Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Πεντακάθαρο και νοικοκυρεμένο το Συμμαχικό Νεκροταφείο στη Σούδα Χανίων

Χιλιάδες άνθρωποι από διάφορες χώρες του κόσμου επισκέπτονται κάθε χρόνο στην περιοχή του Βλητέ Σούδας το Συμμαχικό Νεκροταφείο, άλλοι ως συγγενείς ηρώων και άλλοι για να τιμήσουν με την παρουσία τους τον ενταφιασμένο αριθμό των νεκρών που έπεσαν υπερασπιζόμενοι την ελευθερία για εμπέδωση της ειρήνης στον πλανήτη μας.

 

Κι ενώ η ιστορία αυτών των μνημείων θυμίζει το άσχημο παρελθόν, βοηθώντας το παρόν για ένα ελπιδοφόρο μέλλον, εν τούτοις, οι πόλεμοι δεν σταματούν, συνεχίζονται σε πολλές χώρες, προκαλώντας θλίψη και πόνο στις κοινωνίες από τα εκατομμύρια των νεκρών. Από τη χθεσινή μας επίσκεψη στο Συμμαχικό Νεκροταφείο της Σούδας, τα μάτια μας δάκρυσαν βλέποντας τους τάφους των ηρώων. Εκατοντάδες οι νεκροί (1527) στον αριθμό μέσα σ’ έναν πεντακάθαρο τεράστιο νοικοκυρεμένο χώρο καταπράσινο από γρασίδι και χιλιάδες διάφορα λουλούδια. “Μέχρι και την 20η Μαΐου 1941, η Κρήτη ήταν το μόνο μέρος της Ελλάδας που αντιστεκόταν στις προσπάθειες των Γερμανικών Δυνάμεων να εισβάλλουν στο νησί. Πολλοί στρατιώτες διατάχθηκαν από την Ηπειρωτική Ελλάδα να κατέβουν στην Κρήτη, η οποία ήταν στρατηγικής σημασίας προπύργιο για τους Συμμάχους. Τα πλοία μπορούσαν να προφυλάσσονται στα λιμάνια της, όπως το λιμάνι της Σούδας και οι Συμμαχικές Δυνάμεις μπορούσαν από εδώ να…” αναγράφονται, μεταξύ άλλων, ιστορικών στοιχείων στις μεγάλες πληροφοριακές πινακίδες που βρίσκονται στην είσοδο του Νεκροταφείου. 


Οι εργαζόμενοι, Ανδρέας Χειλάς, Παντελής Γαβριλάκης και Αντώνης Ντουντουνάκης.


Με ιδιαίτερο ζήλο αντικρίσαμε να εργάζονται τρεις άνθρωποι στον ευπρεπισμό του Νεκροταφείου και τους ρωτήσαμε για να μας απαντήσουν με ιδιαίτερη ευγένεια στα ερωτήματά μας: “ Εμείς υπαγόμαστε στην Κοινοπολιτειακή Επιτροπή Στρατιωτικών Ταφών και Μνημείων και στα Χανιά είμαστε τρία άτομα που εργαζόμαστε στον χώρο των 50 στρεμμάτων γιατί τόσος είναι όλος ο χώρος εκ των οποίων τα 15 περίπου στρέμματα φιλοξενούν 1527 τάφους. Με σεβασμό στην ιστορία και μεγάλη αγάπη στην δουλειά μας έχοντας τα τελευταία τρία χρόνια επόπτη μας έναν εξαίρετο άνθρωπο, τον Μάρτιν Λίπερ καταβάλλουμε ακόμα μεγαλύτερες προσπάθειες για τον καλλωπισμό του χώρου, επειδή οι ζωντανοί οργανισμοί θέλουν καθημερινή φροντίδα. Ένα πρόβλημα που έχουμε αφορά  το νερό που καταναλώνουμε, το οποίο, ενώ έπρεπε να είναι του Ο.Α.ΔΥ.Κ., είναι πόσιμο, με αποτέλεσμα η Υπηρεσία μας να πληρώνει πολλά χρήματα σαν κανονικός δημότης καταναλωτής. Πολεμικοί τάφοι και μνημεία όπως είναι το δικό μας Νεκροταφείο εδώ στη Σούδα, υπάρχουν σε πολλά μέρη του κόσμου…”, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ιστορικών στοιχείων ο υπεύθυνος του Νεκροταφείου, κ. Παντελής Γαβριλάκης.

 



Όψεις του Συμμαχικού Νεκροταφείου με πολλούς επισκέπτες παρά του ότι ήταν ακόμα πρωί όταν το επισκεφτήκαμε.

 

Μία από τις πληροφοριακές πινακίδες



 

 Ο χώρος που μπορούν οι επισκέπτες να πάρουν πληροφορίες από ηλεκτρονικές διευθύνσεις. 

     

   

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com