Τρίτη , 16 Απρίλιος 2024

Κοσμοπλημμύρα στη 16η Γιορτή Τσικουδιάς στα Χανιά

Αγέρωχος ο «Ψηλορείτης» με τον ιδρυτή του Κώστα Μπούτζουκα από νωρίς  το απόγευμα της Κυριακής 25 Σεπτεμβρίου 2011 υποδέχονταν τον κόσμο στην 16η συνεχόμενη Γιορτή απόσταξης των στραφύλων για την παραγωγή της τσικουδιάς στο παλιό Τελωνείο Χανίων.

 


 Για την φετινή γιορτή ο καταξιωμένος στην πόλη μας χοροδιδάσκαλος κ. Κωνσταντίνος Μπούτζουκας δήλωσε στα «Χ.Ν.» τα εξής: “Με πολλή χαρά και ικανοποίηση ο Όμιλος μας πραγματοποιεί απόψε την 16η Γιορτή Τσικουδιάς σε συνεργασία, βέβαια, με τον Δήμο Χανίων και την ΚΕΠΠΕΔΗΧ – ΚΑΜ αναβιώνοντας ξανά ένα έθιμο που αναφέρεται στον μόχθο και τον τρόπο ζωής των πατεράδων μας και των παππούδων μας στα χωριά. Και λέμε μόχθο επειδή η απόσταξη για παραγωγή τσικουδιάς όπως γινόταν παλαιότερα και αναπαριστάνουμε απόψε με το καζάνι, τον λουλά και το πιθάρι ήταν μια  χρονοβόρος διαδικασία αλλά γινόταν με πολύ ευχαρίστηση στις γειτονιές των χωριών και αποτελούσε μεγάλο κοινωνικό γεγονός, το οποίο γιόρταζαν με παρέες και φαγοπότι που κρατούσε όσο χρόνο άναβε το καζάνι. Η τσικουδιά αποτελεί ένα παραδοσιακό ποτό της Κρήτης και ήταν το καλωσόρισμα κάθε ξένου που έμπαινε σε σπίτι του χωριού. Ο «Ψηλορείτης», λοιπόν, κρατά καλά μένει αγέρωχος και συνεχίζει την πορεία του τιμώντας την παράδοση, όπως βέβαια κάνουν και πολλοί άλλοι Σύλλογοι. Είναι πολύ σημαντικό σήμερα, κυρίως, για τα μικρά παιδιά να βλέπουν και να μαθαίνουν αυτή τη διαδικασία, που ήταν τρόπος ζωής και διασκέδασης  των προγόνων μας.  Με την μάζωξή μας απόψε θα χορέψουν οι χορευτικές μας ομάδες διάφορους παραδοσιακούς χορούς από την Κρήτη μα και από άλλα διαμερίσματα της χώρας. Θα προσφερθούν κεράσματα με ξεροτήγανα, ξηρούς καρπούς και μπόλικη τσικουδιά…”. 



 


 Στιγμιότυπα από την παραδοσιακή γιορτή την οποία τίμησαν με την παρουσία τους εκατοντάδες Χανιώτες και αρκετοί ξένοι.  


Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com