Παρασκευή , 29 Μαρ 2024

Ηθοποιοί από την Κρήτη έδωσαν παράσταση στο Σίδνευ της Αυστραλίας «Ζορμπά μάθε με να χορεύω»

Η ελληνική παροικία τόσο της Μελβούρνης όσο και του Σύδνεϋ έζησαν πριν μερικές μέρες πολύ όμορφες στιγμές απολαμβάνοντας τη Θεατρική Σκηνή Ηρακλείου στην θεατρική διασκευή του Ζορμπά από τον γνωστό συμπάροικο Θεόδωρο Πατρικαρέα που έχει βέβαια από πολλά χρόνια παλινοστήσει, αλλά δεν έχει εγκαταλείψει τη μεγάλη του αγάπη, το θέατρο. «Ζορμπά μάθε με να χορεύω» ο τίτλος της διασκευής και θύμισε στους θεατές όλους τους τύπους του κινηματογραφικού Ζορμπά. 

Από τη μακρινή όμορφη Αυστραλία στην οποία διαμένουν χιλιάδες Έλληνες, μεταξύ αυτών και πολλοί από την Κρήτη, μας πληροφορεί ένας καλός μας φίλος, ο κ. Οδυσσέας Πλατύρραχος τα εξής: “ Το Μαντουρίδειο Θέατρο στους παλιούς στρατώνες στο Μάρρικβιλ για τέσσερις μέρες φιλοξενούσε τους εκ Κρήτης ηθοποιούς που έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό αποδίδοντας εξαιρετικά τους ρόλους τους. Ο Βαγγέλης Μετοχαράκης στο ρόλο του Ζορμπά με άνεση έπαιξε το ρόλο του, ενώ και οι υπόλοιποι πρόσφεραν τα μέγιστα στην επιτυχία της παράστασης. Ο Κώστας Κουρουνιώτης, ως συγγραφέας, η Μιχαέλα Βρυσιά, ως Μαντάμ Ορτάνς, η Βαλεντίνα Ζερβού, στο διπλό ρόλο της χήρας και της Λόλας, ο Βαγγέλης Τσιριγωτάκης, ως Μανόλακας, ο Μανόλης Ζερβάκης, ως Μαυραντώνης και βέβαια η ψυχή της Θεατρικής Σκηνής και σκηνοθέτης Μάνος Μανιάς, ως Μιμιθός. Να προσθέσουμε επίσης ότι οι θεατρικές παραστάσεις στην μεν Μελβούρνη είχαν τεθεί υπό την αιγίδα της Παγκρητίου Ενώσεως, στο δε Σύδνεϋ υπό την αιγίδα της Ελληνικής Κοινότητας Σύδνεϋ, στα πλαίσια του Ελληνικού Φεστιβάλ. Σαράντα περίπου θεατρικά έργα ελληνικού και ξένου ρεπερτορίου και πενήντα ένα πανελλήνια βραβεία σε όλους τους τομείς, είναι ο μέχρι τώρα απολογισμός για τη θέαση και επέλεξε να τα γιορτάσει μ’ ένα σπουδαίο έργο με βαθύ σεβασμό και αξιοπρέπεια. Το έργο αυτό είναι το γνωστότερο ίσως μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη  «Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά » που παίρνει το δρόμο για την σκηνή. Το μυθιστόρημα διασκεύασε ο γνωστός ποιητής, συγγραφέας και σκηνοθέτης Θόδωρος Πατρικαρέας με τίτλο «Ζορμπά μάθε με να χορεύω». 

Πρόκειται για ένα έργο που υμνεί τον έρωτα, την ελευθερία, την αντρειοσύνη και την παλικαριά, την ανεξαρτησία ενώ αναφέρεται και στα διλλήματα ζωή και θάνατος, θρησκεία-εκκλησία, πίστη κ.α. Ένα τέτοιο έργο δεν μπορεί παρά να μαγέψει και να συγκλονίσει τον θεατή μέχρι τα πέρατα του κόσμου. Ο Θόδωρος Πατρικαρέας κατάφερε με μεγάλη μαεστρία να συμπυκνώσει όλα τα νοήματα, τις έννοιες, τα ερωτήματα και τις συγκρούσεις εσωτερικές και εξωτερικές μέσα στην δίωρη παράσταση. Την σκηνοθεσία και μουσική επένδυση καθώς και μια μικρή επεξεργασία κειμένου για λόγους σκηνικής οικονομίας είχε αναλάβει ο Μάνος Μανιάς που έγραψε το μοιρολόι στον θάνατο της χήρας καθώς και το τραγούδι ΄΄ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΖΟΡΜΠΑ’’. Τα σκηνικά εντελώς πρωτότυπα με ανάποδους και ατμοσφαιρικούς φωτισμούς προσέδωσαν μια άλλη διάσταση στην παράσταση. Σημειώνεται ότι το μοιρολόι και το τραγούδι ήταν σε μουσική του Γιάννη Πατρικαρέα-γιος του Θόδωρου Πατρικαρέα- και το ερμήνευσε καταπληκτικά η Μιχαέλα Βρυθιά. Στα κοστούμια είχε επιμεληθεί η Κατερίνα Καραταράκη, τα ηχητικά και τους 

φωτισμούς ο Γιάννης Μανιάς που ξεπερνούν τους σαράντα τον αριθμό. Τους καλλιτέχνες ξενάγησε στο Σύδνεϋ ο Μιχάλης Πλατύρραχος με τη σύζυγό του Νικολέττα και έμειναν ενθουσιασμένοι με τις ομορφιές της πόλης μας. Δεν μένει παρά να ευχηθούμε στη Θεατρική Σκηνή Ηρακλείου να δραστηριοποιείτε για πολλά χρόνια ακόμα στο θεατρικό σανίδι και να μας δοθεί η δυνατότητα και στο μέλλον να τους απολαύσομε ξανά σε κάποια άλλη θεατρική παράσταση”.

 

            Ο Οδυσσέας Πλατύρραχος του Κωνσταντίνου και της Παρασκευής γεννήθηκε στις 30 Ιανουαρίου 1948 στο χωριό Κουρούτες της επαρχίας Αμαρίου του νομού Ρεθύμνης Κρήτης. Οι εποχές δύσκολες, εκείνη την περίοδο τον υποχρέωσαν να αναζητήσει μια νέα πατρίδα. Δεν ξεχνά,  όμως, τη γενέτειρα του την οποία επισκέπτεται τακτικά. Ζει και εργάζεται στο Σίδνευ της Αυστραλίας έχοντας αποκτήσει τη δική του οικογένεια. Ο γιος του ο Μιχάλης είναι χοροδιδάσκαλος παραδοσιακών χορών της Κρήτης και μουσικός με δική του Σχολή. Τελειώνοντας, καταγράφουμε ένα στίχο του κ. Οδυσσέα, ο οποίος είναι παράλληλα και διακεκριμένος στιχουργός έχοντας γράψει και δημοσιεύσει εκατοντάδες στίχους. Ένας εξ αυτών και ο παρακάτω:

Γη που μου χάρισε ψωμί
πατρίδα την ε κάνω
μα μια ζωή προσεύχομαι
στην Κρήτη ν΄ αποθάνω

 

   



 Στιγμιότυπα από την θεατρική παράσταση.

 

  Από την ξενάγηση των ηθοποιών που τους έκαναν οι Μιχάλης Πλατύρραχος και η σύζυγός του Νικολέτα.  


  Ο κ. Οδυσσέας Πλατύρραχος (δεξιά) μαζί με την οικογένεια του φιλοξένησαν τους ηθοποιούς.  



Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com