Παρασκευή , 3 Φεβ 2023

Η ΑΝΑΒΡΑ ΣΤΗ ΜΑΓΝΗΣΙΑ: Ένα ορεινό χωριό που αναπτύχθηκε ραγδαία και αύξησε τον πληθυσμό του

Ανάβρα ονομάζεται το χωριό του Νομού Μαγνησίας, το οποίο μέσα σε 15 χρόνια χάριν της δραστηριότητας ενός ανθρώπου, προέδρου της Κοινότητας πέτυχε μια μεταστροφή που άλλαξε ριζικά την όψη του προς το καλύτερο. Κι ενώ το χωριό ήταν σχεδόν εγκαταλειμμένο από νέους ανθρώπους έγινε ορεινός παράδεισος, προσελκύοντας πολλές νέες οικογένειες οι οποίες διπλασίασαν τον πληθυσμό του.


 Πανοραμική όψη του χωριού.

  

Το χωριό είναι κτισμένο στις δυτικές πλαγιές του όρους Όθρυς σε υψόμετρο 800 περίπου μέτρων σε μια περιοχή κατάφυτη που διαθέτει πολλά τρεχούμενα νερά έχοντας κοντά της τις πηγές του ποταμού Ενιπέα. Η Ανάβρα, με την αλλαγή αυτή αποτέλεσε και συνεχίζει να αποτελεί για όλη την Ελλάδα το καλύτερο ορεινό χωριό καταφέρνοντας να καλύπτει πλήρως τις ενεργειακές του ανάγκες από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας από ένα μικρό αιολικό πάρκο με ανεμογεννήτριες για τις οποίες η πρώην Κοινότητα εισέπραττε κάθε χρόνο ένα σημαντικό χρηματικό ποσό. Στην περιοχή δημιουργήθηκαν αρκετά υπερσύγχρονα βιολογικά κτηνοτροφικά πάρκα, πρότυπο δημόσιο σφαγείο βιολογικής γραμμής, μοναδικό στην Ελλάδα, σύγχρονο γυμναστήριο, διώροφος χώρος στάθμευσης, γήπεδα άθλησης, υδροηλεκτρικό εργοστάσιο και πολλά άλλα, τα οποία εξασφαλίζουν στους άνω των επτακοσίων κατοίκων ένα ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο διαβίωσης. Λειτουργεί νηπιαγωγείο και Δημοτικό Σχολείο, ένα πλήρως εξοπλισμένο ιατρείο και με σεβασμό στην τρίτη ηλικία λειτουργεί και γηροκομείο. Στο σημείο αυτό, αξίζει να τονίσουμε ότι οι γιατροί, οι δάσκαλοι-νηπιαγωγοί, φιλοξενούνται δωρεάν σε οικήματα που διαθέτουν τ’ αντίστοιχα κτήρια. Ο οικισμός αυτός με την αύξηση του πληθυσμού επεκτάθηκε με παραχώρηση οικοπέδων σε νέους κατοίκους στο μισό της αντικειμενικής αξίας και με αποπληρωμή σε δόσεις. Όλα αυτά χάριν του φωτισμένου νου και της σμιλεμένης ψυχής ενός ανθρώπου, του κ. Δημητρίου Τσουκαλά, συνταξιούχου της ΔΕΗ, ο οποίος, αποφάσισε να ζήσει τα συντάξιμα του χρόνια στη γενέτειρα γη προσφέροντας τις υπηρεσίες του με όλες τις δυνάμεις που διέθετε. Ένας τόπος προοδεύει και μεγαλουργεί όταν η καρποφόρα σκέψη για πρόοδο επικροτείται αντί να δέχεται… λιθοβολισμό. Παράδειγμα για μίμηση λοιπόν, οι δραστηριότητες και τα θαυμαστά αποτελέσματα αυτού του πανέμορφου κτηνοτροφικού και όχι μόνο ορεινού χωριού χάριν των έξυπνων ενεργειών του κ. Τσουκαλά, ο οποίος κατάφερε τόσα πολλά μέσα από Ευρωπαϊκά Κοινοτικά Προγράμματα που παρακολουθούσε με υπευθυνότητα.  

 

   Τα τρεχούμενα νερά της περιοχής

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com