Τετάρτη , 24 Απρίλιος 2024

Επίσκεψη στη ΒΙΟΛΕΑ με το Δίκτυο Κρητικής Γαστρονομίας


Με επικεφαλής, παρέας Χανιωτών αλλά και πολλών ξένων που ζούνε στην πόλη και στο Νομό, τον γεωπόνο κ. Παντελή Βογιατζάκη της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης Χανίων, το Δίκτυο Κρητικής Γαστρονομίας συνεχίζοντας τις περιπλανήσεις του στην ενδοχώρα, επισκέφθηκε χθες στις 11 π.μ. το εργοστάσιο της (ΒΙΟΛΕΑ) μεταξύ των χωριών, Άστρικα και Δελιανών της Δημοτικής Περιφέρειας Κολυμπαρίου.

 

 


Το καλωσόρισμα και η ξενάγηση των επισκεπτών έγινε από τον ιδιοκτήτη του ελαιουργείου παραγωγής βιολογικού ελαιολάδου κ. Γεώργιο Δημητριάδη, ο οποίος ανέπτυξε το σκεπτικό της ίδρυσης και τον τρόπο λειτουργίας με μια πολύ κατατοπιστική ομιλία, στη διάρκεια της οποίας, μεταξύ άλλων, επεσήμανε τα εξής: “Η εγκατάσταση μας είναι στον Άστρικα και παράγουμε παραδοσιακού τύπου βιολογικό ελαιόλαδο το οποίο εξάγουμε κυρίως στην Αμερική, Καναδά, Ιαπωνία, Νέα Ζηλανδία, Αυστραλία και άλλες χώρες. Στο εξωτερικό η τιμή του, στη λιανική πώληση, ανέρχεται σε 45 και 50 ευρώ το λίτρο. Σ’ εμάς το πληρώνουν 12 ευρώ αλλά είμαστε πολύ ικανοποιημένοι. Πρέπει να μάθουν οι αγρότες ελαιοπαραγωγοί ότι με την παραγωγή βιολογικού ελαιολάδου θα μπορούν να ζήσουν
άνετα και να μένουν στα χωριά νέες οικογένειες για να μην εγκαταλειφθούν τελείως. Η περιοχή μας είναι ιδιαίτερα παραγωγική στο λάδι και θέλουμε να πιστεύουμε ότι σύντομα θ’ αντιληφθούν οι καταναλωτές ότι αξίζει να το προτιμούν περιορίζοντας την κατανάλωση στα σπορέλαια. Μας επισκέπτονται πολύ συχνά εκτός από τους Έλληνες και ξένοι με δημοσιογραφικές αποστολές που προβάλλουν σε εφημερίδες και περιοδικά μεγάλης κυκλοφορίας στο εξωτερικό την εξαιρετική ποιότητα του λαδιού που παράγουμε την οποία δοκιμάζουν αμέσως από την παραγωγή την ώρα
που βγαίνει…”


Εξάλλου, σε δήλωσή του ο κ. Παντελής Βογιατζάκης ως διαπιστευμένος γευσιγνώστης του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου, τόνισε: “Μιλήσαμε σήμερα για τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του έξτρα παρθένου ελαιολάδου, τα οποία είναι ανιχνεύσιμα στα έξτρα παρθένα ελαιόλαδα με τεστ δοκιμασίας, δηλαδή, το φρουτώδες, το πικρό και το πικάντικο. Όσο πιο φρέσκο είναι το λάδι τόσο πιο έντονη είναι η οσμή και η γεύση του. Το πικρό οφείλεται στο ότι οι ελιές είναι φρέσκιες, άγουρες και βγαίνει το λεγόμενο αγουρέλαιο, το οποίο δίνει αυτή την πικράδα, η οποία δεν είναι μειονέκτημα αλλά πλεονέκτημα. Όσο πιο πικρό είναι το λάδι, τόσο πιο φρέσκο είναι”.

 Στιγμιότυπα από τις ομιλίες και τις δοκιμές από τους επισκέπτες και την παρέα των γευσιγνωστών του Δικτύου.

 

Τα μηχανήματα του ελαιουργείου με τις μυλόπετρες και τους ντορβάδες στα πιεστήρια.  

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com