Μια μαγειρική συνταγή μάθαμε την οποία μάς έστειλαν από το «Σφακιανό» χωριό της Νάξου, την Απείρανθο που κατοικείται ως επί το πλείστον από Κρητικούς, με τους περισσότερους να κατάγονται από την επαρχία Σφακίων. Μαζί με εγκάρδιες ευχαριστίες και ευχές για την προβολή του ορεινού χωριού τους στο “Επαρχιακό φως”, αλλά και με ολοσέλιδο αφιέρωμα στα “Χ.Ν.”, λάβαμε την παρακάτω μαγειρική συνταγή που δεν κάνουν πουθενά αλλού, πέρα από εκεί και είναι του κρασιού μεζές.
Το ρεπορτάζ με την Απείρανθο μπορείτε να το δείτε εδώ: http://www.eparxiakofos.gr/reportaz/politistika/859.htm
Υλικά: ρέγγες, αλεύρι, νερό
Καθαρίζουμε τις ρέγγες από κόκαλα, τις κόβουμε σε κομμάτια (οχτώ έως δέκα την κάθε μια) και τις βάζουμε από την προηγούμενη μέρα στο νερό. Ανά διαστήματα , ανακατεύουμε τις ρέγκες για να ξαρμυρίσουν.
Την άλλη μέρα παίρνουμε την ποσότητα αλευριού που θέλουμε για να κάνουμε τις τηγανίτες και ρίχνουμε το νερό από τις ρέγγες (το περνάμε από σουρωτήρι, για τα λέπια και τα κόκαλα που υπάρχουν), μέχρι να χυλώσει!!!
Βάζουμε τα κομμάτια της ρέγγας ένα, ένα και με ένα κουτάλι της σούπας το κλείνουμε μέσα στο χυλό και το βάζουμε μέσα στο τηγάνι που έχει κάψει το λάδι. Η ένταση της φωτιάς πρέπει να χαμηλώνει για να ψήνεται καλά η τηγανίτα.
Οι τηγανίτες ενώ ψήνονται αλλά και σερβιρισμένοι.
Πανοραμική όψη με το χωριό.