Πέμπτη , 28 Μαρ 2024

ΣΤΗΝ 5Η ΜΕΡΑΡΧΙΑ ΚΡΗΤΩΝ : Με λαμπρότητα εορτάσθηκε ο προστάτης του Στρατού Ξηράς Άγιος Γεώργιος

 


Από την Θεία Λειτουργία με τον π. Μαρίνο να ευλογεί τους άρτους. Η εκκλησία θεμελιώθηκε στις 27-2-1989, αποπερατώθηκε στις 2-2-1992 και εγκαινιάστηκε από τον Μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου κ.κ. Ειρηναίο στις 20-11-1994  

Στον μικρό περικαλλή Ιερό Ναό της Μονάδας έγινε σήμερα το πρωί 23 Απριλίου 2010 η πανηγυρική Θεία Λειτουργία με ιερουργό τον στρατιωτικό ιερέα του Ναυστάθμου Κρήτης π. Μαρίνο Πατεράκη και στη συνέχεια ακολούθησε η δοξολογία όπου προεξήρχε ο πανοσιολογιότατος καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Γωνιάς Κολυμπαρίου, αρχιμανδρίτης π. Χρύσανθος με ομάδα καλλικέλαδων  ιεροψαλτών του Συνδέσμου της Ιεράς Μητρόπολης Κυδωνίας και Αποκορώνου Χανίων «ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ο ΚΡΗΣ». 

   

Παρέστησαν ο διοικητής Ταξίαρχος κ. Γεώργιος Στρατιδάκης, διοικητές άλλων Στρατιωτικών Σωμάτων, της 1ης Μ.ΑΛ., Αντισυνταγματάρχης κ. Εμμανουήλ Σιγιολτζάκης, του 5ουΤάγματος Υποστήριξης, Αντισυνταγματάρχης κ. Ιωσήφ Ψαθάκης, της 50ης Μονάδας Επιστρατεύσεως, Αντισυνταγματάρχης κ. Γεώργιος Μαστοράκης, του Πεδίου Βολής Κρήτης, Στρατηγός κ. Σωμαράς Γεώργιος, ο διευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Χανίων κ. Παντελής Μουρτζανός και άλλοι αξιωματικοί. Εκ μέρους των Πολιτικών Αρχών παρέστησαν ο Αντινομάρχης Χανίων κ. Εμμανουήλ Φραγκάκης, οι Δήμαρχοι Χανίων και Σούδας κ.κ. Κυριάκος Βιρβιδάκης και Γιάννης Περάκης, αντίστοιχα, δημοτικοί και νομαρχιακοί σύμβουλοι καθώς επίσης ο πρόεδρος του Συλλόγου δικηγόρων Χανίων, κ. Δημήτρης Ποντικάκης, ο διευθυντής και η διευθύντρια του Γυμνασίου και Λυκείου Σούδας, Σάββας Ηλιάδης και Μαρία Μαράκη-Περάκη, αντίστοιχα συνοδεύοντας πολλούς μαθητές, καθώς επίσης γονείς και συγγενείς στρατιωτών όπως και αρκετός κόσμος. Μετά την δοξολογία διαβάστηκε ημερήσια διαταγή του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Στρατού όπου εκτός από τη βιογραφία του Αγίου Γεωργίου προστάτη του Στρατού Ξηράς από το 1864 και έκτοτε, τονίστηκαν, μεταξύ άλλων, τα εξής: “H σεπτή μορφή του εντυπωμένη στις ένδοξες πολεμικές σημαίες της πατρίδας μας, οδήγησε τον Στρατό μας σε λαμπρές σελίδες δόξας, θριάμβων και απαράμιλλου ηρωισμού. Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος εορτάζουμε με λαμπρότητα τη μνήμη του Αγίου και ταυτόχρονα τιμούμε τους αθάνατους ήρωες και μάρτυρες της φυλής μας, που θυσιάστηκαν για την ελευθερία, την ανεξαρτησία και την ακεραιότητα της χώρας μας. Μας κληροδότησαν μια πατρίδα ισχυρή και ευημερούσα, που βρίσκεται μεταξύ των πλέον προηγμένων κρατών του κόσμου. Γι’ αυτό, την επίσημη αυτή στιγμή, ας στρέψουμε ευλαβικά την σκέψη μας προς τους ηρωικούς νεκρούς μας, για να τους διαβεβαιώσουμε ότι η θυσία τους θα μας φωτίζει και θα μας κατευθύνει στο δρόμο του καθήκοντος προς την πατρίδα, διακηρύσσοντας ταυτόχρονα, προς κάθε κατεύθυνση, ότι ο Στρατός Ξηράς έχει την ικανότητα, την θέληση και την αποφασιστικότητα να φανεί αντάξιος των έργων και των θυσιών των προγόνων μας και να προστατεύσει αποτελεσματικά την ακεραιότητα και τα δικαιώματα της Πατρίδας μας από κάθε επιβουλή…”  


 Η είσοδος ή πύλη της μονάδας στον Βλητέ. Η περιοχή ονομάστηκε έτσι από παλιά, εξαιτίας του ότι υπήρχε μονάδα που διέθετε βλήματα μεγάλου βεληνεκούς για προστασία του κόλπου της Σούδας.


Ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων και η περιήγηση των επισήμων και του κόσμου για επίδειξη νέων οπλικών συστημάτων καθώς επίσης του ιστορικού αρχείου της Μεραρχίας για να τελειώσει η εορταστική εκδήλωση με πλούσιο κέρασμα από διάφορα γλυκά, αναψυκτικά και καφέδες.

Σε δήλωση του στο “Επαρχιακό φως”, ο Ταξίαρχος κ. Γεώργιος Στρατιδάκης, επεσήμανε: “ Τα σύγχρονα οπλικά συστήματα με τα οποία μας έχει εξοπλίσει η Πολιτεία, σε συνδυασμό με τη ρεαλιστική εκπαίδευση, την άριστη συντήρηση του υλικού μας, τις ψυχικές δυνάμεις και την ποιότητα του ανθρώπινου δυναμικού, καθιστούν το Στρατό Ξηράς ακρογωνιαίο λίθο της εθνικής μας ισχύος και τον βασικότερο συντελεστή για την επιτυχία της πολιτικής, μιας αξιόπιστης αποτροπής, και ταυτόχρονα του δίνουν τη δυνατότητα να επιφέρει σημαντικό πλήγμα κατά οποιουδήποτε αμφισβητία που θα αποτολμήσει να επιβουλευτεί τα δίκαια και ιερά της Πατρίδας μας”. Παραθέτουμε αρκετές φωτογραφίες με σύντομες λεζάντες.

 



Στιγμιότυπα από την δοξολογία και την κατάθεση στεφάνου από τον διοικητή της 5ης Μεραρχίας Κρητών Ταξίαρχο κ.
Γεώργιο Στρατιδάκη.

 

Από την ξενάγηση στο χώρο του Στρατοπέδου.


 

 Σύγχρονος τηλεπικοινωνιακός εξοπλισμός με τηλεφωνικό πίνακα και πομποδέκτες. 

 

 Μαθητές γυμνασίου και λυκείου Σούδας με τον διευθυντή του γυμνασίου κ. Σάββα Ηλιάδη και
την διευθύντρια του λυκείου κα Μαρία Μαράκη.   

  


Από την επίσκεψη στο αρχείο του Στρατοπέδου και το κέρασμα που ακολούθησε.   

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com