Πέμπτη , 18 Απρίλιος 2024

ΣΤΗΝ ΑΝΩΠΟΛΗ ΣΦΑΚΙΩΝ : Απίστευτη κοσμοσυρροή στη γιορτή της γραβιέρας


Κάθε χρόνο και καλύτερα διεξάγεται από το 2004 η αναβίωση της γιορτής για τη Mαδαριανή Γραβιέρα των Σφακιών από τους κτηνοτρόφους της Ανώπολης, με πρωτεργάτη τον Πολιτιστικό Σύλλογο του χωριού, ο οποίος, φέτος, το βράδυ της Κυριακής 15 Αυγούστου κατόρθωσε να συγκεντρώσει πάνω από χίλιους επισκέπτες, ξεπερνώντας έτσι όλες τις προηγούμενες χρονιές συμμετοχής κόσμου.


Τη γιορτή την ξεκίνησε με επιτυχία πριν από πολλά χρόνια ο Αγροτικός Σύλλογος της Ανώπολης, αλλά στην πορεία για άγνωστους λόγους σταμάτησε, για να την συνεχίσει σταθερά από το 2004 μέχρι σήμερα ο Πολιτιστικός Σύλλογος με  πρώτο πρόεδρο τον κ. Φάνη Αρβανιτάκη. Στη φετινή γιορτή, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου ήταν ο κ. Γιώργος Πρωτοπαπαδάκης που μας είπε τα εξής: “Συλλογικά και υπεύθυνα συνεχίζουμε την καθιερωμένη γιορτή της γραβιέρας με στόχο να την κάνουμε θεσμό, αφού όλοι οι χωριανοί, ο καθένας όπως μπορεί, βοηθάει στην πραγματοποίηση της. Η φετινή γιορτή είναι αφιερωμένη στο μεγάλο ζήτημα της παιδείας στα Σφακιά και δεν θα σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε για την αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης στον τόπο αυτό. Η Ανώπολη, εκτός από ορεινό και ιστορικό χωριό που γέννησε μεγάλες μορφές αγωνιστών, κατορθώνει παρά τις αντιξοότητες να διατηρεί αρκετό πληθυσμό με νέες οικογένειες. Τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται μάλιστα ραγδαία, αποκτώντας τουριστική υποδομή. Είμαστε ένα μεγάλο χωριό με εννέα γειτονιές, τα Καμπιά, τα Μαριανά, η Σκάλα, ο Κάμπος, τα Παυλιανά, ο Άγιος Δημήτριος, ο Γύρος, Ρίζα και τα Λιμνιά που κατοικούνται όλες. Στην αποψινή γιορτή έχουμε καλέσει το συγκρότημα του καλλιτέχνη Περικλή Τζουγανάκη, ενώ θα χορέψει ο παραδοσιακός μουσικοχορευτικός Σύλλογος «Τα Σφακιά» και θα τραγουδήσουν «ριζίτικα» από τον παραδοσιακό Σύλλογο Κρητικών ασμάτων «Χρυσόθεμις». Ανάμεσα μας βρίσκονται πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι, υποψήφιοι πολιτευτές, ο πρόεδρος Κρητών Νέας Υόρκης κ. Γιάννης Κριαράς, ο πρόεδρος της Ένωσης των απανταχού Σφακιανών κ. Παύλος Πολάκης και μας τιμά με την παρουσία της η ανεξάρτητη βουλευτής κα Σοφία Σακοράφα που παραθερίζει στην περιοχή μας”.



Παραθέτουμε φωτογραφικά στιγμιότυπα από τη θαυμάσια Ανωπολίτικη γραβιεροβραδιά, το τραπέζι που στρώθηκε με την πλούσια περιποίηση και το χορό που κράτησε μέχρι τα ξημερώματα.

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com