέρνα που είχαν στήσει – και μαζί με τους συμμετέχοντες κτηνοτρόφους σε ρόλο δασκάλων – εξηγούσαν στα παιδιά την παραδοσιακή διαδικασία.

Σε δήλωσή του στα «Χ.Ν.» ο πρόεδρος του «Ρόδου» κ. Μαθιουδάκης  τόνισε: “  Στα πλαίσια του Φεστιβάλ “Εκτός των τειχών” του Δήμου Χανίων με συνεργασία δική μας του Συλλόγου του «Ρόδου» με ονομασία «Νύκτες γεμάτες φως», εννοώντας το πολιτισμικό φως, προσπαθούμε να δείξουμε στα νέα παιδιά και στους φιλοξενούμενους των Χανίων πώς παράγονται τα διάφορα παραδοσιακά εκλεκτά προϊόντα του τόπου μας. Σήμερα, λοιπόν, οι κτηνοτρόφοι του Νομού Χανίων προς τιμή τους – και τους ευχαριστούμε πάρα πολύ – θα μας δείξουν πώς κάνουν την κρητική γραβιέρα, τον ανθότυρο και τον οποίο θα διανέμουμε δωρεάν στον κόσμο. Στη συνέχεια θα χορέψουν τα παιδιά του «Ρόδου», θα διασκεδάσουνε τον κόσμο και όποιοι θέλουν μπορούν να περάσουν και από το καφενείο του «Ρόδου» που υπάρχουν μεζεδάκια παραδοσιακά για μια τσικουδιά και ένα κρασάκι “. Ο κτηνοτρόφος  Σήφης Στραυριανουδάκης ( φωτ. κάτω ) από τ’ Ασκύφου  ανακατεύει το γάλα στο καζάνι για την παραγωγή γραβιέρας και λέει: “ Το τυρί για να γίνει θέλει τυραννία δεν είναι έτσι εύκολο που το νομίζουν ορισμένοι”.


 Στιγμιότυπα από τον χώρο της εκδήλωσης.

 

Στο καφενείο του «Ρόδου» ο πρόεδρος με μέλη του Συλλόγου.

Χανιώτικα νέα Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2012

 

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com