Πέμπτη , 25 Απρίλιος 2024

Τριάντα εννέα χρόνια μετά την έκρηξη του “Πανορμίτη” στη Σούδα (Και βίντεο)

20181001_090146

Εκδήλωση μνήμης πραγματοποιήθηκε στις 10 το πρωί της Δευτέρας 1 Οκτωβρίου με τρισάγιο που τέλεσαν οι εφημέριοι των δύο ενοριών στο λιμάνι της Σούδας 39 χρόνια μετά την έκρηξη του μότορσιπ “Πανορμίτης”.

Την εκδήλωση οργάνωσαν η Δημοτική Κοινότητα Σούδας, οι Ενορίες της Σούδας και ο Σύλλογος Καταστηματαρχών Σούδας, παρουσία αρκετού κόσμου, χαρακτηρίζοντας το ατυχές συμβάν ως “τη μεγαλύτερη – εν καιρώ ειρήνης – έκρηξη πλοίου πλησίον κατοικημένης περιοχής.

Στον χώρο που σημειώθηκε η έκρηξη την αποφράδα εκείνη ημέρα για τη Σούδα που ήταν και τότε Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 1979 είχαν τοποθετηθεί φωτογραφίες με στιγμιότυπα από την τρομερή έκρηξη και τις ζημιές που προκλήθηκαν σε σπίτια και μαγαζιά της Σούδας. Πρόκειται για ένα πολύτιμο ιστορικό φωτογραφικό αρχείο που ανήκει στον μακαριστό Ιωάννη Τζανετή, στον Εμμανουήλ Καπετανάκη, την Ντορίτα Μιχαηλάκη και τον ερασιτέχνη φωτογράφο Σταύρο Μυριδάκη, ο οποίος, μεταξύ άλλων, μας είπε: « Η Σούδα έμοιαζε με βομβαρδισμένη πόλη από την τρομερή έκρηξη του μότορσιπ που ήταν δεμένο στην προβλήτα. Παντού καταστροφές, σε μαγαζιά, σε σπίτια και σε αυτοκίνητα. Ο ουρανός “έβρεχε σίδερα”, τα οποία όπου έπεφταν προκαλούσαν καταστροφές. Ήταν μια άτυχη μέρα για τη Σούδα και αν δεν υπήρξαν περισσότεροι τραυματίες οφείλετε στην εγρήγορση των ανδρών του πληρώματος και τους λιμενεργάτες που φώναζαν στον κόσμο να απομακρυνθεί γιατί το πλοίο είχε πυρομαχικά».

Γιάννης Φωκάς

Αυτόπτης μάρτυρας του θλιβερού περιστατικού ο Γιάννης Φωκάς, κάτοικος Σούδας, που μας είπε: «Ξύπνησα από τις φωνές τις μητέρας μου που φώναζε ότι ένα καράβι καίγεται. Αμέσως ντύθηκα και κατευθύνθηκα προς το καιόμενο πλοίο που ήταν ελλιμενισμένο στην προβλήτα στο τέλος της κεντρικής πλατείας της Σούδας. Κι ενώ πλησίαζα, ήθελα 80 περίπου μέτρα να φτάσω το καράβι που έβλεπα να τυλίγεται στις φλόγες, ένα οστικό κύμα με πέταξε από την πλατεία στο σημείο που βρίσκεται σήμερα η Εθνική Τράπεζα». Ο ίδιος συνεχίζοντας απέδωσε τη σωτηρία του σε θαύμα, σημειώνοντας ότι « ο Άγιος Νικόλαος γλίτωσε και μένα πολλούς άλλους γιατί στη Σούδα και γύρω από την πλατεία της υπήρχε κόσμος. Την έκρηξη δεν την κατάλαβα, είχα χάσει τις αισθήσεις μου για λίγη ώρα. Μετά που ήρθαμε στο σημείο του συμβάντος μαζί με πολλούς άλλους δεν υπήρχε τίποτα, ο μόλος είχε φύγει 60 τουλάχιστον μέτρα μέσα, είχε διαλύσει όλη η προβλήτα». Καταλήγοντας ο κ. Φωκάς επεσήμανε: «Υπήρξε ένας νεκρός δίπλα από το αγαπημένο του άλογο γιατί ήταν καραγωγέας και πάνω από 130 οι τραυματίες με τρεις να έχουν ακρωτηριαστεί. Ένας εκ των τριών, ήταν ο ήρωας λιμενικός και του οφείλουμε πολλά γιατί έτρεχε δεξιά και αριστερά φωνάζοντας στον κόσμο να απομακρυνθεί».   

 Βαγγέλης Ντουντουνάκης

Αυτόπτης μάρτυρας και ο Χανιώτης ερασιτέχνης ψαράς Βαγγέλης Ντουντουνάκης που μας είπε: « Ψάρευα με το καλάμι λίγες δεκάδες μέτρα μακριά από το μότορσιπ όταν άκουσα πρώτα μια μικρή  έκρηξη για να ακολουθήσει και μία δεύτερη μετά από λίγα λεπτά. Είπα να φύγω από εδώ μην γίνει και καμιά μεγαλύτερη όπως πράγματι έγινε. Αντιλήφθηκα τις φλόγες στο πλοίο και κρύφτηκα πίσω από έναν τοίχο που με έσωσε γιατί με το που έπεσα κάτω έγινε η τρομερή έκρηξη. Χτύπησα στο χέρι το οποίο στη συνέχεια πρήστηκε».

Γεωργία Τσουβαλάκη

Με πόνο ψυχής αναφέρθηκε στο περιστατικό του τρόμου που έζησε εκείνη την ημέρα η Γεωργία Τσουβαλάκη, κάτοικος Σούδας, λέγοντας ότι «εκείνο το πρωινό  βρισκόμουν μέσα στο σπίτι και είχα την κόρη μου μωρό 5 μηνών. Από την έκρηξη είχαν σπάσει τα τζάμια του σπιτιού μας και η κούνια του μωρού και πολλά τζάμια την είχαν κυριολεκτικά σκεπάσει δίχως, όμως, να πάθει το μωρό μου ούτε μία γρατζουνιά. Ήταν ένα θαύμα η σωτηρία του σε αυτή την ατυχία που έπληξε την Σούδα».     

Για την θλιβερή ημέρα αναφέρθηκε στην ομιλία του ο πρόεδρος της δημοτικής Κοινότητας Σούδας κ. Κωνσταντίνος Φωκάς υπογραμμίζοντας τα εξής: « Η Σούδα πριν από 39 χρόνια έζησε έναν πραγματικό εφιάλτη, αλλά και ένα θαύμα συνάμα. Τόση καταστροφή από τη μια μεριά με το ελάχιστο όμως κακό από την άλλη αν μπορεί κανείς να θεωρήσει ως ελάχιστο την απώλεια μίας ανθρώπινη ζωής, Αλήθεια, όμως, τι άλλαξε από τότε μέχρι και σήμερα;  Άλλαξε κάτι; Τι πρέπει να γίνει σήμερα στη Σούδα για να μην ξαναζήσει τέτοιες στιγμές; Η πολιτεία πρέπει να κάνει ότι είναι απαραίτητο για να προασπίσει τις ζωές, τις περιουσίες και την κοινωνική και οικονομική δραστηριότητα των πολιτών».  

Χαιρετισμό απηύθυνε ο αντιδήμαρχος Χανίων Ευτύχιος Κονταξάκης  αναπληρώνοντας τον δήμαρχο Τάσο Βάμβουκα. 

Ο πρώην δήμαρχος Σούδας Γιάννης Περάκης τόνισε ότι «μετά από 39 χρόνια καλό θα είναι να δώσει η δημοτική Αρχή ή η Περιφέρεια την δέουσα προσοχή που πρέπει για την ανάγκη που έχει αυτό το πολύπαθο λιμάνι και να συνεχιστούν τα έργα υποδομής που έχουν ξεκινήσει εδώ και πολύ καιρό ώστε να αποκτήσει σωστό αναπτυξιακ΄λο χαρακτήρα που αρμόζει στην πύλη εισόδου ενός ολόκληρου Νομού.

Γιάννης και Ηλίας Κάκανος

 

20181001_090111

20181001_090539 20181001_090851 20181001_090924 20181001_091125

fos - Αντιγραφή

 

P1240678 P1240687 P1240688 P1240689 P1240690 P1240691 P1240693 P1240694 P1240697 P1240702 P1240710 P1240712 P1240714 P1240717 P1240718

Ευτύχιος Κονταξάκης και Κωνσταντίνος Φωκάς

Ο αντιδήμαρχος Χανίων Ευτύχης Κονταξάκης με τον δραστήριο πρόεδρο της δημοτικής Κοινότητας Σούδας Κωνσταντίνο Φωκά 

fos - Αντιγραφή

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com