Παρασκευή , 29 Μαρ 2024

ΣΤΟΝ ΑΛΙΚΑΜΠΟ ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ ΧΑΝΙΩΝ: Τιμή στη μνήμη των ηρώων



Εκδήλωση μνήμης για τους ήρωες που πότισαν με το αίμα τους το δέντρο της λευτεριάς για την απελευθέρωση της Κρήτης από τον Τουρκικό ζυγό πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα στην ορεινή τοποθεσία Κλήμα του Αλίκαμπου. Η εκδήλωση περιλάμβανε επιμνημόσυνη δέηση από τον μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνό και καταθέσεις στεφάνων.   

Πανοραμική όψη του Αλίκαμπου από τον δρόμο για την τοποθεσία Κλήμα.

 


 

 

 Η εκδήλωση αποτελούσε συνδιοργάνωση του Δήμου Κρυονερίδας με το Κοινοφελές ίδρυμα “Αγία Σοφία”, την οποία, τίμησε με την παρουσία του αρκετός κόσμος.

Από πλευράς επισήμων παρέστησαν ο ανεξάρτητος βουλευτής Χανίων κ. Χρήστος Μαρκογιαννάκης, ο αντινομάρχης Χανίων κ. Χαράλαμπος Κουκιανάκης, ο Δήμαρχος Κρυονερίδας κ. Γρηγόρης Μαρκάκης, δημοτικοί και νομαρχιακοί σύμβουλοι και πολιτευτές. Η συνέχεια δόθηκε στον προαύλιο χώρο του πρώην δημοτικού σχολείου του χωριού όπου ο δήμαρχος Κρυονερίδας κατά τον χαιρετισμό του τόνισε: “ Σήμερα κάνουμε μια αναφορά στα γεγονότα του 1895 που σηματοδότησαν τη Μεταπολιτευτική Επιτροπή και την απελευθέρωση της Κρήτης από τους Τούρκους. Εμείς πρωτοστατήσαμε επιλέγοντας την 3η του Σεπτέμβρη να καθιερωθεί σαν μια ιστορική μέρα για τον Αλίκαμπο. Ομιλητής θα είναι ο κ. Νίκος Γρυλλάκης που θα αναπτύξει το θέμα, ενώ παράλληλα θα παρουσιάσουμε το βιβλίο του με τίτλο: Δυτική Κρήτη. Η συμβολή της στη νεότερη Ελληνική ιστορία από το 1821 έως το 1945”.  

“Το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε εμείς οι μεταγενέστεροι για αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι πολλές φορές έδωσαν ό,τι πολυτιμότερο είχαν,  είναι αυτές οι μικρές γιορτές να τους θυμόμαστε,  να τους τιμούμε και προπάντων να παραδειγματιζόμαστε από την αυτοθυσία τους για τη διάθεση τους να προσφέρουν στην πατρίδα. Σήμερα στις δύσκολες στιγμές που περνά ο τόπος μας θα πρέπει να σκεφτούμε όλοι, θα πρέπει καμιά φορά να προτάσσουμε το εμείς του εγώ” υπογράμμισε ο ανεξάρτητος βουλευτής κ. Χρήστος Μαρκογιανάκης, ενώ ο αντινομάρχης Χανίων κ. Χαράλαμπος Κουκιανάκης επεσήμανε: “ Όπου και αν γυρίσει κανείς το βλέμμα του, σε κάθε γωνιά θα βρει και ένα μνημείο που θα μαρτυρά τους αγώνες και τις θυσίες των προγόνων μας και γεννάται το ερώτημα, κατά πόσο εμείς ανταποκρινόμαστε απέναντι στην ιστορία και στις θυσίες των ηρώων προγόνων μας”

Αμέσως μετά ο κ. Νικός Γρυλλάκης ανέπτυξε με ιστορικές λεπτομέρειες το θέμα τονίζοντας, μεταξύ άλλων, τα εξής: “Οι απόγονοι των αγωνιστών της δυτικής Κρήτης κι εγώ με μεγάλη χαρά και συγκίνηση σάς καλωσορίζουμε στην επετειακή αυτή συνάντηση. Εδώ στο Κλήμα του Αλίκαμπου πριν από 100 και πλέον χρόνια οι πρωτοπόροι πρόγονοι μας έβαλαν τον θεμέλιο λίθο της ανεξαρτησίας ολόκληρης της Κρήτης. Η ιστορική αυτή ένοπλη συνάθροιση των προγόνων μας στις 3-9-1895 σε αυτή τη θέση υπήρξε η απαρχή της τελευταίας και τυχερής επανάστασης που έφερε την απελευθέρωσή μας από τους Τούρκους. Το σημαντικό αυτό ιστορικό γεγονός ήταν έργο αρχικά ενός ολιγομελούς πυρήνα, κυρίως από μορφωμένους και καταξιωμένους Κρητικούς από τους οποίους εξελέγησαν αργότερα ως πρόεδρος της Επαναστατικής Επιτροπής ο Μ. Κούνδουρος και ως Γενικός Γραμματέας  ο Ιωσήφ Λεκανίδης. Σε αυτή την ένοπλη συνάθροιση του Κλήματος που συμμετείχαν οι κάτοικοι όλων των επαρχιών της Δυτικής Κρήτης  χρωστάμε σήμερα την ελευθερία μας, γιατί απ’ αυτή προήλθε η μάχη Αλικάμπου, η πολιορκία και κατάληψη του φρουρίου Βάμου και η μάχη Αλμυρίδας που αναπτύξαμε λεπτομερώς πέρυσι. Φέτος θ’ αναπτύξουμε το ιστορικό αυτό γεγονός από άλλη σκοπιά. Θα προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε γιατί αυτή η επανάσταση από πολλές που έγιναν στην Κρήτη πέτυχε και ονομάστηκε τελευταία και τυχερή και θα αναλύσουμε συνοπτικά τα πολλαπλά οφέλη που προήλθαν απ’ αυτή για τους Εθνικούς απελευθερωτικούς αγώνες του Έθνους μας.

Παρά τις συνεχείς επαναστάσεις η Κρήτη έμενε κάτω από την Οθωμανική κυριαρχία κυρίως ένεκα της άρνησης των μεγάλων τότε Ευρωπαϊκών δυνάμεων ακόμα και να συζητήσουν το θέμα της επιθυμητής ένωσης με την Ελλάδα. Απόδειξη ότι το πρωτόκολλο του Λονδίνου του 1830 την απέκλεισε από τα όρια του Ελληνικού κράτους. Αυτό δυστυχώς επαναβεβαιώθηκε στην συνάντηση που έγινε στο Βαφέ μετά την επανάσταση Χαιρέτη με την συμμετοχή της τότε Επαναστατικής Επιτροπής, του Άγγλου πρόξενου Όγκλεϊ, του Άγγλου Ναυάρχου Στούαρτ και του Μουσταφά Πασά. Σε αυτή  τη συνάντηση μόλις οι επαναστάτες έθεσαν θέμα ένωσης, οι Άγγλοι αποχώρησαν επιδεικτικά. Την ίδια άρνηση είχαμε από τις μεγάλες δυνάμεις και κατά την επανάσταση του 1866 από τον Παρθένιο Περίδη που χαρακτηρίστηκε η σφοδρότερη και σκληρότερη όλων των επαναστάσεων. Η επιθυμία όμως των Κρητικών για ένωση είναι μεγάλη…”    

Παραθέτουμε στιγμιότυπα από την τοποθεσία Κλήμα με το μνημείο των ηρώων που βρίσκεται πέντε χιλιόμετρα πιο ψηλά από τον Αλίκαμπο καθώς επίσης και από τον προαύλιο χώρο του Δημοτικού Σχολείου όπου στο τέλος παρατέθηκε πλουσιοπάροχο γεύμα από τον Δήμο Κρυονερίδας.


 

   Ο ομιλητής κ.
Νίκος Γρυλλάκης με τον βουλευτή κ. Χρήστο Μαρκογιανάκη.


 

Ο δήμαρχος Κρυονερίδας κ. Γρηγόρης Μαρκάκης κατά τον χαιρετισμό του στο προαύλιο του πρώην Δημοτικού Σχολείου. 


 

 Παραθέτουμε τον χαιρετισμό της κ. Στέλλας Αλιγιζάκη ως εκπροσώπου του Ιδρύματος

 “Αγία Σοφία” 

Σεβασμιότατε, κύριε Βουλευτά , κύριε Δήμαρχε Κρυονερίδας , κύριοι εκπρόσωποι  πολιτικών φορέων , στρατιωτικών Αρχών και της τοπικής αυτοδιοίκησης, κυρίες και κύριοι,

 «Στο Κλίμα εγένετο  η πρώτη επαναστατική συνάθροισις», κατά τους ιστορικούς του 19ουαιώνα.  Θα ακολουθήσουν το «Υπόμνημα» των Μεταπολιτευτικών  , οι μάχες , οι σφαγές και οι πολιορκίες, το αίμα και οι θυσίες γνωστών και άγνωστων πολεμιστών στον Αποκόρωνα, στα Χανιά, σε όλη την Κρήτη.

Οι «δαιμονισμένοι των κρητικών βουνών», όπως τους έλεγαν  οι πολιτικοί και οι διπλωμάτες του 19ου αιώνα , οι «ενθουσιώδεις παίδες», κατά τον Ιωάννη Κονδυλάκη, ανέτρεψαν την πορεία της μοίρας της «παντέρμης» , κατά το χαρακτηρισμό του Παντελή Πρεβελάκη, Κρήτης και την οδήγησαν στην πολυπόθητη ένωση με την Ελλάδα. Στις μέρες μας κάποιοι άλλοι ενθουσιώδεις παίδες θυμούνται και τιμούν…  Όλοι μας οφείλουμε να τους αφουγκραζόμαστε και να τους στηρίζουμε. Το Ίδρυμα Κοινωφελές Ίδρυμα  «Αγ. Σοφία» το 1995 και το 1996 στο πλαίσιο του εορτασμού της 100ετηρίδας από τη Μεταπολιτευτική Επανάσταση πραγματοποίησε εκδηλώσεις σε όλη την Κρήτη. Μία από αυτές ήταν και τότε συνδιοργάνωση με την τότε  κοινότητα Αλικάμπου, προκειμένου να τιμηθεί το ιστορικό γεγονός της συνάθροισης στο Κλήμα. Και σήμερα εκ μέρους του Κοινωφελούς  Ιδρύματος «Αγ. Σοφία» απευθύνω χαιρετισμό και ευχαριστίες προς το Δήμο Κρυονερίδας για τη σημερινή συνεργασία και προσωπικά προς τον κ. Νίκο Γρυλλάκη, που με το ενδιαφέρον και την ερευνητική του διάθεση, αλλά και  με τη δράση και τη συγγραφική του συμβολή συνεισφέρει στη συντήρηση της ιστορικής μνήμης και στη συνέχιση των παραδόσεων της επαρχίας μας.

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com