Πέμπτη , 28 Μαρ 2024

Εκδήλωση προς τιμήν του Αλέξανδρου Παπαδερού

Με κατάμεστη την ιστορική αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου Χανίων «Ο Χρυσόστομος» πραγματοποιήθηκε απόψε η προγραμματισθείσα εκδήλωση προς τιμή του καταξιωμένου πρώην διευθυντού της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης κ. Αλέξανδρου Παπαδερού.

 

“Πολυσχιδής η διακονία του Εντιμολογιωτάτου κ. Αλέξανδρου Παπαδερού, Άρχοντος Υπομνηματογράφου της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας” αναφέρει, μεταξύ άλλων, το έγγραφο του Οικουμενικού Πατριαρχείου.  

 

 

 

 


Στην εκδήλωση παρέστησαν, Αντιπρόσωπος από τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος, οι Μητροπολίτες Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός, Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος, Ιερείς, Οσιότατες Μοναχές, η οικογένεια του, συγγενείς  και όλοι οι προσωπικοί του φίλοι και συνεργάτες. Η έναρξη της εκδήλωσης – καλωσόρισμα τον παρευρισκομένων έγινε από τον διευθυντή του προαναφερόμενου Φιλολογικού Συλλόγου κ. Αντώνη Πετρουλάκη ο οποίος, μεταξύ άλλων, επεσήμανε. “ Εξ ονόματος του Φιλολογικού Συλλόγου «Ο Χρυσόστομος» σας καλωσορίζω στην ιστορική αυτή αίθουσα στην οποία συγκεντρωθήκαμε απόψε για να αποδώσουμε την πρέπεουσα τιμή και τις ευχαριστίες μας στον πρόσωπο ενός άξιου πολίτη των Χανίων του Αλέξανδρου Παπαδερού για την εξαιρετική συμβολή του στην ελληνική παιδεία, στην εκκλησία και στον πολιτισμό. Η τιμητική αυτή εκδήλωση του «Χρυσόστομου» του αρχαιότερου πνευματικού σωματείου της Κρήτης που είναι ταγμένος να υπηρετεί και να προβάλλει τις αξίες και παραδόσεις της Κρήτης είναι μια από εκείνες τις εκδηλώσεις που πραγματοποιεί κατά καιρούς με ιδιαίτερη φειδώ και υπευθυνότητα προκειμένου να τιμήσει ανθρώπους του τόπου μας και όχι μόνο οι οποίοι με το έργο το παράδειγμα και την εν γένει προσφορά τους συντελούν στην πρόοδο της κοινωνίας και στην προαγωγή της επιστήμης, της τέχνης της παιδείας και ευρύτερα του πολιτισμού…” 



Νωρίτερα σε δήλωση του στο “Επαρχιακό φως” ο κ. Αλέξανδρος Παπαδερός, τόνισε:  “Μοιράζομαι τη χαρά όχι μόνο με τη σύζυγο και τα παιδιά μου, αλλά και με πλήθος άλλων ανθρώπων, που δικαιωματικά έχουν μερίδιο στην τιμή. Ευχαριστίες οφείλω και ευγνωμόνως εκφράζω: Προς τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, που ευαρεστήθηκε όχι μόνο να μας ευλογήσει με το σεπτό Πατριαρχικό Γράμμα του, αλλά απέστειλε και Αντιπρόσωπον Αυτού, για να είναι και ο ίδιος ωσεί παρών.   

 Τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ. Ειρηναίο τόσο για την παρουσία του, όσο και για τους μεστούς αγάπης και σοφίας λόγους του.

Τον αιδεσιμολογιώτατο Μέγα Πρωτοπρεσβύτερο του Οιουμενικοού Πατριαρχείου Δρα  Γεώργιο Τσέτη Τσέτση, Εταίρον της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης, τον πολυτρόπως στηρίξαντα και το ίδρυμα και την Εκκλησία Κρήτης από θέσεις που ελάμπρυνε στο παρελθόν…”

Προς τη φίλη διακεκριμένη Καθηγήτρια κα Ισμήνη Κριάρη που διατηρεί τη φρόνηση, την αγάπη για τα γράμματα και το αγωνιστικό ήθος των Σελινιωτών ηρωϊκών της προγόνων”.

Τον επιστήθιο φίλο και καθηγητή κ. Φάνη Κακρίδη, τον Άρχοντα του Οικουμενικού Πατριαρχείου συμπολίτη μας κ. Γρηγόριο Λαρεντζάκη που τιμά στο εξωτερικό μεγάλως Κρήτη και Ορθοδοξία. Τους μητροπολίτες κ. Δαμασκηνό και κ. Αμφιλόχιο, τους Πατέρες και Μοναχές καθώς επίσης τον υπεραιωνόβιο Φιλολογικό Σύλλογο των Χανίων «Ο Χρυσόστομος»”, λέγοντας μεταξύ, άλλων:

“ Θυμούμαι πως μαθητής τότε της Εκκλησιαστικής Σχολής Κρήτης, ανέβηκα τις σκάλες αυτού του οικοδομήματος για πρώτη φορά την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 1948, για να ακούσω τη διάλεξη του διδασκάλου μου Αρχιμανδρίτη  ακόμη Ειρηναίου Γαλανάκη με θέμα «Ο Διδάσκαλος της Θρησκείας δια μέσου των αιώνων». Βρέθηκα έκτοτε πολλές φορές στη φιλόξενη αυτή αίθουσα των Γραμμάτων και των Τεχνών. Ευγνωμονώ τον άξιο Πρόεδρο κ. Αντώνη Πετρουλάκη και τους εκλεκτούς συνεργάτες του στο Συμβούλιο, όχι μόνο για την προς την ελαχιστότητά μου μεγάλη τιμή. Τους ευγνωμονώ και τους συγχαίρω για την καρτερία και την επιμονή τους να συνεχίζουν και να εντατικοποιούν το έργο που τους κληροδότησαν οι προκάτοχοί τους πολλών γενεών, πάρα την πνευματοκτόνο αυτοκαταστροφική παραζάλη των καιρών μας. Ακριβώς εξαιτίας της χρειαζόμαστε το «ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟ». Τον χρειάζονται τα Χανιά. Τον χρειάζεται η Κρήτη και οφείλει να τον στηρίξει. Ευχαριστώ τα Χανιώτικα νέα και όλο τον κόσμο που παραβρέθηκε απόψε”. 

       

 




Στη δήλωση της η Καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου στο Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου κα Χριστίνα Κριάρη τόνισε: “Εγώ είχα εργαστεί από τον καιρό που άρχισε την λειτουργία της η Ακαδημία εθελοντικά. Λόγω της μακροχρόνιας οικογενειακής συσχέσεως που έχουμε με τον κύριο Παπαδερό παρακολουθώ όλη την πορεία αυτού του Ιδρύματος και έχω καταλάβει ποια είναι η σημασία του με το σύνολο των δραστηριοτήτων του ως ένα παράθυρο το οποίο ανοίγει την Ορθόδοξη Κρήτη στον υπόλοιπο κόσμο και ως μια δυνατότητα πάρα πολλών επιφανών ξένων να γνωρίσουν την Ορθοδοξία και την Κρήτη ως βίωμα. Την Κρήτη με τις παραδόσεις της, την Κρήτη με την Εκκλησία της, την Κρήτη με τη λογοτεχνία της, την Κρήτη με τη ζωγραφική της και πιστεύω ότι το στήσιμο αυτής της Ακαδημίας ήτανε μια δουλειά στην οποία ο Αλέξανδρος Παπαδερός ήταν πάντα μαζί με τον γνωστό μαχητή και οραματιστή δεσπότη πρώην Κισάμου και Σελίνου Ειρηναίο. Η Ακαδημία απέκτησε έτσι μια αυτόνομη σχέση στον χώρο των σχετικών Ιδρυμάτων, ήταν το πρώτο Ίδρυμα στον Ορθόδοξο χώρο, διότι μόνο στην Ευρώπη υπήρχαν τέτοιου είδους Ακαδημίες και εκπλήρωσε με το παραπάνω την αποστολή της”.    

 

Αριστερά ο κ. Αλέξανδρος Παπαδερός με τον καλό του φίλο κ. Παύλο Πετράκη.


Επίσης ο κ. Παύλος Πετράκης προσωπικός του φίλος δήλωσε: “ Ως κύριος μελετητής του έργου αξιοποίησης του υδατικού δυναμικού ή αλλιώς ΟΑΔΥΚ θέλω να πω ότι διάβασα την πρόσκληση και με σεμνότητα ο κ. Παπαδερός δεν έχει αναφερθεί στο μεγάλο ρόλο που έπαιξε μαζί με τον Σεβασμιώτατο Ειρηναίο στο τέλος της δεκαετίας του 1970 για την ένταξη του προαναφερθέντος μεγάλου έργου στα χρηματοδοτούμενα έργα από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα. Πράγματι η Ελλάδα το είχε 8ο έργο σε σειρά προτεραιότητας για να δανειοδοτηθεί. Η συνέχεια λοιπόν είναι ότι παρουσιάσαμε όλο το έργο στην Αθήνα στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα επενδύσεων και τους έκαναν εντύπωση αυτά… Ο κ. Παπαδερός είναι μια μεγάλη προσωπικότητα του τόπου κι εγώ αναφέρθηκα σ’ έναν συγκεκριμένο τομέα τη συμβολή που είχε για την ένταξη αυτού του έργου που μπόρεσε μαζί με τον Ειρηναίο τότε να δείξουνε στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα επενδύσεων ότι το έργο θα είναι ωφέλιμο, ότι υπάρχει κόσμος να ασχοληθεί… Δεν σας κρύβω γιατί κι εγώ είμαι διδάκτωρ Πολιτικός Μηχανικός, παρακολουθούσα πάντα το έργο και εκπλησσόμουν για τη μεγάλη του δραστηριότητα και τη μεγάλη κατά κάποιο τρόπο παρουσία στην Ορθόδοξη Ακαδημία σε ένα σωρό συνέδρια κλπ. που αμφιβάλλω αν υπάρχει κανείς άλλος με τέτοια δραστηριότητα”.             

 

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com