Πέμπτη , 25 Απρίλιος 2024

Εγκαίνια έκθεσης ναυτικής συλλογής του ναυάρχου Nelson ( Και βίντεο)


SONY DSC

Ένα “ταξίδι” στη ναυτική συλλογή του Άγγλου ναυάρχου Horatio Nelson προσφέρει στους επισκέπτες η έκθεση του ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη η οποία εγκαινιάσθηκε το βράδυ του Σαββάτου στο Ναυτικό Μουσείο Κρήτης παρουσία πολιτικών και στρατιωτικών Αρχών και αρκετού κόσμου.

Όπως τόνισε στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Ναυτικού Μουσείου κ. Εμμανουήλ Πετράκης «η σημερινή μέρα είναι ιδιαίτερα σημαντική τόσο για όλους εμάς στο Ναυτικό Μουσείο όσο και για την πόλη μας ιδιαίτερα. Παρουσιάζεται σήμερα στο Μουσείο μας, στους χιλιάδες των επισκεπτών μας Ελλήνων και ξένων αυτή η αξιολογότατη Έκθεση της Ναυτικής Συλλογής του Ναυάρχου Horatio Nelson”, για να συνεχίσει, επισημαίνοντας: «Για το έργο και τη Ναυτοσύνη του Ναυάρχου Nelson θα μάθουμε από τον επίτιμο αρχηγό στόλου αντιναύαρχο Κωνσταντίνο Μαζαράκη – Αινιάν Π.Ν. παλιό συναγωνιστή και διαχρονικό φίλο».

Ο ίδιος συνεχίζοντας τον χαιρετισμό του εξήγησε πως προέκυψε η Έκθεση στο Μουσείο καθώς επίσης και για το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, όπου ανήκει αυτή η συλλογή, τονίζοντας ότι « περιλαμβάνει ιδιόγραφες επιστολές του Λόρδου Ναυάρχου Nelson, πολλά προσωπικά του αντικείμενα, δεκάδες εφημερίδες της εποχής, αξιόλογα βιβλία με θέμα το Nelson και τους Ναπολεόντειους Πολέμους, πίνακες, χαρακτικά έργων, επιπλέον μοντέλα διαφόρων τύπων πολεμικών πλοίων από κόκκαλο κατασκευασμένα από Γάλλους αιχμαλώτους των Ναπολεόντειων πολέμων».      

Στην ομιλία του για  το πλούσιο βιογραφικό του άγγλου ναυάρχου Horatio Nelson ο επίτιμος αρχηγός στόλου αντιναύαρχος Κωνσταντίνος Μαζαράκης, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, τα εξής: « Ο ναύαρχος Nelson αναδείχθηκε από τα επιτεύγματά του κατά την περίοδο των Ναπολεόντειων πολέμων. Σταδιοδρόμησε στο Βρετανικό Ναυτικό το δεύτερο μισό του δέκατου όγδοου και τα πρώτα χρόνια του δεκάτου ενάτου αιώνα. Ήδη από τα πρώτα χρόνια της σταδιοδρομίας του απέκτησε φήμη ηγέτη που ενέπνεε τα πληρώματα των πλοίων του. Διέθετε ναυτική αντίληψη και διαπνεόταν από άκρατη επιθετικότητα εναντίον του εχθρού. Η τακτική του στον κατά θάλασσα πόλεμο ήταν το κυνήγι του εχθρικού στόλου και η άμεση επίθεση εναντίον του από την ελάχιστη δυνατή απόσταση, για την επίτευξη της μέγιστης ζημιάς στα αντίπαλα πλοία της γραμμής με ομοβροντίες από απόσταση λίγων μέτρων. Τραυματίστηκε πολλές φορές κατά τη διάρκεια ναυμαχιών, χάνοντας το ένα μάτι και το ένα  χέρι του. Η πιο γνωστή από τις νίκες του είναι η ναυμαχία του Τραφάλγκαρ, το 1805, κατά την οποία και σκοτώθηκε λίγο πριν τη λήξη της ναυμαχίας, από Γάλλο σκοπευτή».

Ο ίδιος συνεχίζοντας επεσήμανε ότι «την εποχή του Nelsona η ένταση και η διεύθυνση του ανέμου, η πρόγνωση του καιρού, το ύψος των κυμάτων και η διεύθυνσή τους, το πόσο κλυδωνίζονταν τα πλοία που ήταν ιστιοφόρα, το πώς καθόριζαν τα στοιχεία της φύσης τα οποία δεν μπορούσε να προβλέψει εύκολα ο άνθρωπος τότε όπως σήμερα, επηρέαζαν με πολύ αποφασιστικό τρόπο την διαδικασία που επιχειρούσαν τα Ναυτικά εκείνης της εποχής» για να συνεχίσει αναφερόμενος στον τόπο που γεννήθηκε και τον χαρακτήρα του λέγοντας: « Ο  Horatio Nelson λοιπόν, γεννήθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου  του 1758 σε μια πολύ μικρή πόλη την Μπέρνχαμ Θορπ και ήταν το 6ο από 11 παιδιά. Ήταν ένας νεαρός ο οποίος χαρακτηριζόταν από πολύ ισχυρή θέληση, ναυτική αντίληψη που απέκτησε από πολύ νωρίς, εφάρμοζε μια μέθοδο διοίκησης που ήταν πολύ χαλαρή δηλαδή βασιζότανε πάνω στην εν στάλαξη του ενιαίου πνεύματος στους κυβερνήτες των πλοίων που διοικούσε ώστε την ώρα της μάχης σε μια εποχή όπου η ανταλλαγή κυμάτων μεταξύ των πλοίων και εντολών ήταν πολύ δύσκολη και ειδικά μετά τις πρώτες στιγμές όπου με τους κανονιοβολισμούς  και τον καπνό η ορατότητα σχεδόν μηδενιζόταν γινόταν αδύνατη η επικοινωνία» για να καταλήξει τονίζοντας ότι « ο Νelson, λοιπόν, ήτανε αυτός ο οποίος στον υπέρτατο βαθμό έκανε αυτό το οποίο ονομάζουμε ενιαίο πνεύμα στο Ναυτικό το σημερινό».    

Στην συνέχεια προσφέρθηκαν αναμνηστικά δώρα στον ομιλητή, στον αρχηγό του Πολεμικού Ναυτικού ναύαρχο κ. Ευάγγελο Αποστολάκη, τον κ. Πάνο Λασκαρίδη και άλλους για ν’ ακολούθησαν τα εγκαίνια της Έκθεσης του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη στον 1ο όροφο του Ναυτικού Μουσείου Κρήτης, ένα Μουσείο  που κοσμεί από το 1973 την είσοδο του ενετικού φρουρίου Φιρκά φιλοξενώντας εκατοντάδες αξιόλογα εκθέματα και μαζί με αυτά μπορούν να θαυμάζουν  όσοι επιθυμούν ένα σημαντικό μέρος των εκθεμάτων από την Έκθεση Ναυτικής Συλλογής του Ναυάρχου Nelson που εγκαινιάσθηκε και θα λειτουργεί μέχρι το τέλος Αυγούστου.

Εκ μέρους της αντιπεριφέρειας Χανίων η περιφερειακή σύμβουλος κα Ζαχαρένια Πρωτοπαπαδάκη – Μπελιβάνη υπογράμμισε ότι « το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης μας εντυπωσιάζει και μας χαροποιεί πάντα με τις δράσεις του, δράσεις που αφορούν τόσο στην ναυτική ιστορία της πατρίδας μας, όσο και στη ναυτική ιστορία της ευρύτερης οικογένειας μας, εκείνη της Ευρώπης», ενώ ο δήμαρχος Χανίων κ. Τάσος Βάμβουκας τόνισε ότι: «η ναυτική φυσιογνωμία του Οράτιου Νέλσον φαίνεται να γεφυρώνει το χρόνο, να δείχνει ακόμα δρόμους στη στρατηγική της θάλασσας και στη ναυτική ιστορία της ανθρωπότητας».

Την εκδήλωση παρουσίασε ο ειδικός συνεργάτης της αντιπεριφέρειας Χανίων κ. Σήφης Μαρκάκης υπογραμμίζοντας ότι «απόψε μια μεγάλη στρατηγική φυσιογνωμία, ένα κεφάλαιο της παγκόσμιας Ναυτικής ιστορίας μας φέρνει εδώ. Ένας ριψοκίνδυνος και συνάμα ευφυής άγγλος ναύαρχος ο Horatio Nelson που άκουγε το τραγούδι της θάλασσας και έζησε μαζί της είναι μια μνήμη αλλά και τόσο ζωντανή αίσθηση μαζί».

 

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

???????????????????????????????

Από τον χώρο της ομιλίας και τα δώρα που προσφέρθηκαν

SONY DSC

image0018

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

???????????????????????????????

 Τα εγκαίνια της Έκθεσης

Γιάννης Η. Κάκανος

Η ταυτότητα για την εφημερίδα και σε αυτοκόλητα

29.pdf Ναυτικό Μουσείο

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com