Ανακοίνωση

ΣΤΟ ΓΕΡΑΝΙ ΡΕΘΥΜΝΟΥ – Μια ταβέρνα με πλούσια λαογραφικά στοιχεία

Ένα από τα πολλά ημιορεινά χωριά στο “γειτονικό” Ρέθυμνο, κοντά σε θάλασσα είναι το Γεράνι  που επισκεφτήκαμε με αφορμή τα σημαντικά λαογραφικά στοιχεία του μακρινού παρελθόντος που διαθέτει ένα αναπαλαιωμένο αρχοντικό του 1869 σχηματίζοντας έτσι έναν ξεχωριστό λαογραφικό πλούτο.  Σήμερα, λειτουργεί ως παραδοσιακή ταβέρνα ιδιοκτησίας οικογένειας Πετράκη με την ονομασία “Σταράς”, προσελκύοντας αρκετό κόσμο.

Αρχίζουμε την περιγραφή του Γερανίου με τη μικρή σε  μήκος βραχώδη παραλία και το εξωκλήσι που είναι αφιερωμένο στην Παναγία την Καμαριανή για ν’ ανηφορίσουμε αφήνοντας πίσω τη θάλασσα  έχοντας  προορισμό  λίγες εκατοντάδες μέτρα παραπάνω τη λαογραφική ταβέρνα μέσα στο χωριό  που έχει μια φανταστική  πανοραμική θέα, παραδοσιακά και σύγχρονα σπίτια, γραφικά σοκάκια και φιλόξενο πληθυσμό περίπου χιλίων κατοίκων που τηρεί πιστά τις παραδόσεις και τα έθιμα.    

«Οι κάτοικοι του Γερανίου», μας είπε ο κ. Γιάννης Πετράκης «ασχολούνται κυρίως με οικοδομικά επαγγέλματα και κτισίματα με πέτρα, τη γεωργία και τον τουρισμό. Το χωριό μας έχει μια αξιόλογη τουριστική υποδομή, έχει πολλές νέες οικογένειες, λειτουργεί  κλασικό νηπιαγωγείο και εξαθέσιο ολοήμερο δημοτικό σχολείο. Οι υπόλοιπες βαθμίδες καλύπτονται από τα σχολεία του Ρεθύμνου.

Υπάρχει, επίσης αγροτικό ιατρείο που στεγάζεται στο κτίριο του δραστήριου  Εκπολιτιστικού μας Συλλόγου.

Το Γεράνι έχει αναδείξει πολλούς επιφανείς ανθρώπους, αλλά και πρόσωπα του καλλιτεχνικού χώρου. Από το χωριό κατάγεται και ο Γεώργιος Ηλιακάκης, εκπαιδευτικός, ένας από τους πιο μορφωμένους Ρεθύμνιους του περασμένου αιώνα, ο μεγάλος ζωγράφος Αλέξιος Πετρίδης, ο Αποστόλης Γερανιώτης (Αποστολάκης) που έδρασε στην Κρητική Επανάσταση καθώς επίσης και ο σημερινός Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης. Από εδώ επίσης κατάγεται ο διεθνούς φήμης καρδιοχειρουργός Θεμιστοκλής Χαμογεωργάκης  που δημιούργησε την πρώτη τεχνητή καρδιά.

Παραθέτουμε αρκετές φωτογραφίες από το χωριό, την περιοχή και τη θαυμάσια παραδοσιακή ταβέρνα της οικογένειας του κ. Γιάννη Πετράκη με τηλέφωνα και ηλεκτρονικές διευθύνσεις για επικοινωνία μαζί τους.

Τηλέφωνα: 28310 31800,  28310 31508 και 6947441051

Email: tavernastaras@gmail.com

www.tavernastaras.com

 https://www.facebook.com/tavernastaras

 image0158 image0159

 Η Παναγία η Καμαριανή στον μικρό κολπίσκο της περιοχής 

image0147

 Η κεντρική εκκλησία του Γερανίου είναι αφιερωμένη στον Άγιο Γεώργιο 

image0190

Μια παλιά φάμπρικα 

image0193

image0196

Τα σοκάκια του χωριού 

image0192

Το πιο σημαντικό Κτίσμα της Μεσαιωνικής Οχυρωματικής του «Γερανίου» άσκησε σπουδαίο Φρουριακό ρόλο, με τις διασυνδέσεις του με τις διάφορες Σκοπιές της περιοχής.

image0195

image0176

image0126

Ο Γιάννης Πετράκης με την Στέλλα Ροδινού κατά την ξενάγηση μας στο αναπαλαιωμένο αρχοντικό του 1869

image0135

image0143

image0138

image0164

image0165

image0160

image0183

Στην παρέα και ο Χανιώτης Παναγιώτης Βουρδουμπάς, ραδιοφωνικός παραγωγός του Ράδιο Φάρος 91,8 FM  

image0119

image0144

image0188

Από την εξαιρετική περιποίηση στην ταβέρνα Staras 1869

image0134

image0025

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com