Με πολλή διάθεση παλιές και νέες νοικοκυρές από τα Τσικαλαριά, του τέως Δήμου Σούδας, μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου άρχισαν από χθες τις ετοιμασίες – σαν τον παλιό καλό καιρό – φτιάχνοντας τσουρέκια ή κουλούρες, όπως συνηθίζουν να τις λένε ακόμα. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος αυτού του μεγάλου και όμορφου χωριού – προάστιου της πόλης – συνεχίζει να δραστηριοποιείται σε πολλούς τομείς χάρη στη συλλογική προσπάθεια που καταβάλλουν άνδρες και γυναίκες μεταλαμπαδεύοντας την παράδοση στη νέα γενιά.
“Από μικρές μάς μάθαιναν οι μανάδες με τις γιαγιάδες μας να ζυμώνουμε και να πλάθουμε τις κουλούρες για τη Λαμπρή και θέλουμε κι εμείς με τη σειρά μας να μαθαίνουν τα νέα κορίτσια τις διαδικασίες αυτές για να γίνουν καλές νοικοκυρές, μάνες και σύζυγοι”, επεσήμαναν οι ηλικιωμένες γυναίκες, που ζύμωναν και έκαναν τις ετοιμασίες για τα Πασχαλινά Τσουρέκια στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου.
Για το έθιμο αυτό η γραμματέας του Συλλόγου, κα Μαρία Μαράκη, δήλωσε τα εξής: “Ξεκινάμε σήμερα (χθες) ένα τριήμερο εκδηλώσεων αφιερωμένο στις ημέρες του Πάσχα. Στο χωριό μας, γενικά, είναι πολύ ζωντανή η παράδοση αν και απέχει λίγα χιλιόμετρα από την πόλη των Χανίων και αυτό ενισχύεται από την ομορφιά της Φύσης τις ημέρες αυτές. Αρχίσαμε με το ζύμωμα των τσουρεκιών της αγάπης ενώ αύριο ( σήμερα 16-4-2003) θα συγκεντρωθούν οι ηλικιωμένοι για να μας πουν για τα ήθη και τα έθιμα του Πάσχα στην περιοχή μας με ταυτόχρονη αναπαράσταση του εθίμου των καλάντων του Λαζάρου και την επόμενη θα έχουμε την καθιερωμένη ετήσια “γιορτή του ανθόνερου” που φέτος ενισχύεται από τον διαγωνισμό μαντινάδας και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού”.
Η κα Μαρία Μαράκη στη συνέντευξη της επίσης στα «Χ.Ν.» υπογραμμίζει τα εξής: “ Στο πέρας της ημέρας της Μ. Παρασκευής ο Σύλλογος μετά την λιτανεία του Επιτάφιου που θα διέλθει από πάρα πολλά σοκάκια του χωριού καταλήγει στον Άγιο Αντώνη όπου εκεί εδώ και δέκα χρόνια προσφέρεται νηστίσιμο γεύμα σε όλους τους παρευρισκομένους. Καλή Ανάσταση..”
Εξάλλου, για την όλη ετοιμασία η πρωτεργάτρια της ίδρυσης του Πολιτιστικού Συλλόγου, κα Δέσποινα Κουτρουμπά, δήλωσε: “Αποφασίσαμε να κάνουμε αυτό το τριήμερο των εκδηλώσεων με τη συμμετοχή παλιών και νέων νοικοκυρών του χωριού προσπαθώντας όσο το δυνατόν να εφαρμόσουμε πιο παραδοσιακά τη διαδικασία κατασκευής των τσουρεκιών έχοντας χρησιμοποιήσει, όπως παλιά, προζύμι που τις κάνει πιο νόστιμες”.
Στιγμιότυπα από τις διαδικασίες του ζυμώματος.
Μοσχοβόλησαν τα Τσικαλαριά
Τα παιδιά με τις υποδείξεις των μεγάλων κατασκευάζουν το στεφάνι του Λαζάρου.