Τετάρτη , 24 Απρίλιος 2024

ΣΤΟ ΖΟΥΝΑΚΙ – Εκδήλωση μνήμης στον πεσόντα Λοχία Κοσμά Γιαννακάκη

 

 

SONY DSC

Εκδήλωση αφιερωμένη στη μνήμη του πεσόντα στην Κύπρο το 1974, Λοχία 1ης Μοίρας Καταδρομών, Κοσμά Γιαννακάκη, πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στο χωριό του το Ζουνάκι παρουσία συγγενών, χωριανών, φίλων, εκπροσώπων φορέων και Συλλόγων, παραγόντων της αυτοδιοίκησης και εκπροσώπου αξιωματικού με ομάδα καταδρομέων από την 1η Μ.Α.Λ. Στην αρχιερατική θεία λειτουργία, το μνημόσυνο και την επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη του ήρωα προεξήρχε ο μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός.

Το «παρών» έδωσε η βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ κα Βάλια Βαγιωνάκη, ο δήμαρχος Πλατανιά κ. Γιάννης Μαλανδράκης, οι αντιδήμαρχοι Νίκος Δασκαλάκης, Γιάννης Μαλακωνάκης και ο Γεώργιος Καλαϊτζάκης πού ήταν κύριος ομιλητής, εκπροσωπώντας τον Σύλλογο «ΚΟΜΑΝΤΟΣ 74» ως  κομάντος  και αυτός μεταγενέστερης σειράς. 

Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Δήμος Πλατανιά σε συνεργασία με τους Τοπικούς Φορείς Ζουνακίου. Με τον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Πλατανιά κ. Γιάννης Μαλανδράκης έπλεξε το εγκώμιο του αθάνατου ήρωα Κοσμά Γιαννακάκη, επισημαίνοντας ότι « γι’ άλλη μια φορά τελέσαμε ένα μνημόσυνο τιμής και μνήμης για τον λοχία καταδρομών Κοσμά Γιαννακάκη και όλους τους συμπολεμιστές του που χάθηκαν σε αυτόν τον πόλεμο, τον άδικο τον σκοτεινό.. που έγινε το 1974. Ευθύνη και υποχρέωση όλων μας είναι μέσα από αυτές τις τελετές μνήμης που είναι και τελετές παιδείας που αφορούν τη ζωή και τη διαδρομή του καθενός σε αυτά που πρέπει να πρεσβεύει και να υπηρετεί, να μπορούμε να κάνουμε πάντα αυτό που πρέπει. Έχει μεγάλη σημασία στη διαδρομή μας αυτό προκειμένου να αφήνουμε και την ανάλογη παρακαταθήκη», για να καταλήξει, λέγοντας ότι «μια τέτοια παρακαταθήκη άφησε και ο Κοσμάς Γιαννακάκης και με την ευκαιρία που μας δίνετε κάθε χρόνο να κάνουμε αυτή τη λιτή τελετή να μπορούμε να αποτίνουμε τιμή και στο πρόσωπό του, αλλά και σε όλους τους συμπολεμιστές του και στους ανθρώπους που σαν αυτόν έδωσαν και τη ζωή τους την ίδια για την πατρίδα».

Η ομιλία που διαβάσθηκε από τον αντιδήμαρχο του Δήμου Πλατανιά κ. Γεώργιο Καλαϊτζάκη έγραψε ο εκλεγμένος πολεμικός αντιπρόσωπος του Συλλόγου  «ΚΟΜΑΝΤΟΣ 74» στην ΠΕ. Χανίων κ. Αργύρης Μαλακωνάκης, όπου, μεταξύ άλλων, τονίσθηκε: « Στις 23,30 η ώρα τη νύχτα της 21ης -22ας Ιουλίου 1974, η Α΄ Μοίρα Καταδρομών με έδρα το Μάλεμε Χανίων, ξεκινά τη μοναδική στα χρονικά επιχείρηση αερομεταφοράς προσωπικού από την Κρήτη στη Λευκωσία, που ονομάστηκε «ΝΙΚΗ» και χαρακτηρίστηκε, τόσο από τον ελληνικό, όσο και από τον ξένο Τύπο, ως επιχείρηση αυτοκτονίας. Απογειωνόταν από την 115 Πτέρυγα Μάχης της Σούδας, δεκαπέντε (15) αεροσκάφη τύπου ΝΟΡΑΤΛΑΣ της 354 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών, (και όχι ντακότες, όπως αναφέρουν οι ανιστόρητοι παραχαράκτες της ιστορίας) με 52 Αξιωματικούς της 354 ΜΤΜ, πληρώματα των αεροσκαφών, 319 Αξιωματικούς και Καταδρομείς της Α’ ΜΚ από το Μάλεμε Χανίων και 25 Αξιωματικούς και Καταδρομείς της Γ’ ΜΑΚ από το Μεγάλο Πεύκο. Από αυτά, τα δεκατρία (13) θα φθάσουν στον προορισμό τους στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας στην Κύπρο για να ενισχύσουν τους σκληρά μαχόμενους Έλληνες και Κύπριους κατά των τουρκικών δυνάμεων εισβολής «Ατίλα 1 και 2». Τα άλλα δύο (2) λόγω βλάβης οργάνων… έχασαν τον προσανατολισμό τους και προσγειώθηκαν στο ΑΛΛΟΥ. ( Δυστυχώς δεν άνοιξε ακόμα ο φάκελλος της Κύπρου, για να γνωρίσουμε τις βλάβες, που υπέστησαν, και οι εκθέσεις από τα βιβλία των στρατιωτικών μεταβολών των αξιωματικών σβήστηκαν με εντολή του μετέπειτα Υπουργού Άμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Αβέρωφ, για να μην αποκαλυφθεί η προδοσία).

Στο νοράτλας με ονομασία «ΝΙΚΗ 4», που κατέπεσε, βρισκόταν ο Κοσμάς, ο Ήρωας, ο Καταδρομέας, ο Αετός του Κουμαρέ, που γεννήθηκε στο χωριό Ζουνάκι, στα χώματα, που πατάμε, από γονείς αγρότες, πριν από εξήντα δύο χρόνια. Ο Κοσμάς, αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του, έφθασε ο καιρός να υπηρετήσει την Πατρίδα. Γεννημένος και φτιαγμένος για τα δύσκολα κατατάχθηκε εθελοντής στο χώρο που του ταίριαζε. Λοκατζής στις Δυνάμεις Καταδρομών. Για τα παλικάρια άλλωστε δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Παρουσιάστηκε στο Κέντρο Εκπαίδευσης Μονάδων Καταδρομών στο Μεγάλο Πεύκο το 1972 και στη συνέχεια μετακινήθηκε στην Α’ Μοίρα Καταδρομών στο Μάλεμε Χανίων. Δεν άργησε δε να κληθεί να προσφέρει τις υπηρεσίες του μαζί με άλλους επίλεκτους στις επιχειρήσεις της Κύπρου το έτος 1974, συμμετέχοντας στην αεραποβατική επιχείρηση αυτοκτονίας, που προαναφέραμε αποτέλεσμα της οποίας ήταν να βληθούν όλα τα α/φ από φίλια και εχθρικά πυρά, να καταπέσει ένα από αυτά και να βρουν φρικτό θάνατο (29) λοκατζήδες και τέσσερις (4) αξιωματικοί της πολεμικής αεροπορίας. Μεταξύ των νεκρών ήταν και ο Κοσμάς, ο Ήρωας Ανθυπασπιστής της Α’ Μοίρας Καταδρομών, του οποίου τη μνήμη τιμάμε σήμερα μαζί με τους συγγενείς, φίλους και συγχωριανούς του, αποδίδοντας του την οφειλόμενη τιμή κι ευγνωμοσύνη κι ας μην έχουμε κοντά μας τ’ αγιασμένο σκήνωμα του, αφού για τους γενναίους πάντα ισχύει η ρήση: «Ανδρών  επιφανών πάσα γη τάφος».

Ακολούθησαν καταθέσεις στεφάνων, ενός λεπτού σιγή, ο Εθνικός Ύμνος και η τελετή έκλεισε με μοίρασμα κολλύβων στη μνήμη του αθάνατου Κοσμά και με κέρασμα που προσφέρθηκε από την οικογένειά του και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ζουνακίου.   

Γιάννης Η. Κάκανος      

 SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSCSONY DSC
.SONY DSC

SONY DSC

???????????????????????????????

???????????????????????????????KAKANOS_AYTOKOLLHTA

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com