Πέμπτη , 25 Απρίλιος 2024

ΣΤΟ ΛΥΚΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΧΑΝΙΩΝ – Τιμητική βραδιά στον μουσικό Γιώργο Καλούτση (Και βίντεο)

DSC03519wtmk

Η πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Ειρήνη Μυριδάκη δείχνει με χαρά κεντήματα και υφαντά της αείμνηστης Φλωρεντίνης Καλούτση λέγοντας ότι  «πρόκειται για θαυμάσια εργόχειρα τα οποία κοσμούν την είσοδο του Λυκείου μας και πώς αρκετοί διανοούμενοι έχουν γράψει την κριτική τους όπως θα δείτε σε αντίστοιχα αναρτημένα σημειώματα πάνω από τα εκθέματα». 

1. Από την Πόπη Ζώρα, επίτιμο διευθύντρια του Μουσείου Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης: «Η Φλωρεντίνη Καλούτση ανήκει στη γενιά των φωτισμένων ελληνίδων του μεσοπολέμου, που ανέλαβαν με ιεραποστολικό ενθουσιασμό να διασώσουν και να προβάλλουν τις εθνικές μας ρίζες μέσα από την καλλιτεχνική παράδοση του λαού μας. Σ’ αυτούς που με το έργο τους ανέβασαν την ελληνική λαϊκή τέχνη στο βάθρο της εθνικής αξίας. Η Καλούτση με βαθύτατη γνώση και σεβασμό και με σπάνια καλλιτεχνική ευαισθησία, συνέδεσε θέματα της μακραίωνης κρητικής παράδοσης – μινωικής, βυζαντινής, και λαϊκής με σύγχρονα υφαντά της εποχής της. Σ’ ένα κόσμο όπως ο σημερινός, όπου η τεχνολογία απειλεί  να ισοπεδώσει και να εξομοιώσει τα πάντα, ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί πόση είναι η ανάγκη διάσωσης και προβολής της εθνικής ταυτότητας των λαών..». 

2. Από τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Γ.Β. Καββαδία:  «…Τα δημιουργήματα της αληθινής καλλιτέχνιδας Φλωρεντίνης Καλούτση η οποία βυθίζει την έμπνευση της στις ρίζες του πανάρχαιου Κρητικού Πολιτισμού, ρίχνουν τις γέφυρες που συνδέουν την Κνωσό με το σήμερα και αποδεικνύουν πως ο μινωικός πολιτισμός επιζεί στην κρητική ψυχή και τροφοδοτεί τη ζωντανή αισθητική της Κρήτης…». 

DSC03508wtmk

Η-ταυτότητα-για-την-εφημερίδα-και-σε-αυτοκόλητα

 DSC03544wtmk

Εκδήλωση προς τιμήν του καταξιωμένου μαέστρου, συνθέτη και μουσικού Γιώργου Καλούτση για την πρόσφορά του στην μουσική παιδεία καθώς επίσης και την σημαντική προσφορά της οικογένειάς του στο Λύκειο Ελληνίδων, πραγματοποίησε  το απόγευμα του Σαββάτου το Λύκειο Ελληνίδων Χανίων στην αίθουσα των εκδηλώσεων του, η οποία ήταν ασφυκτικά γεμάτη από κόσμο.

Για τον κ. Καλούτση μίλησαν η πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Ειρήνη Μυριδάκη με το μέλος του Δ.Σ. και παλιά μαθήτρια του Λίλιαν Χρυσοφάκη, απονέμοντας του κατόπιν ομόφωνης απόφασης του Δ.Σ. τον τίτλο του επίτιμου μέλους του Λυκείου Ελληνίδων και του ασημένιου εμβλήματος τους. 

Την βραδιά πλαισίωνε η χορωδία μικρών και μεγάλων ενώ στο πιάνο τους συνόδευαν οι μουσικοί καλλιτέχνες Νίκος Περάκης και Αφροδίτη Μητσοτάκη, που υπήρξαν μαθητές του Γεωργίου Καλούτση. Στο τέλος της εκδήλωσης προσφέρθηκε πλουσιοπάροχο κέρασμα με διάφορα εδέσματα και γλυκά που είχαν επιμεληθεί οι άξιες και δραστήριες κυρίες του Λυκείου Ελληνίδων. 

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ   

«Απόψε σας καλωσορίζουμε σε μια ξεχωριστή βραδιά για να τιμήσουμε έναν αξιόλογο συμπολίτη μας τον Γιώργο Καλούτση για την προσφορά του στη μουσική παιδεία όχι μόνο των Χανίων αλλά και όλης της Κρήτης», υπογράμμισε η πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων κα Ειρήνη Μυριδάκη για να συνεχίσει επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Με τον Γιώργο Καλούτση συνδέεται με άριστους δεσμούς το Λύκειό μας. Η μητέρα του Φλωρεντίνη Καλούτση μαζί με την Καλλιρόη Παρρέν ιδρύουν το Λύκειο Ελληνίδων. Η δε γιαγιά του Κλεοπάτρα Σκουλούδη ήταν η πρώτη πρόεδρος το 1915 που ιδρύθηκε το Λύκειο των Χανίων. Η οικογένεια Καλούτση επίσης εμπιστεύτηκε στην αείμνηστη Ζωή μας, τη Ζωή Μητσοτάκη το εξαιρετικό αρχείο σχεδίων της Φλωρεντίνης καθώς και τα υφαντά της τα οποία και εκθέτουμε σήμερα σε δύο προθήκες στην είσοδο του Λυκείου μας. Τη συλλογή αυτή καταγράφουμε τώρα οι κυρίες του Λυκείου σε συνεργασία με τον Γιώργο Καλούτση προκειμένου να δοθούν στο λαογραφικό μουσείο όταν αυτό ιδρυθεί».

Η ίδια συνεχίζοντας αναφέρθηκε στην σημαντική προσφορά της μητέρας του και γενικότερα της οικογένειας τονίζοντας ότι «Η Φλωρεντίνη Σκουλούδη Καλούτση γεννήθηκε στο Ρέθυμνο το 1890. Στη νεαρή ηλικία των 16 ετών πηγαίνει στην Αγγλία για να σπουδάσει ζωγραφική στη Βασιλική Ακαδημία των καλών Τεχνών του Λονδίνου. Βραβεύεται μετά από 5 χρόνια σπουδών στο σχέδιο, την ανατομία και τη σύνθεση. Το 1911 γυρίζει στα Χανιά και στο ατελιέ της ζωγραφικής της πρωτοποριακό βέβαια για την εποχή εκείνη διδάσκει ζωγραφική και φιλοτεχνεί πολλά αξιόλογα έργα».

ΜΙΑ ΠΑΛΙΑ ΜΑΘΗΤΡΙΑ

Από την πλευρά της η κα Λίλιαν Χρυσοφάκη, σημείωσε: «Ήμουν μια από τις πρώτες μαθήτριές του στο πιάνο το 1966 όταν εκείνος νέος καθηγητής 34 χρονών μόλις ήρθε να δώσει νέα πνοή σ’ ένα Ωδείο που σχεδόν ήταν σε κατάρρευση. Οι μεγαλύτεροι καθηγητές είχαν ήδη αποχωρήσει. Μαθήματα στο πιάνο έδινε η Μαρία Τρουλάκη η οποία, όμως, είχε και μαθήματα σε άλλα μουσικά όργανα όπως η κιθάρα και το ακορντεόν. Ο Γιώργος Καλούτσης ήρθε γεμάτος όρεξη και έβγαλε νέο πνεύμα. Προσπαθούσε να μας βάλει πιο βαθιά στον κόσμο της Κλασικής μουσικής, να μάθουμε για τους μεγάλους  συνθέτες που παίζαμε μεν τα έργα τους, αλλά δεν ξέραμε τίποτα για αυτούς. Θυμάμαι την απογοήτευσή του όταν με ρώτησε, τι ξέρω από ιστορία μουσικής, από αρμονία στο πρώτο μας μάθημα. Για πρώτη φορά μας κάνει ένα δελτίο προόδου με τα στοιχεία που όλα μαζί ήταν ότι ακριβώς ο ίδιος θεωρούσε ολοκληρωμένο μάθημα στο μουσικό όργανο που λέγεται πιάνο».  

Την εκδήλωση συντόνιζε η κα Τατιάνα Κουράκη, μέλος του Δ.Σ. του Λυκείου Ελληνίδων. Παραθέτουμε αρκετά στιγμιότυπα από την εορταστική ατμόσφαιρα της αίθουσας. 

30

 DSC03517wtmk

Κυρίες του Δ.Σ. του Λυκείου Ελληνίδων

DSC03520wtmk

Ο κ. Γεώργιος Καλούτσης μπροστά από μια προσωπογραφία ζωγραφικής της γιαγιάς του Κλεοπάτρας, που φιλοτέχνησε η μητέρα του Φλωρεντίνη.

DSC03542wtmk

 Η κα Λίλιαν Χρυσοφάκη

 

DSC03557wtmk

Στο πιάνο ο κ. Νίκος Περάκης με την κα Αφροδίτη Μητσοτάκη

 

DSC03549wtmk

Η κα Τατιάνα Κουράκη 

DSC03575wtmk

DSC03577wtmk

Η ώρα της απονομής στον κ. Γεώργιο Καλούτση του τίτλου ως επίτιμου μέλους και του ασημένιου εμβλήματος από το Δ.Σ. του Λυκείου Ελληνίδων. 

DSC03530wtmk

DSC03539wtmk

DSC03543wtmk

DSC03541wtmk

DSC03536wtmk

DSC03560wtmk

DSC03583wtmk

DSC03586wtmk

DSC03585wtmk
Η-ταυτότητα-για-την-εφημερίδα-και-σε-αυτοκόλητα

Φίλοι αναγνώστες,

θεωρώντας ύψιστο χρέος τη διάσωση και διατήρηση του πολιτισμού μας με τα πατροπαράδοτα ήθη και έθιμα κάθε περιοχής, αναρτήσαμε από το 2007 στο διαδίκτυο το site www.eparxiakofos και από το 2012 με τα έντυπά μας δημοσιεύουμε, παρά τις αντιξοότητες εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, πολιτιστικές εκδηλώσεις δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σε όποιον θέλει να επιλέξει θεματολογία μέσα από το πλούσιο ηλεκτρονικό αρχείο μας.

Με την αγάπη σας ευελπιστούμε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε την ωραία αυτή προσπάθεια αυξάνοντας ακόμα περισσότερο από δέκα χιλιάδες τα τεύχη μας και συνεχίζοντας δωρεάν τη διανομή τους.

Το επόμενο τεύχος θα είναι κατά σειρά το 17ο και το προσδιορίζουμε να κυκλοφορήσει προς τα τέλη Απριλίου ή αρχές Μαΐου 2017.

Για κράτηση σελίδων καταχώρησης εκδηλώσεων και διαφημίσεων παρακαλούμε όπως επικοινωνείτε στο τηλέφωνο 6979 457191.

Στον παρακάτω σύνδεσμο θα δείτε όλα τα τεύχη μας μέχρι σήμερα:

https://eparxiakofos.gr/category/syllektika_teuxi/

Με φιλικούς χαιρετισμούς

Γιάννης και Ηλίας Κάκανος

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com