Ο εσωτερικός χώρος του υδραγωγείου όπως είναι σήμερα.
Στον άλλοτε ακατοίκητο πανοραμικό λοφίσκο της περιοχής του Αγίου Ιωάννου Χανίων, πριν από έναν περίπου αιώνα άρχισε να «ζυμώνεται» η σκέψη για να γίνει πραγματικότητα η παραχώρηση μεγάλης έκτασης στον Δήμο Χανίων για την κατασκευή του υδραγωγείου της πόλης μας. Δωρητής του οικοπέδου ήταν το ζεύγος Γεώργιος Θ. Σγουρός από τις Κομητάδες της επαρχίας Σφακίων και Βαρβάρα, από την Ρωσία.
“Αυτό το θαυμάσιο ιστορικό κτήριο κατασκευάσθηκε κατόπιν δωρεάν παραχώρησης γης από τον παππού μου Γεώργιο Θ. Σγουρό και τη Ρωσίδα γυναίκα του Βαρβάρα για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες ύδρευσης των Χανιωτών”, δήλωσε στα “X.N.” ο εγγονός του, Εμμανουήλ Σγουρός γεν. το 1935 κάτοικος Χανίων για να συνεχίσει, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι: “Εκτός από το οικόπεδο προσφέρθηκαν και αρκετά χρήματα από τον παππού και τη γιαγιά μου συμπληρωματικά της δαπάνης για την κατασκευή της δεξαμενής που άρχισε να κτίζεται το 1913 για να αποτελειώσει δέκα τέσσερα χρόνια αργότερα το 1927. Υπήρχε όμως, κι ένα πρόπυλο στην εξωτερική μεριά που κοσμούσε δίνοντας μια ιδιαίτερη ομορφιά και μεγαλοπρέπεια στο όλο κτήριο αλλά, δυστυχώς, γκρεμίστηκε για να γίνει η διάνοιξη της οδού Κνωσού. Ο αρχιτέκτονας που την σχεδίασε ήταν ο Α. Μουντάκης ο οποίος είχε εργαστεί και για την κατασκευή της Δημοτικής Αγοράς των Χανίων. Ο παππούς, όπως και πολλοί άλλοι εκείνα τα δύσκολα χρόνια αποφάσισε να πάει στην Οδυσσό της Ρωσίας. Εκεί παντρεύτηκε τη γιαγιά μου την Βαρβάρα, η οποία, να σημειωθεί ήταν πολύ ευκατάστατη και απέκτησαν τα πρώτα τρία παιδιά τους. Αργότερα αποφάσισαν να έρθουν και να μείνουν μόνιμα στην Κρήτη αποκτώντας άλλα έξι παιδιά. Το 1902 θεμελίωσαν και κτίσανε με δικά τους έξοδα στην περιοχή της Δεξαμενής, όπως καθιερώθηκε να λέγεται, το μικρό δίκλιτο εξωκλήσι αφιερωμένο στον Άγιο Γεώργιο και την Αγία Άννα, το οποίο μάλιστα επανδρώθηκε με όλα τα απαιτούμενα σκεύη με προσωπικά έξοδα επαναλαμβάνω της οικογένειας Σγουρού”.
Για περισσότερα ιστορικά αλλά και τεχνικά στοιχεία της Δεξαμενής, μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Δήμου Χανίων στην διεύθυνση:
http://www.deyax.org.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=260&Itemid=84
Εξωτερικές όψεις του ιστορικού κτηρίου με την μεγάλη πλατεία.
Ο κ. Εμμανουήλ Σγουρός καθισμένος σε μια παραδοσιακή γωνιά του σπιτιού του αναπολεί το παρελθόν εξιστορώντας μας τον ρόλο της οικογένειας του.