Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΠΛΑΝΤΖΙΑΣ: Εκδήλωση-αφιέρωμα στον Γεώργιο τον Κρήτα

 

SONY DSC

Εκδήλωση – αφιέρωμα στον μεγάλο δάσκαλο και δημιουργό της Βυζαντινής Μουσικής Γεώργιο τον Κρήτα, που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Ιεροψαλτών Ν. Χανίων “Γεώργιος ο Κρης” πραγματοποιήθηκε  χθες το βράδυ στον Ενοριακό Ναό Αγίου Νικολάου Σπλάντζιας παρουσία του μητροπολίτη κ. Δαμασκηνού, πολλών άλλων κληρικών και αρκετού κόσμου.  

Για την εκδήλωση αυτή  μίλησαν στα «Χ.Ν.» ο ιδρυτής και πρόεδρος του συνδέσμου Ιεροψαλτών Νομού Χανίων κ. Γεώργιος Χατζηθεοδώρου, καθηγητής Βυζαντινής Μουσικής, τονίζοντας ότι «ο Σύνδεσμος Ιεροψαλτών Νομού Χανίων “Γεώργιος ο Κρης”  ιδρύθηκε με δική μου πρωτοβουλία το 1976, ενώ ήμουν πρωτοψάλτης εδώ στον Άγιο Νικόλαο. Απόψε, τιμούμε  τον μεγάλο και σπουδαίο δάσκαλο της Βυζαντινής Μουσικής, του οποίου ο Σύνδεσμος των Χανίων, φέρει το ονοματεπώνυμό του».

 Ο κ. Νίκος Γιαννακάκης, πρόεδρος του συνδέσμου  υπογράμμισε ότι: « ο Γεώργιος ο Κρης ήταν μία πολύ μεγάλη προσωπικότητα της Βυζαντινής Μουσικής γράφοντας σπουδαία μουσικά κείμενα και συνετέλεσε σημαντικά στην εξέλιξη της βυζαντινής γραφής. Η γραφή που χρησιμοποιούμε σήμερα είναι με την υποκίνηση και με την προεργασία που έκανε ο Γεώργιος ο Κρης».

Ο Ανδρέας Γιακουμάκης, καθηγητής μουσικής και μέλος του Σωματείου Ιεροψαλτών Νομού Ηρακλείου τόνισε: « Είμαστε εδώ εννέα ιεροψάλτες προσκαλεσμένοι του αδελφού Σωματείου των Χανίων και θα ψάλλουμε  προς το τέλος της εκδήλωσης δύο καλλοφωνικούς συρμούς διάρκειας περίπου 8 λεπτών».

 Όσον αφορά την εκδήλωση, ο κ. Ιωάννης Καστρινάκης διδάσκων καθηγητής στα μαθήματα βυζαντινής και ευρωπαϊκής μουσικής  στην Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Ηρακλείου Κρήτης, κεντρικός ομιλητής, τόνισε ότι «η εκδήλωση αφορά ένα πρόσωπο από την Κρήτη, τον Γεώργιο τον Κρήτα, για  το σπουδαίο έργο του καθώς και τη ζωή του με ειδική μνεία σε άγνωστες πτυχές της δράσης του γύρω στο 18ο και 19ο αιώνα στην Κωνσταντινούπολη. Ο τίτλος της εργασίας είναι “Γεώργιος ο Κρης” ο πρόδρομος του νέου γραφικού συστήματος της ψαλτικής τέχνης».

Τέλος, ο μητροπολίτης κ. Δαμασκηνός αφού έπλεξε το εγκώμιο του σπουδαίου τιμώμενου ανδρός υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι «η Βυζαντινή ή ελληνική Μουσική  είναι μια τέχνη η οποία τείνει να χαθεί και οφείλουμε να την διατηρήσουμε. Η Βυζαντινή Μουσική προσφέρει τη δόξα, το παρακάλεσμα, την ικεσία και τη λύπη, αφού όλα συμπεριλαμβάνονται μέσα στους ήχους της. Έτσι, λοιπόν, μπορούμε να εκφράσουμε τη χαρά μας, τη λύπη μας και  τη δοξολογία μας προς τον Θεό. Όλα αυτά μας δίνουν να καταλάβουμε – ακόμα περισσότερο – τη σημασία της παράδοσης και πόσο σημαντική είναι η διατήρηση της».

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com