Παρασκευή , 29 Μαρ 2024

ΣΤΟΝ ΚΥΠΑΡΙΣΣΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΛΑΤΑΝΙΑ: Αφιέρωμα στην Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος το υπέρ αιωνόβιο κυπαρίσσι του χωριού

Εκδήλωση αφιερωμένη στην Παγκόσμια Hμέρα Περιβάλλοντος και στο Κυπαρίσσι του χωριού, πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα – παρουσία αρκετού κόσμου – στον Κυπάρισσο από τον Πολιτιστικό Σύλλογο σε συνεργασία με τον Δήμο Πλατανιά εντός του προαύλιου  του Αγίου Γεωργίου. 






  

Στιγμιότυπα από τον Εσπερινό

 

 


 

Την εκδήλωση άνοιξε μετά τον εσπερινό με χαιρετισμό – ομιλία ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου, κ. Λεωνίδας Παντελάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στην ιστορία κα την μετονομασία του χωριού τους από Ψείρες σε Κυπάρισσο υπογραμμίζοντας, μεταξύ άλλων, τα εξής: “Το Κυπαρίσσι αυτό που βρίσκεται στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου στο χωριό μας προκαλεί τον θαυμασμό λόγω του μεγέθους και της ηλικίας του, η οποία υπολογίζεται να είναι πάνω από 600 ετών. Έχει ύψος 23 μέτρα, περιφέρεια κορμού 5 μέτρακαι είναι προστατευόμενο είδος. Από το ομώνυμο δέντρο έχει πάρει την ονομασία το χωριό από το 1928, όπως αναφέρεται στην απογραφή. Η προηγούμενη ονομασία του ήταν Ψείρες από την εποχή της Ενετοκρατίας. Η εκκλησία μας επίσης και αυτή είναι από την περίοδο της Ενετοκρατίας…”  

Εκ μέρους του Δήμου Πλατανιά ο δήμαρχος κ. Γιάννης Μαλανδράκης στον χαιρετισμό του τόνισε τα εξής: “ Οι ημέρες αυτές έχουν έναν σκοπό που είναι για να αναδεικνύουν και να δίνουν τη σημασία σε ορισμένα βασικά πράγματα, όπως για παράδειγμα στο χωριό το δικό σας, το χωρίο του δήμου μας, αποτελεί αυτό το ιστορικό Κυπαρίσσι…”

Προσκαλεσμένη ως κεντρική ομιλήτρια η κα Χαρά Καργιολάκη, προϊσταμένη του Δασαρχείου Ρεθύμνου, αναφέρθηκε στη συμβολή της Παγκόσμιας Ημέρας του Περιβάλλοντος επισημαίνοντας τη σημασία των «ζωντανών χώρων, όπως είναι αυτό το δέντρο» και τη συμβολή τους στη διατήρηση των οικοσυστημάτων.

 




 

Μετά την εκδήλωση προσφέρθηκε πλούσιο κέρασμα από τον Πολιτιστικό Σύλλογο, το οποίο επιμελήθηκαν νοικοκυρές του χωριού, φτιάχνοντας νοστιμότατα εδέσματα και γλυκά με τιμητική θέση τα ξεροτήγανα, που μοίραζαν μικρά κορίτσια του χωριού.   

 

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com