Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

ΣΤΟΥΣ ΚΑΜΠΟΥΣ ΚΕΡΑΜΙΩΝ – Πανηγύρι Αγίου Ιωάννου Θεολόγου και μνήμη ηρώων

 

Με τη συμμετοχή αρκετού κόσμου γιορτάστηκε πανηγυρικά χθες  στους Κάμπους  Κεραμιών το αριστερό κλίτος της κεντρικής εκκλησίας της Παναγίας που είναι αφιερωμένο στον Άγιο Ιωάννη τον Θεολόγο, ενώ στη συνέχεια τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο των πεσόντων στην πλατεία του χωριού για όλους τους αγωνιστές που έπεσαν στους εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες του έθνους καθώς επίσης και αυτών της 8ης Μαΐου 1944.

Στις εκδηλώσεις συμμετείχαν εκπρόσωποι πολιτικών Αρχών, φορέων και Συλλόγων, αλλά και μαθητές  του δημοτικού απ’ όλα τα χωριά των Κεραμιών. Από την Περιφέρεια έδωσαν το «παρών» ο αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Νίκος Καλογερής, αρμόδιος στον τομέα Περιβάλλοντος και Χωροταξίας και από τον Δήμο Χανίων ο αντιδήμαρχος Ιωάννης Μαράκης αρμόδιος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης και Προγραμματισμού, Οργάνωσης και Πληροφορικής καθώς επίσης και  η αντιδήμαρχος Βαρβάρα Περράκη αρμόδια στον τομέα Πολιτισμού.

Συντονιστής στην εκδήλωση ήταν ο Νίκος Περάκης  από τους Κάμπους,  ο οποίος ταυτόχρονα με  τον χαιρετισμό – καλωσόρισμα των παρευρισκομένων στην εκδήλωση μνήμης των πεσόντων, έβαλε να ακουστεί  το μαγνητοφωνημένο διάγγελμα του έλληνα εκφωνητή στον κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό Αθηνών Κώστα Σταυρόπουλου. Αμέσως μετά συνέχισε, υπογραμμίζοντας, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Αυτό το συγκλονιστικό μήνυμα ακούσθηκε στις 27 Απρίλη του 1941 ημέρα Κυριακή πριν από 74 ακριβώς χρόνια. Το μήνυμα αυτό εξέπεμψε και εξακολουθεί να εκπέμπει τη διαχρονικότητα του μηνύματος της ελευθερίας και της εθνικής ανεξαρτησίας. Σαν σήμερα πριν από 71 χρόνια 8 του Μάη 1944 γιορτή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, πανηγύρι στους Κάμπους, οι Γερμανοί κατακτητές εκτέλεσαν 37 παλληκάρια. Το να τους θυμόμαστε αποτελεί στοιχειώδες ηθικό και ιστορικό χρέος. Το να τους τιμούμε  αποτελεί επιταγή όχι μόνο για το παρελθόν και τις παρακαταθήκες που μας άφησαν αλλά και προς τις ζώσες μελλοντικές γενιές».

Ο ίδιος σημείωσε ότι η εκδήλωση αυτή είναι μια πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου Κάμπων που εδώ και κάμποσα χρόνια προσπαθεί να κρατήσει ζωντανό το κύτταρο του πολιτισμού και της παράδοσης».

 Στον χαιρετισμό του ο αντιπεριφερειάρχης Νίκος Καλογερής που κατάγεται από τους Κάμπους ευχαρίστησε τον Πολιτιστικό Σύλλογο υπογραμμίζοντας ότι « αυτός είναι που αναβίωσε αυτή την ιστορική ημέρα και γιορτάζει κάθε χρόνο και μάλιστα τολμάει και διοργανώνει ένα γλέντι συνεχίζοντας το γλέντι εκείνο της αποφράδας ημέρας που διακόπηκε βίαια μαθαίνοντας  σε όλους ότι το ριζίτικο τραγούδι “μάνα και αν έρθουν οι φίλοι μου και αν έρθουν και οι εδικοί μου”, έχει βγει από τους Κάμπους. 

Χαιρετισμό απηύθυνε και η αντιδήμαρχος Χανίων Βαρβάρα Περάκη τονίζοντας τα εξής: «Η γεωγραφία ενός τόπου καθορίζει και διαμορφώνει την ανθρωπογεωγραφία του. Στα ψηλά λοιπόν, ο άνθρωπος γίνεται ελεύθερος  μαθαίνει να αναπνέει ελεύθερο αέρα και να αντιστέκεται σε όποιον τον απειλεί και να γίνεται παντοτινός αντάρτης. Μαθαίνει ότι η ζωή και ο θάνατος συμπίπτουν και αυτό αποδεικνύεται σε οριακές και κορυφαίες ιστορικές στιγμές πάντα» για να συνεχίσει επισημαίνοντας τα εξής: «Τιμούμε σήμερα όσους πέθαναν γιατί αγάπησαν παράφορα τη ζωή. Θυμόμαστε τη θυσία τους γιατί η μνήμη γίνεται η πιο ασφαλής κιβωτός της ιστορίας και δηλώνουμε και σήμερα από εδώ παντοτινοί εχθροί των πολιτικών επιβολής απάνθρωπων ιδεολογιών και πρακτικών. Η συλλογική μνήμη μόνο μπορεί να διαφυλάξει το αξιακό σύστημα και την ιστορική συνείδηση των Κρητικών που γνωρίζουν το βαρύ τίμημα όταν πρέπει να υπερασπίσουν το όχι στον εκάστοτε εισβολέα με όποια μορφή και αν εμφανίζεται».

Εκ μέρους της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης απηύθυνε χαιρετισμό και  ο Χαράλαμπος Πετράκης, τονίζοντας ότι «νιώθουμε ιδιαίτερη τιμή και συγκίνηση που βρισκόμαστε σήμερα σε αυτό το όμορφο χωριό τους Κάμπους για να δηλώσουμε με την παρουσία μας τη θέλησή μας να θυμούμαστε και να τιμούμε πάντα αυτούς τους αφανείς ήρωες που έδωσαν τη ζωή τους για αυτό το δύσκολο και όμορφο αγώνα».

Τελευταίος απεύθυνε χαιρετισμό ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Τάσος Πολιτάκης ευχαριστώντας τον κόσμο και τους εκπροσώπους φορέων, Συλλόγων και πολιτικών Αρχών καθώς επίσης και τα «Χανιώτικα νέα»,  τονίζοντας τα εξής: “Πριν από τρία χρόνια ξεκινήσαμε αυτή την εκδήλωση τιμής και μνήμης με σκοπό να καθιερωθεί και να γίνει θεσμός και μέχρι σήμερα τα καταφέραμε.», για να επισημάνει ότι «μπορεί να γιορτάζει σήμερα η χάρη του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, όμως εμείς δεν ξεχνάμε τους 37 άνδρες που έδωσαν το αίμα τους ώστε σήμερα εμείς να είμαστε ελεύθεροι και αγωνιστές».

Για το ιστορικό της περιοχής αναφέρθηκε ο συγγραφέας Μιχαήλ Κατσανεβάκης υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι « η περιοχή είναι βραχώδης, άνυδρη και άγρια αλλά παρόλα αυτά κατοικείται συνεχόμενα τα τελευταία χίλια χρόνια και γέννησε ανθρώπους αδούλωτους, φιλελεύθερους, δημοκράτες, Χαίνιδες και αντάρτες που αντιστάθηκαν σε κάθε κατακτητή και σε όλες τις περιόδους της ιστορίας. Έτσι και όταν φτάσαμε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο η Ελλάδα έπεσε στους Γερμανούς τον Απρίλιο του 1941. Στις 20 του Μάη του ίδιου χρόνου στις 8 η ώρα το πρωί άρχισαν να πέφτουν στην Κρήτη για πρώτη φορά στην παγκόσμια ιστορία οι επίλεκτοι αλεξιπτωτιστές του Χίτλερ, Τα τρία αεροδρόμια της Κρήτης υπεράσπιζαν Έλληνες, Νεοζηλανδοί και Αυστραλοί. Το αεροδρόμιο του Μάλεμε το υπερασπιζόταν Νεοζηλανδός αντισυνταγματάρχης με 650 άνδρες». Ο ίδιος συνεχίζοντας επεσήμανε λέγοντας « πρέπει να πούμε βέβαια ότι τον αέρα έλεγχε πλήρως η Γερμανική αεροπορία…».

DSC00708wtmk

DSC00713wtmk

DSC00710wtmk

DSC00714wtmk

DSC00724wtmk

DSC00733wtmk

???????????????????????????????

DSC00725wtmk

DSC00732wtmk

DSC00731wtmk

DSC00728wtmk

DSC00716wtmk

DSC00726wtmk

DSC00734wtmk

Γιάννης Η. Κάκανος

 

 

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com