Πέμπτη , 18 Απρίλιος 2024

ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΘΕΑ ΧΡΥΣΑΥΓΗΣ ΚΙΣΑΜΟΥ: Τιμητική εκδήλωση ονοματοθεσίας της πλατείας με αναφορά στη ζωή και το έργο του πρωτοπρεσβυτέρου Μιχαήλ Σπ. Καρδαμάκη από τον πρώην Διευθυντή της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης κ. Αλέξανδρο Παπαδερό

 

 

Εκδήλωση για την ονοματοθεσία της πλατείας Καλλιθέας Χαραυγής με το ονοματεπώνυμο του πρωτοπρεσβυτέρου Μιχαήλ Σπ. Καρδαμάκη, γέννημα – θρέμμα αυτής της γειτονιάς, πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου Καλλιθέας Χρυσαυγής “Ο Άγιος Χαράλαμπος”, του Δήμου Βουκολιών. 

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο αντινομάρχης κ. Μανώλης Φραγκάκης, οι δήμαρχοι Βουκολιών και Κολυμπαρίου κ. Νίκος Μπομπολάκης και Πολυχρόνης Πολυχρονίδης, δημοτικοί και νομαρχιακοί σύμβουλοι, πολιτευτές, ο μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος πολλοί ιερείς, οι κάτοικοι του χωριού και αρκετός κόσμος. Ανάμεσα τους και ο καθηγητής στη Ρωμαιοκαθολική Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου του Γκρατς της Αυστρίας κ. Γρηγόριος Λαρεντζάκης. Των αποκαλυπτηρίων προηγήθηκε αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Χαραλάμπους. Ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου κ. Εμμανουήλ Κουριδάκης, καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους, επισημαίνοντας τα εξής για τον τιμώμενο κληρικό: “Η μικρή όμορφη πλατεία του χωριού μας από σήμερα θα γίνει πιο όμορφη γιατί θα ονομαστεί επίσημα, «Πλατεία Μιχαήλ Σπυρίδωνος Καρδαμάκη πρωτοπρεσβύτερου». Γέννημα θρέμμα του χωριού μας, γιος του παπά- Σπύρου και της Κυριακής Καρδαμάκη. Σε αυτή την πλατεία μεγάλωσε και σε αυτή έκανε τα πρώτα του βήματα και από εδώ έφυγε σε νεαρή ηλικία για να σπουδάσει σε διάφορα πανεπιστήμια εντός και εκτός Ελλάδος και να φτάσει εκεί που έφτασε. Ιερέας καθηγητής Πανεπιστημίου, συγγραφέας με πλούσιο έργο τού οποίου, πολλά από τα βιβλία του κοσμούν τον Πολιτιστικό μας Σύλλογο…”  

 

 

Ακολούθησαν σύντομοι χαιρετισμοί: “Αξίζουν συγχαρητήρια στον Πολιτιστικό Σύλλογο που πήρε την πρωτοβουλία να φέρει στην επικαιρότητα έναν άνθρωπο δικό τους, από εδώ, χωριανό που διέπρεψε και τίμησε την περιοχή, το χωριό του και γενικότερα τα Χανιά, την Κρήτη και την Ελλάδα” τόνισε ο τοπικός δήμαρχος κ. Νίκος Μπομπολάκης, ενώ ο αντινομάρχης κ. Μανώλης Φραγκάκης επεσήμανε: “Σας καλωσορίζουμε στη σημερινή εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον ιερέα, ακαδημαϊκό και συγγραφέα Μιχάλη Καρδαμάκη στην πλατεία της Καλλιθέας, η οποία θα πάρει και το όνομα του από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων, το Δήμο Βουκολιών και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καλλιθέας. Ο πατήρ Μιχάλης Καρδαμάκης ανήκει στη χορεία των σπουδαίων σύγχρονων Θεολόγων και χαρακτηρίζεται ως ιερεύς της ελευθερίας, της άσκησης και της ομορφιάς…”      

Ευχαριστήριο χαιρετισμό απηύθυνε και ο γιος του τιμώμενου κληρικού κ. Δημήτριος Καρδαμάκης, τονίζοντας τα εξής: “Ευχαριστώ πάρα πολύ για τα λόγια που ακουστήκαν για τον πατέρα μου”, ενώ διάβασε απόσπασμα από την αυτοβιογραφία του πατέρα του που την έγραψε το 2006 με την ευκαιρία της τότε βράβευσης του από την Εκκλησία της Ελλάδος: «Θεωρώ επίσης ιδιαίτερη ευλογία ότι το σχέδιο του Θεού για μένα, θέλησε να είμαι κλάδος ενός οικογενειακού δέντρου με μακροχρόνια, πάνω από δύο αιώνες ιερατικής διακονία. Τα μαθήματα της στοιχειώδους εκπαιδεύσεώς μου διδάχθηκα σ’ ένα ονομαστό τότε δημοτικό σχολείο το της Αγίας Τριάδος Κισάμου, κατά την τραγική περίοδο του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου». 

Ακολούθως, ο πρώην Διευθυντής της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης κ. Αλέξανδρος Παπαδερός, ως κεντρικός ομιλητής, αναφέρθηκε επιμελώς στο πλούσιο θεολογικό έργο του πρωτοπρεσβυτέρου, αποκαλώντας τον, ιερέα του Υψίστου και διδάσκαλο ιεροσπουδαστών και λαού για να συνεχίσει τονίζοντας, μεταξύ άλλων, τα εξής: “ Είπα και άλλοτε και επαναλαμβάνω και τώρα, ότι τιμούν τον εαυτό της, όσοι τιμούν τα άξια πρόσωπα και γεγονότα. Αυτό ισχύει σήμερα για σας τους άξιους ανθρώπους, που τιμάτε το πρόσωπο και το έργο του μακαριστού πρωτοπρεσβυτέρου Μιχαήλ Καρδαμάκη…

Στο εύλογο ερώτημα, «τι θα ήθελε άραγε ο μακαριστός παπά-Μιχάλης να πούμε σήμερα», την απάντηση δίδει ο βίος του, η διακονία του και η σκέψη του: «Να πείτε μόνο την αλήθεια, ελεύθερα, υπεύθυνα, απλά και ντρέτα».  

Λέμε λοιπόν: Νοέμβριος 1932. Στην Καλλιθέα γεννιέται ένα παιδί, που θα γράψει αργότερα, πως θεωρεί ευλογία το ότι υπήρξαν αυστηροί οι γονείς του, ιδιαίτερα ο πατέρας του, αείμνηστος παπά-Σπύρος Καρδαμάκης, που υπενθύμιζε, λέει, κάθε τόσο στο Μιχαλάκη τον πόθο του «να γίνει άνθρωπος» ο γιος του!

Γενάρης του 1946. Το μισό-ερειπωμένο μοναστήρι της Χρυσοπηγής Χανίων υποδέχεται τον Μιχάλη Καρδαμάκη και τα υπόλοιπα 40 και πλέον παιδιά απ’ όλο το νησί, που ύστερα από εισαγωγικές εξετάσεις, συγκροτήσαμε την πρώτη τάξη της Εκκλησιαστικής Σχολής Κρήτης, που άρχισε και πάλι τη λειτουργία της ύστερα από τη διακοπή που είχε επιβάλει η ξενική κατοχή. Πήγαμε πρώτα στη Χρυσοπηγή και λίγο αργότερα στην Αγία Τριάδα, τη φυσική της φωλιά…

Ο Μιχάλης Καρδαμάκης συνέχισε της σπουδές του στη Θεολογική Σχολή Αθηνών. Το 1955 άρχισε η κοινή ζωή του με την Αργυρώ, το γένος Σκουνάκη, από το κοντινό χωριό, την Επισκοπή. Με τη χάρη του Θεού οικοδόμησαν μιαν ευλογημένη οικογένεια ενώ ακολούθησαν τριετείς περίπου θεολογικές και φιλοσοφικές σπουδές του στο Πανεπιστήμιο του Γκρατς της Αυστρίας… Κλείνοντας τη λιτή αυτή προσλαλιά, δύο πράγματα συμπληρώνω. Κάθε φορά που περνάτε από αυτή την πλατεία, να θυμάστε πως εδώ έκαμε τα πρώτα βήματα του ένα δικό της παιδί, για την πορεία και τη μαρτυρία του οποίου μπορείτε να είσαστε περήφανοι…”.  

Παραθέτουμε αρκετά  στιγμιότυπα από τον χώρο των εκδηλώσεων και της φιλοξενίας που ακολούθησε με πλούσια περιποίηση από όλο το χωριό και τον Πολιτιστικό Σύλλογο.


 



  

Ορισμένα από τα βιβλία καθώς επίσης και η φωτογραφία του καταξιωμένου τιμώμενου κληρικού, εντός της αίθουσας του Πολιτιστικού Συλλόγου, πρώην καφενείο, που παραχώρησε δωρεάν στο Σύλλογο ο ιδιοκτήτης κ  Δημήτριος Γιακουμάκης.

 

 

 Ο κ. Αλέξανδρος Παπαδερός στη διάρκεια της ομιλίας του.

 


 Εκ μέρους της οικογένειας απευθύνει ευχαριστήριο χαιρετισμό ο γιος του κ. Δημήτριος Καρδαμάκης. 


 

 Η ώρα των αποκαλυπτηρίων ονοματοθεσίας της πλατείας.

 

  

Στιγμιότυπα από τους χαιρετισμούς και την ομιλία στην πλατεία όπου είναι και το σπίτι της οικογένειας Καρδαμάκη.  

 

  

Από τη φιλοξενία του Πολιτιστικού Συλλόγου και όλου του χωριού.   

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com