Πέμπτη , 25 Απρίλιος 2024

Η διαφθορά έχει βαθιά τις ρίζες της από παλιά… καημένη Ελλάς!


Στη χώρα, λοιπόν, της «Φαιδράς Πορτοκαλέας» το ένα κακό διαδέχεται το άλλο και όλα μαζί καταπλακώνουν τη φτωχολογιά για να καταντήσουμε σήμερα στο σημείο αυτό δίχως να γνωρίζουμε τι θα συμβεί ξημερώνοντας η άλλη μέρα. Με αφορμή την αβεβαιότητα που βιώνουμε, να θυμηθούμε γυρίζοντας το ρολόι του χρόνου πολλές δεκαετίες πίσω για να δούμε τι είχε γράψει ο μακαριστός ρομαντικός ποιητής Άγγελος Βλάχος που έζησε 82 χρόνια έχοντας γεννηθεί το 1838. Καταγράφουμε το ποίημα του που έχει τίτλο:

Η ωραία Ελλάς

Ξεύρεις την χώραν που ανθεί φαιδρά πορτοκαλέα

που κοκκινίζ’ η σταφυλή

και θάλλει η ελαία;

Ω! δεν την αγνοεί κανείς,

είναι η γη η ελληνίς

 
Το ποίημα αυτό έμεινε διαχρονικό ενώ διακωμωδήθηκε στο περιοδικό “Ραμπαγάς”. Από τότε μέχρι σήμερα μένει και θα παραμείνει στο πάνθεον της σατιρικής ποίησης η φράση: “ H χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας”, που λέγεται ειρωνικά και ταιριάζει απόλυτα στο κατάντημα της χώρας μας «στολίζοντας» χιλιάδες  επίορκους κρατικούς υπαλλήλους, συνδικαλιστές και πολιτικούς. Στο σημείο αυτό να διευκρινίσουμε ότι η λέξη φαιδρός εννοεί αυτόν που λάμπει από χαρά ή αυτόν που προκαλεί την χαρά στην παρέα, αλλά μεταφορικά και με κακή σημασία παραπέμπει αυτόν ή αυτή που κανένας δεν μπορεί να τον πάρει ή να την πάρει στα σοβαρά.

 
Παράκληση σύνταξης: Παρακαλούμε να μελετήσετε και να κοινοποιήσετε  το άρθρο μας στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://eparxiakofos.gr/%CF%83%CF%84%CE%B7-%CE%BC%CE%BD%CE%B7%CE%BC%CE%B7-%CF%87%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CF%89%CF%84%CE%B7-%CE%B7%CF%81%CF%89%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%83-%CE%BA%CF%85%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%85-%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%BF/

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com