Πέμπτη , 28 Μαρ 2024

ΣΤΑ ΔΕΛΙΑΝΑ ΚΙΣΑΜΟΥ: Εκδηλώσεις αφιερωμένες στον ήρωα οπλαρχηγό Εμμανουήλ Μπαλαντίνο – “Μπαλαντίνεια 2011”


Με πρωτοβουλία του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Δελιανών σε συνεργασία με το Δήμο Πλατανιά πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα η πρώτη ημέρα των διήμερων τιμητικών εκδηλώσεων αφιερωμένων στη μνήμη του ήρωα οπλαρχηγού Εμμανουήλ Μπαλαντίνου που γεννήθηκε στα Δελιανά Κισάμου. Στην επιμνημόσυνη δέηση τελετούργησε ο μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος. Ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον πρόεδρο του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Δελιανών κ. Ελευθέριο Κατσουλάκη, τον κ. Στέλιο Μπαλαντίνο ανιψιό του αείμνηστου ήρωα και ομιλία από τον δήμαρχο, κ. Ιωάννη Μαλανδράκη. 



Γειτονιές του χωριού 

 


 

 Η εκδήλωση συνεχίσθηκε με καταθέσεις στεφάνων, ενός λεπτού σιγή, τον εθνικό ύμνο και κέρασμα από το Δήμο στην πλατεία για να συνεχιστεί στο προαύλιο του παλιού δημοτικού σχολείου με κρητική βραδιά από τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο του χωριού και καλεσμένο τον καλλιτέχνη της κρητικής μουσικής Ηλία Χορευτάκη με το συγκρότημά του. Χθες, Κυριακή 24 Ιουλίου 2011 προσήλθαν δεκάδες φίλοι – ιδιοκτήτες αλόγων από Συλλόγους όλης της Κρήτης οι οποίοι μαζί με τους ντόπιους ιδιοκτήτες διάνυσαν το πανέμορφο φαράγγι της περιοχής και δόθηκαν έπαινοι στους αναβάτες τους.    

Στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Εκπολιτιστικού Συλλόγου, κ. Ελευθέριος Κατσουλάκης αφού καλωσόρισε και ευχαρίστησε τον μητροπολίτη και τον κλήρο, τις πολιτικές Αρχές, τους εκπροσώπους των Φορέων και τους λοιπούς παρισταμένους που τίμησαν με την παρουσία τους το χωριό και τη μνήμη του ήρωα οπλαρχηγού και αξιόλογου πολιτικού εκείνης της περιόδου, επεσήμανε ότι:  “Πριν από λίγα χρόνια και συγκεκριμένα το 2007 καθιερώσαμε τα «Μπαλαντίνεια» και έρχεται στο χωριό αρκετός κόσμος στις εκδηλώσεις μα και όλον τον άλλο χρόνο. Ο αείμνηστος Εμμανουήλ Στυλ. Μπαλαντίνος, γεννήθηκε εδώ και υπήρξε ο ελευθερωτής του Μετσόβου ενώ διετέλεσε και βουλευτής. Η προτομή του κοσμεί την πλατεία μας στην είσοδο του χωριού κάτω από το κλειστό τώρα και πολλά χρόνια Δημοτικό Σχολείο. Τα χωριό μας – για να γυρίσουμε πιο παλιά – από Ντελιανά γίνηκε Δελιανά και παραμένει έτσι. Την προηγούμενη ονομασία, ίσως την πήρε από την τουρκική λέξη «Ντελής», που έχει διάφορες ερμηνείες, μεταξύ αυτών, ριψοκίνδυνος και γενναίος.  Τα Δελιανά, λοιπόν, μετά την Κατοχή και για μια 20ετία ήταν στις δόξες τους. Είχαν αρκετό πληθυσμό με πολλά μικρά παιδιά στο σχολείο. Στη γενιά τη δικιά μου ήμασταν πάνω από 80 μαθητές ενώ στη γενιά του πατέρα μου πήγαιναν περισσότερα από 200 παιδιά. Έκλεισε το 1983 μαζί με τον Σταθμό Χωροφυλακής. Αν η πολιτεία έδειχνε ενδιαφέρον για την αγροτιά θα υπήρχαν οικογένειες με μικρά παιδιά. Η γη μας παράγει τα πάντα αλλά το εισόδημα μας το βγάζουμε από το λάδι και ανήκουμε στα πιο ελαιοπαραγωγικά χωριά του Νομού… Η φτώχια είναι ένα μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα που απασχολεί πλέον την αγροτιά. Προσπαθούμε ν’ αντισταθούμε στο αρνητικό κλίμα επενδύοντας στον παράγοντα τουρισμό. Έχουμε δύο καλές ταβέρνες και δύο παραδοσιακά καφενεία μα και ένα πολύ καλό τουριστικό κατάλυμα με πολλά δωμάτια που λειτουργεί όλη την τουριστική περίοδο και διαθέτει και πισίνα. Το φαράγγι της περιοχής που συνδέει δύο χωριά, το δικό μας και τα Μεσαύλια, αποτελεί πόλο έλξης. Είναι πανέμορφο και μικρό που περνιέται ακόμα και με αυτοκίνητο. Αύριο, δεύτερη και τελευταία ημέρα των εκδηλώσεων θα το διασχίσουν τ’ άλογα με τους αναβάτες τους και όσοι άλλοι θέλουν. Ανέκαθεν τα Δελιανά είχαν νοικοκύρηδες και φιλόξενους ανθρώπους που αγωνίζονται για ένα καλύτερο αύριο. Καλά να περάσετε…”.   

Συγκινημένος μίλησε ο κ. Στέλιος Μπαλαντίνος, λέγοντας ακόμα: “Είναι ο ελευθερωτής του Μετσόβου στην Ήπειρο το 1912. Ως βουλευτής στην Κρητική Βουλή ζήτησε και έλαβε άδεια συγκρότησης εθελοντικού σώματος. Επικεφαλής 107 συνεπαρχιωτών, φίλων και συγγενών, ορκισθέντες σύμφωνα με τον στρατιωτικό νόμο, όδευσαν προς το Μέτσοβο… Ήταν το τρίτο παιδί του Καπετάν Στυλιανού Μπαλαντίνου, οπλαρχηγού των Κρητικών Επαναστάσεων 1866-1898. Διετέλεσε επί 18 συναπτά έτη δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Χανίων και υπήρξε επί 62 έτη επαγγελματίας, μοναδικός δεξιοτέχνης ράπτης κρητικών ενδυμάτων…”.  

 Τέλος, ο δήμαρχος κ. Γιάννης Μαλανδράκης αναφέρθηκε αναλυτικά σε ιστορικά γεγονότα και εξελίξεις της περιόδου που έδρασε ο αείμνηστος τιμώμενος ήρωας οπλαρχηγός, υπογραμμίζοντας, μεταξύ άλλων, τα εξής: “ Συγκεντρωθήκαμε και φέτος στο όμορφο και ιστορικό χωριό Δελιανά για να τιμήσουμε για 5η συνεχή χρονιά τον οπλαρχηγό Εμμανουήλ Μπαλαντίνο για τον οποίο, χάρη στην πλούσια πολιτική και αγωνιστική του δράση μπορούμε να υπερηφανευόμαστε ότι κατάγεται από το Δήμο μας. Γεννήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου 1876 στον Πρόδρομο, γειτονιά των Δελιανών… Αξίζει να σημειωθεί ότι στον Μπαλαντίνο απενεμήθη αναμνηστικό μετάλλιο από τον βασιλιά Κωνσταντίνο «ως μετάσχοντα της εκστρατείας κατά της Τουρκίας (1912-1913) και των μαχών καταλήψεων Μετσόβου… Η αυταπάρνησή του, η διάθεση για προσφορά και η αδιάκοπη μέριμνα και αγάπη για την πατρίδα του αποτελούν φωτεινό παράδειγμα σε όποια σημάδια αδιαφορίας και παρακμής παρατηρούνται τους καιρούς που διανύουμε…”.   

Παραθέτουμε στιγμιότυπα από τις διήμερες εκδηλώσεις με την πλατεία του χωριού, την επιμνημόσυνη δέηση, τις καταθέσεις των στεφάνων, το κέρασμα από το Δήμο, την κρητική βραδιά με τον Ηλία Χορευτάκη και τον καλπασμό των αλόγων με τους αναβάτες στο πανέμορφο φαράγγι μεταξύ Δελιανών και Μεσαυλίων. Ο αείμνηστος οπλαρχηγός επειδή έτρεφε ιδιαίτερη αγάπη για τ’ άλογα κάθε χρόνο στα καθιερωμένα «Μπαλαντίνεια» συμμετέχουν και Σύλλογοι φίλων – ιδιοκτητών αλόγων. Σε λίγες ημέρες θα προβληθεί στην ιστοσελίδα της εφημερίδας “Χανιώτικα νέα” σχετικό βίντεο.

 


 


    

 


Το κέρασμα του Δήμου στην πλατεία

 


Και η κρητική βραδιά στο παλιό σχολείο 



 

Ο πρόεδρος και το συμβούλιο του Εκπολιτιστικού Συλλόγου είχαν και μια ευχάριστη έκπληξη για τον καταξιωμένο καλλιτέχνη Ηλία Χορευτάκη που είναι γαμπρός στα Δελιανά. Του απέδωσαν τιμητική πλακέτα.

Η κρητική βραδιά από τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο την πρώτη ημέρα των εκδηλώσεων. 

Δεύτερη ημέρα των εκδηλώσεων με τ’ άλογα και τους ατρόμητους αναβάτες τους στο χωριό και στο φαράγγι της περιοχής.  

Και η δεύτερη ημέρα είχε καλή περιποίηση κάτω από τη δροσιά των αιωνόβιων δέντρων του φαραγγιού.  


Εδώ θα δείτε το βίντεο από την εκδήλωση:

 http://www.haniotika-nea.gr/79570-%CE%93%CE%B9%CE%BF%CF%81%CF%84%CE%AC%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BA%CE%B1%CE%BD%20%CF%84%CE%B1%20%CE%9C%CF%80%CE%B1%CE%BB%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%AF%CE%BD%CE%B5%CE%B9%CE%B1%20.html#movie

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com