Τρίτη , 19 Μαρ 2024

Τι είναι και πως παρασκευάζεται η σουμάδα


Η σουμάδα συμπεριλαμβάνεται στην κατηγορία των ηδύποτων και μπορεί να καταναλωθεί όλες τις εποχές του χρόνου. Όμως παρόλο που οι περισσότεροι νέοι δεν τη γνωρίζουν, οι ηλικιωμένοι σε πολλά μέρη της Ελλάδας την απολαμβάνουν ζεστή σερβιρισμένη με κανέλλα τις κρύες μέρες του χειμώνα. Τι είναι λοιπόν η σουμάδα; Ποτό, αναψυκτικό ή ρόφημα; Και πως παρασκευάζεται;

Τις απορίες, μας τις λύνει ο κ. Ιωάννης Πλευράκης, ένας παλιός έμπορος και παρασκευαστής  σουμάδας στα Χανιά με τον οποίο συναντηθήκαμε πρόσφατα και μας είπε τα εξής: “ Από τη δεκαετία του 1960 ασχολούμαι και μαζί με άλλα προϊόντα φτιάχνουμε και τη σουμάδα. Η λέξη «σουμάδα» είναι για κάποιους μια νοσταλγική ανάμνηση. Για κάποιους άλλους πάλι, είναι μια εντελώς άγνωστη λέξη. Και μία άγνωστη λέξη, είναι ένα ολόκληρο άγνωστο κεφάλαιο στο μεγάλο βιβλίο των παραδόσεών μας. Η σουμάδα, φτιαγμένη από εκχύλισμα αμυγδάλου και πικραμυγδάλου, ήταν για πολλά χρόνια το παραδοσιακό γαμήλιο τρατάρισμα στην Κρήτη. Σερβιρισμένη είτε από σαμοβάρι, ζεστή, με λίγη κανέλα, είτε παγωμένη, σε μια διαφανή κανάτα γεμάτη χιόνι. Στα παραδοσιακά καφενεία του νομού μας και ειδικά της Ανατολικής Κρήτης, σερβίρεται ακόμα σαν ζεστό αφέψημα, ενώ στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, γάμος χωρίς σουμάδα δεν γίνεται. Αμύγδαλο, πικραμύγδαλο, ζάχαρη και νερό. Αυτά είναι όλα κι όλα τα υλικά που χρειάζεται κάποιος για να φτιάξει σουμάδα.  Υλικά φτωχά, που τα προσπερνάμε με περιφρόνηση γιατί τα θεωρούμε δεδομένα. Είναι στις αυλές μας, είναι στο δρόμο μας, είναι στα περιβόλια μας. Αλλά δεν είναι μέσα μας. Δεν διαφημίζονται. Δεν κουβαλάνε μέσα τους τα σημαντικά φορτία του δικού μας τρόπου ζωής που τα θέλει όλα βιομηχανοποιημένα, έτοιμα, και ευκόλως διαθέσιμα.  Για να γίνει η σουμάδα, θέλει χρόνο και φροντίδα. Ένα καζάνι, ένα γουδί κι ένα τουλουπάνι. Αυτά είναι τα εργαλεία που χρειάζεται κάποιος για να την φτιάξει. Να μουλιάσει τα αμύγδαλα και να τα ξεφλουδίσει, να τα κοπανίσει καλά, να τα κλείσει σε ένα τουλουπάνι μέσα σε ζεστό νερό. Να περιμένει με υπομονή να ζεσταθεί ο πολτός, και μετά να βγάλει από τα αμύγδαλα το γαλάκτωμά τους, άσπρο σαν χιόνι και να πάρει αυτό το γαλάκτωμα και να το… δέσει με σιρόπι ζάχαρης. Θέλει υπομονή βέβαια για να πάρεις όσο περισσότερο γαλάκτωμα από τα αμύγδαλα μπορείς.  Η σουμάδα μετά είναι έτοιμη και μπορείτε να τη γευτείτε. Τα τελευταία χρόνια, όμως, το ενδιαφέρον για την διατροφική παράδοση αυξάνεται. Ανακαλούμε στη μνήμη μας τις συνήθειες των παλαιότερων, σαν να θέλουμε να φέρουμε τη δική τους εποχή πίσω, μέσω της γεύσης. Η σουμάδα ξαναμπαίνει στο λεξιλόγιό μας, ξαναμπαίνει στα καφενεία, ξαναμπαίνει στα σπίτια που έχουν γαμήλιες χαρές. Ξαναμπαίνει στις γεύσεις μας. Οι παλιές νοστιμιές είναι σαν τις παλιές μνήμες. Καμιά φορά ξεθωριάζουν, αλλά δεν μας εγκαταλείπουν ποτέ” μας λέει ο κ. Πλευράκης.

 Ο κ. Ιωάννης Πλευράκης μπροστά από τα ράφια με τις σουμάδες στην  επιχείρησή του στα Χανιά.
 Στιγμιότυπα από το πρόσφατο οδοιπορικό στο Έλος στα Εννιά Χωριά όπου προσφέρεται ζεστή σουμάδα  στο παραδοσιακό καφενείο του Κυριτσόγιαννη, κοντά στην ξυλόσομπα.

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com