Πέμπτη , 28 Μαρ 2024

ΣΤΟΥΣ ΛΑΚΚΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΚΑΡΑΝΟΥ – Συνέδριο ανάδειξης ριζίτικου τραγουδιού (Και βίντεο)


image0057

 Ένα ιδιαίτερα σημαντικό διήμερο συνέδριο συζήτησης, προβολής και ανάδειξης του ριζίτικού τραγουδιού  που… γεννήθηκε στη ρίζα των Λευκών Ορέων  πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο 2 και 3 Ιουλίου αντίστοιχα στα ιστορικά χωριά του Δήμου Πλατανιά, Λάκκοι και Καράνου.

Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε  με ολοήμερες συνεδριάσεις στην αίθουσα του Δήμου Πλατανιά / Πολιτιστικό Κέντρο Λάκκων την πρώτη ημέρα και το πρωί της επόμενης για να συνεχιστεί το μεσημέρι στην αίθουσα του πρώην Δημοτικού Σχολείου και στον χώρο του Μορφωτικού Συλλόγου “Η Ρίζα”, στα Καράνου.

Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από το Κέντρο Κρητικής Λογοτεχνίας, το Δήμο Πλατανιά, την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων με οργανωτική συνεισφορά της Ένωσης Απανταχού Λακκιωτών και του Μορφωτικού Συλλόγου Καράνου “ Η Ρίζα” και άρχισε με την παρουσία και ευλογία του αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ειρηναίου στις 9 το πρωί του Σαββάτου στους Λάκκους. Ακολούθησαν καλωσορίσματα, χαιρετισμοί, απόδοση ριζίτικου τραγουδιού από την παρέα ριζιτών του ιστορικού χωριού  και κήρυξη της έναρξης των εργασιών από τον  περιφερειακό σύμβουλο  κ. Κυριάκο Κώτσογλου εκ μέρους της Περιφέρειας Κρήτης.

«Βρισκόμαστε στο ορεινό χωριό Λάκκοι» υπογραμμίζει ο κ. Κώστας Μουτζούρης» , την περιοχή από την οποία κυρίως, ξεπήδησαν τα ριζίτικα τραγούδια, σ’ ένα συνέδριο με θέμα το Ριζίτικο τραγούδι. Στο συνέδριο αυτό περίπου 30 εισηγητές θα παρουσιάσουν την έρευνά τους και θα έχουμε ένα άρωμα και μία αύρα ριζίτικων τραγουδιών. Θα τραγουδήσουν σχεδόν όλοι οι παραδοσιακοί σύλλογοι ριζιτών» κατέληξε ο κ. Μουτζούρης.

Ο δήμαρχος Πλατανιά κ. Γιάννης Μαλανδράκης τόνισε: « Σήμερα εδώ στους Λάκκους και αύριο στα Καράνου θα συνεχίσουμε το συνέδριο για το ριζίτικο, ένα συνέδριο που είναι πραγματικά στον τόπο του, στις ρίζες και στις παρυφές των Λευκών Ορέων που όπου έχουμε τη χαρά σήμερα να είναι μαζί μας και ο αρχιεπίσκοπος Κρήτης του οποίου η παρουσία θα σηματοδοτήσει όχι μόνο το ενδιαφέρον το προσωπικό του αλλά και το τι σημαίνει το ριζίτικο όπως είναι οι διδαχές του και οι παραδοχές του και η παρακαταθήκη από γενιά σε γενιά. Τα πορίσματα του συνεδρίου θα θέλαμε γιατί είναι προσπάθειά μας να είναι διαθέσιμα για να μπορούν να διατεθούν και στην εκπαιδευτική μας κοινότητα προκειμένου να είναι όλα αυτά για τα παιδιά αύριο ένα ζωντανό παράδειγμα για το τι σημαίνει ριζίτικο και πόσο διαχρονικά είναι δεμένο με τους ανθρώπους, με τον πολιτισμό, με την κουλτούρα, με την ιστορία. Αυτό το διήμερο, λοιπόν, θεωρώ ότι θα είναι μια πολύ χρήσιμη παρακαταθήκη που θα μείνει για την ιστορία του τόπου».

Από την πλευρά του ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Κυριάκος Κώτσογλου επεσήμανε  « η περιφέρεια Κρήτης νιώθει υποχρεωμένη να στηρίξει το λαϊκό πολιτισμό σ’ ένα τέτοιο συνέδριο που έχει κι επιστημονική και πολιτιστική βάση είναι μέσα στ’ αυτονόητα καθήκοντα της να το βοηθήσει και να το αναδείξει…».   

Ο λαογράφος κ. Σταμάτης Αποστολάκης υπογράμμισε  «στην εισήγησή μου με θέμα η προσφορά του Δημήτρη Βουτετάκη στο ριζίτικο τραγούδι παρουσίασα μία δυσεύρετη συλλογή του η οποία τυπώθηκε το 1904 και δεν υπάρχει κανένα αντίτυπο του τόμου σε καμία βιβλιοθήκη της Ελλάδος. Είναι πολύ σημαντικό αυτό το πράγμα διότι ενώ το βιβλίο τυπώθηκε στα Χανιά και περιείχε 205 πολύτιμα ριζίτικα, γύρω στα 30 ιστορικά τραγούδια για ήρωες της Κρήτης και λίγα αστεία τραγούδια  πως συνέβη να καταστραφούν», ενώ για το συνέδριο είπε: «Το συνέδριο έχει εκλεκτά ονόματα επιστημόνων, καθηγητών Πανεπιστημίων, ερευνητών, λαογράφων και λοιπών ανθρώπων ασχολουμένων καθώς επίσης και εκπροσώπους των συλλόγων που τραγουδούν ριζίτικα και που έχουν σχολές και ριζίτικου και χορού στον τόπο μας και επομένως προσφέρουν πολλά. Έχω μεγάλη εκτίμηση σε αυτό το συνέδριο διότι υπάρχει πολυφωνία απόψεων από την οποία θα βγει μια σωστή θέση και θεώρηση».

Ο πρόεδρος του συλλόγου ριζιτών «Η Κίσαμος» κ. Κώστας Χαρτζουλάκης σημείωσε: «Ο σύλλογός μας λειτουργεί και δραστηριοποιείται πάνω από 25 χρόνια στην περιοχή της Κισάμου και όχι μόνο με συμμετοχή σε εκδηλώσεις Δήμων και Πολιτιστικών Συλλόγων. Το ριζίτικο τραγούδι έχει γεννηθεί στους πρόποδες των Λευκών Ορέων από ανθρώπους αγράμματους, ποιμένες συνήθως της περιοχής και εξυμνεί ιστορικά, πολεμικά, ερωτικά και όχι μόνο γεγονότα, εξιστορεί τραγούδια ποιμενικά, τραγούδια στράτας που έχουμε την τιμή να ηγούμαστε και στην αναπαράσταση του Κρητικού γάμου κάθε χρόνο τον Αύγουστο που κάνουμε  στο Καστέλι. Το ριζίτικο τραγούδι έχουμε χρέος να το διατηρήσουμε  διαχρονικά για να το βρουν και οι επόμενες γενιές».

 Γιάννης Η. Κάκανος

www.yanniskakanos.gr 

image0073

Πανοραμική όψη του ιστορικού χωριού Λάκκοι του Δήμου Πλατανιά

image0120

image0119

image0067

image0059

image0058

image0064

image0068

image0064 image0065 image0066 image0067

image0070 image0071

image0072

image0121

image0122

image0123

image0124

image0125

image0126

image0127

image0128

image0129

 Στιγμιότυπα από την έναρξη και τη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com