Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024

ΣΤΟΝ ΚΕΦΑΛΑ ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ – Τιμητική εκδήλωση για τον οπλαρχηγό παπά-Γρηγόρη Δαμινό-Γαναδάκη

SONY DSC

Γέννημα θρέμμα του Κεφαλά ο μακαριστός παπά Γρηγόρης Δαμινός ή Γαναδάκης, τιμήθηκε προχθές το βράδυ σε εκδήλωσή που συνδιοργάνωσαν  στο προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου αυτού του ιστορικού χωριού το Κοινωφελές Ίδρυμα «Αγία Σοφία» και ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Κεφαλά, υπό την αιγίδα του Δήμου Αποκορώνου.

Τους παρευρισκόμενους καλωσόρισε ο πρόεδρος του Πολιτιστικού και Εξωραϊστικού Συλλόγου Κεφαλά  κ. Διονύσιος Θεοδωράκης  για να ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνό και τον Δήμαρχο Αποκορώνου κ. Χαράλαμπο Κουκιανάκη. 

«Η ιστορία του έθνους μας έχει πάρα πολλές πτυχές, έχει πάρα πολλούς ανθρώπους οι οποίοι από κάθε μετερίζι κι αν ήταν προσπαθούσαν να δώσουν την δική τους την παρουσία και τη δική τους την μαρτυρία μέσα στην ελευθερία του ανθρωπίνου γένους, ιδιαιτέρως βέβαια στην ελευθερία του τόπου μας» επισημαίνει ο μητροπολίτης κ. Δαμασκηνός για να συνεχίσει τονίζοντας: «Είναι γεγονός επίσης ότι υπήρξαν πάρα πολλές αυθόρμητες εκφράσεις πολλών ανθρώπων, είναι χαρακτηριστικό των Κρητικών να είναι αυθόρμητοι άνθρωποι που πολλές φορές και αυτό το πλήρωσαν απ’ ότι αναφέρει η ιστορία και θ’ ακούσουμε σε λίγο – από τον ομιλητή – με πάρα πολλές σφαγές και δυσκολίες». Ο ίδιος συνέχισε αναφέροντας την συμβολή των οπλαρχηγών υπογραμμίζοντας ότι « για το πρόσωπο απόψε το οποίο θα ακούσουμε είναι ο Γρηγόριος Γαναδάκης ή Δαμινός. Το όνομα Δαμινός προέρχεται από το Δαμιανός. Προφανώς ήταν κληρικός – μοναχός – σε κάποιο μοναστήρι  δίχως να γνωρίζουμε σε ποιο διότι από τις επιδρομές των Τούρκων οι βιβλιοθήκες και όλα τα αρχεία που είχαν τα μοναστήρια καταστράφηκαν κι έγιναν παρανάλωμα του πυρός…» ενώ στη συνέχεια ο Δήμαρχος Αποκορώνου κ. Χαράλαμπος Κουκιανάκης τόνισε τα εξής: « Στη δύσκολη συγκυρία που περνάει η χώρα μας στην κρίση αξιών αλλά και στην οικονομική κρίση είναι επιτακτική ανάγκη να αναδεικνύουμε όλες εκείνες τις προσωπικότητες οι οποίες έδωσαν τη ζωή τους, έδωσαν ιδανικά και αξίες σε δύσκολες πάλι εποχές προκειμένου να κρατηθεί το έθνος μας όρθιο. Ήρθε η ώρα αυτές οι αξίες και οι προσωπικότητες να αναδειχθούν και αυτό πράττουμε σήμερα» για να καταλήξει τονίζοντας ότι « δεν πρέπει να ξεχνάμε πως οι λαοί που ξεχνούν την ιστορία τους, τα ιδανικά τους, τα ήθη και τα έθιμα τους, δεν έχουν μέλλον». 

Το εγκώμιο της αγωνιστικής παρουσίας του τιμώμενου οπλαρχηγού κληρικού έπλεξε  με λεπτομερή αναφορά στα γεγονότα εκείνης της περιόδου ο εφημέριος της Ενορίας Αγίας Παρασκευής Καλυβών π. Μιχαήλ Βλαβογιλάκης, θεολόγος-ιστορικός, Διευθυντής του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Αγία Σοφία» υπογραμμίζοντας τα εξής: « Θεωρώ εξαιρετική τιμή για μένα το γεγονός ότι μου ανατέθηκε να παρουσιάσω έναν σπουδαίο, ατρόμητο πολεμιστή και ήρωα με απίστευτα κατορθώματα, που δεν διέτρεξε μόνο όλη την Κρήτη πολεμώντας αλλά και την Πελοπόννησο… Ο παπά Γρηγόριος Δαμινός ή Παπαγληγόρης, καταγόταν από τον Κεφαλά. Ονομαζόταν Γρηγόριος Γαναδάκης κι έγινε μοναχός με το όνομα Δαμιανός. Παρφθορά του Δαμιανός είναι το “Δαμινός” το οποίο καθιερώθηκε ως επίθετό του. Πλήθος αναφορές για τη δράση του υπάρχουν στα απομνημονεύματα του Κρητοβουλίδη, που ήταν αυτόπτης και γνώστης των γεγονότων. Από αυτόν κυρίως, αντλούν οι άλλοι Κρήτες ιστορικοί. Στοιχεία επίσης πρωτότυπα υπάρχουν στο Ιστορικό και Διπλωματικό Αρχείο του Υπουργείου Εξωτερικών και στο ιστορικό Αρχείο Κρήτης». Ο ίδιος συνέχισε τονίζοντας ότι « συμμετείχε από την αρχή στην επανάσταση του ΄21 επικεφαλής μιας ομάδας 12 επιλέκτων ανδρών. Συνεργαζόταν ή ήταν υπό τις διαταγές του Σήφη Κωνσταντουδάκη του γνωστού μας Σήφακα από το Μελιδόνι. Συχνά ανέλαβε πρωτοβουλίες ή συμμετείχε σε μάχες υπό τις διαταγές και άλλων αρχηγών. Ακούραστος και αεικίνητος μας εντυπωσιάζει αφού δεν ήταν παρών μόνο στις σπουδαιότερες μάχες, αλλά έλαβε μέρος σε πλήθος μάχες, ενέδρες και αψιμαχίες» για να καταλήξει επισημαίνοντας πως « ο Κριτοβουλίδης μας πληροφορεί για τον άδοξο θάνατό του: “πολλά και έτερα παραπλήσια ανδραγαθήματα έπραξε εν όλω τω διαστήματι της επαναστάσεως ο ρηθείς Γρηγόριος Δαμινός, απέθανε όμως ελεεινώς από δυστυχίαν τον Φεβρουάριο, του 1856 εν τω των Αθηνών δημοτικώ νοσοκομείω και ο αθλίος ούτος Κρης” Πέθανε βιώνοντας την αγνωμοσύνη της ελληνικής πολιτείας, όπως, δυστυχώς, πολλοί επιφανείς Έλληνες».          

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με προβολή βίντεο «Χανιά 1821» της Ιεράς Μητροπόλεως Κυδωνίας και Αποκορώνου για να τελειώσει με κέρασμα που παρατέθηκε.  

???????????????????????????????

SONY DSC

SONY DSC

 Στιγμιότυπα από την εκδήλωση.

Γιάννης Η. Κάκανος

 Η ταυτότητα για την εφημερίδα και σε αυτοκόλητα

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com