Τρίτη , 19 Μαρ 2024

ΒΟΘΩΝΑΣ – Ο μοναδικός παλιός εύφορος κάμπος του Ακρωτηρίου Χανίων

 

Το ιστορικό της πιο παλιάς εύφορης γης του Ακρωτηρίου που αποτελούσε η κοιλάδα του Βόθωνα έχουμε αναφερθεί και στο παρελθόν με αφηγήσεις κατοίκων της περιοχής οι οποίοι μας είχαν περιγράψει την τοποθεσία αυτή σύμφωνα με μαρτυρίες των πατεράδων και παππούδων τους. Από τη χθεσινή μας, όμως, επίσκεψη που  έγινε με αφορμή την προετοιμασία προφανώς των εργασιών που πρόκειται να γίνουν από την Αρχαιολογική Υπηρεσία στο παλιό ιστορικό μοναστήρι του Αγίου Αντωνίου τραβήξαμε αρκετές φωτογραφίες καταγράφοντας ξανά την περιγραφή όπως και παλιά από έναν νέο κτηνοτρόφο που συναντήσαμε να αρμέγει τις κατσίκες του: «O Βόθωνας υπήρξε τα πολύ παλιά χρόνια ένας μεγάλος οικισμός με τα σπίτια να είναι κτισμένα στις πλαγιές της λαγκαδιάς επειδή κάθε Χειμώνα ο κάμπος πλημμύριζε και πολλές φορές έμοιαζε με λίμνη» μας είπε για να συνεχίσει επισημαίνοντας : «Η περιοχή αυτή του Ακρωτηρίου με τον πλούσιο υδροφόρο ορίζοντα, δηλαδή τα υπόγεια νερά, για πολλά χρόνια ακόμα και μετά τη γερμανική κατοχή καλλιεργούταν  και υδρευόταν μάλιστα από εδώ τα περισσότερα χωριά, αφού μόνο ανατολικά του Ακρωτηρίου, στην περιοχή της Περβολίτσας  υπήρχε νερό τρεχούμενο από πηγή. Και από εδώ όπως και από εκεί, οι άνθρωποι των κοντινών χωριών γέμιζαν τις κανίστρες τους με νερό τις οποίες μετέφεραν με τα γαϊδουράκια για τις ανάγκες των νοικοκυριών τους».

Συνεχίζοντας την εργασία του αρμέγματος, αναφέρθηκε στις εκκλησίες του Βόθωνα, λέγοντας μας: « Η πρώτη εκκλησιά του Ακρωτηρίου η οποία παραμένει σε πολύ καλή κατάσταση εξαιτίας της μέριμνας που δείχνει η Αρχαιολογία είναι αφιερωμένη στον Αρχάγγελο Μιχαήλ και γίνεται μεγάλο πανηγύρι. Έχουμε άλλες δύο παλιές εκκλησίες, η μια της Παναγίας που γιορτάζει του Ευαγγελισμού και η άλλη του Αγίου Αντωνίου που ήταν πολύ παλιά μοναστήρι. Τα κελιά υπάρχουν ακόμα, αλλά είναι σε πολύ κακή κατάσταση. Κάποιες κινήσεις βλέπω εκεί από χθες και θεωρώ πώς πρόκειται να επέμβει η Αρχαιολογία. Καλλιά αργά παρά ποτέ, λέω, επειδή είναι κρίμα να υποστούν μεγαλύτερες φθορές τα παλιά κτήρια που ήταν κελιά».

Σε άλλο σημείο της συζήτησης αναφερόμενος στη γεωργική και κτηνοτροφική εκμετάλλευση του Βόθωνα είπε τα εξής: «Η ζωή του αγρότη ήταν πάντα δύσκολη και παραμένει ενώ δεν θα έπρεπε αλλά δεν είμαι ειδικός για να πω περισσότερα. Πάντως σε αυτόν τον ευλογημένο κάμπο στα χρόνια του παππού μου και αργότερα του πατέρα μου όπως ξέρω, υπήρχαν πολλά αμπέλια. Οι άνθρωποι όμως αφού δεν έβγαζαν καλό εισόδημα τα ξεπάτωσαν και βάλανε πορτοκαλιές από τις οποίες για πολλά χρόνια είχανε καλό εισόδημα. Πριν από 20 περίπου χρόνια άρχισε από χρόνο σε χρόνο να μειώνεται το εισόδημα τους. Εδώ και λίγα χρόνια, δυστυχώς, δεν αποδίδει τίποτα. Θέλω να πιστεύω, άλλωστε, η ελπίδα είναι μια μορφή πίστης πώς θα βελτιωθεί για όλους μας η κατάσταση που βιώνουμε…». 

Γιάννης Η. Κάκανος 

13wtmk 13-αwtmk

 Ο κτηνοτρόφος που συναντήσαμε σε ώρα εργασίας αρμέγματος 

10wtmk

_DSC9387wtmk Όψεις του Βόθωνα με τον απέραντο πορτοκαλεώνα και τα κηπευτικά του από τον Άγιο Αντώνιο και από την περιοχή του Αρχαγγέλου Μιχαήλ με την εκκλησία της Παναγιάς  

_DSC9377wtmk _DSC9383wtmk

 Εσωτερική και εξωτερική όψη με τον Ιερό Ναό της Παναγίας 

_DSC9389wtmk

2017-06-19 09.01.11wtmk Εξωτερικές όψεις με τον Ιερό ναό του Αρχάγγελου Μιχαήλ  

_DSC9334wtmk _DSC9335wtmk _DSC9360wtmk _DSC9362wtmk _DSC9364wtmk

 Όψεις με το παλιό μοναστήρι του Αγίου Αντωνίου και το σκέπαστρο για εργασία που προφανώς εγκατέστησε η αρμόδια Υπηρεσία

 KAKANOS_AYTOKOLLHTA

 

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com