Τρίτη , 16 Απρίλιος 2024

Πολυκομματική η επόμενη βουλή και ας… φρενάρει το 3%

 

 
Οι εθνικές εκλογές της 4ης Οκτωβρίου  του 2009 στην Ελλάδα διεξήχθηκαν πρόωρα κατόπιν αιφνίδιας διάλυσης της Βουλής και έκδοσης του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος 127/2009. Το αποτέλεσμα των εκλογών έδωσε τη νίκη του κόμματος του ΠΑΣΟΚ, με πρόεδρο τον Γιώργο Παπανδρέου, με 43,9% και 160 από τις 300 βουλευτικές έδρες. Ήταν μια χρυσή ευκαιρία για το ΠΑΣΟΚ και την Ελλάδα να μπορούσε να έκτιζε σε νέες βάσεις μια σωστή δημόσια διοίκηση. Ο πρωθυπουργός, όμως, μαζί με το υπουργικό του συμβούλιο αποδείχτηκαν κατώτεροι των περιστάσεων  με αποτέλεσμα να υποφέρει ο ελληνικός λαός από τις απαράδεκτες πολιτικές μεθοδεύσεις… Για την τραγική κατάσταση που βιώνουμε σήμερα δεν ευθύνονται μόνο οι κυβερνητικοί αλλά και οι 300 στη Βουλή. Στις εθνικές εκλογές τώρα που πρόκειται να προκηρυχθούν θα ισχύσει η εκλογική νομοθεσία «Παυλόπουλου» αντί της εκλογικής νομοθεσίας «Σκανδαλίδη» που ίσχυσε το 2009 δίνοντας τη δυνατότητα να μπουν στη Βουλή πέντε κόμματα.

Τι μπορεί να συμβεί με την νέα εκλογική νομοθεσία; Αναμφισβήτητα θα δούμε περισσότερα από πέντε κόμματα στη Βουλή τα οποία δεν θα μπορέσουν να συμφωνήσουν μεταξύ τους. Πόσα θα είναι τα νέα κόμματα κανένας δεν μπορεί να προβλέψει επειδή το 3% που χρειάζεται ένα κόμμα για να εισέλθει στη Βουλή θέλει αρκετές χιλιάδες ψήφους. Κι ενώ η εκλογική νομοθεσία δίνει το προνόμιο στο πρώτο κόμμα να σχηματίσει και με 35,5% αυτοδύναμη κυβέρνηση αν τα εκτός βουλής κόμματα είναι αρκετά, που θα είναι, πάλι θα έχουμε κυβερνητική συνεργασία από τρία κόμματα και πολύ πιθανόν τον σημερινό πρωθυπουργό…  Το μόνο παρήγορο στην όλη κατάσταση θα είναι αν μπορέσουμε να έχουμε στη νέα βουλή λιγότερους παλιούς πολιτικούς. Στο χέρι μας είναι να τους τιμωρήσουμε…

http://www.zougla.gr/blog/article/492961

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com