Τρίτη , 23 Απρίλιος 2024

ΣΤΗ ΣΠΗΛΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΝΟΠΗΓΙΑ – Πανηγυρικά εορτάσθηκαν οι εκκλησιές της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας

 

https://eparxiakofos.gr/touristika-idi-o-erotokritos-stin-agia-marina/

Στη χάρη Της Παναγίας έχουν δοθεί εκατοντάδες προσωνύμια σε ναούς, εξωκλήσια, μοναστήρια και εικονοστάσια, μεταξύ αυτών και στον εορταζόμενο περικαλλή ενοριακό ναό της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας στη Σπηλιά της πρώην επαρχίας Κισάμου καθώς και στο εξωκλήσι Της που βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα του κόλπου της Κισάμου στην τοποθεσία Χώνη Νοπηγιών συγκεντρώνοντας τόσο την παραμονή όσο και το πρωί του Σαββάτου αρκετούς προσκυνητές.              

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΜΥΡΤΙΔΙΩΤΙΣΣΑΣ

Έτσι ονομάζεται η εικόνα της Παναγίας που βρέθηκε στα Κύθηρα πιθανώς τον 14ο αιώνα και φέρει το προσωνύμιο Μυρτιδιώτισσα, επειδή σύμφωνα με την παράδοση βρήκε την εικόνα της ένας βοσκός σε μια τοποθεσία γεμάτη με μυρτιές στα Κήθυρα. Η εικόνα φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Μυρτιδίων στα Κύθηρα.

Εκείνα τα χρόνια σαν σήμερα 24 Σεπτεμβρίου ακριβώς (40) σαράντα ημέρες μετά την Κοίμηση της Θεοτόκου εμφανίστηκε η Παναγία στον βοσκό και του είπε να ψάξει για την εικόνα που είχε έρθει σε εκείνο το μέρος πολλά χρόνια πριν. Ο βοσκός έπεσε στο έδαφος, γεμάτος δέος, προσευχόμενος προς την Θεοτόκο. Μόλις σηκώθηκε και γύρισε, είδε την εικόνα στα κλαδιά μιας μυρτιάς. Κλαίγοντας από χαρά, έφερε την εικόνα σπίτι του και είπε σε όλους τους φίλους και συγγενείς την ιστορία της ανεύρεσης της εικόνας…

Κατά μυστήριο τρόπο η εικόνα της Παναγίας επέστρεφε στο σημείο με τις μυρτιές που είχε ανευρεθεί γεγονός που θεωρήθηκε θέλημα της Παναγίας και έτσι κτίστηκε εκεί αρχικά μια μικρή εκκλησιά η οποία ονομάσθηκε Μυρτιδιώτισσα.

dsc06992wtmk

dsc06981wtmk dsc06982wtmk 

Εικόνες με την Παναγία

 

dsc06984wtmk

dsc06978wtmk dsc06979wtmk dsc06980wtmk

dsc06985wtmk

Στιγμιότυπα από τον περικαλλή εορταζόμενο Ιερό Ναό της Παναγίας στη Σπηλιά με γεμάτη την εκκλησιά από κόσμο.

dsc06986wtmk dsc06988wtmk dsc06989wtmk dsc06991wtmk

Αρκετούς προσκυνητές συγκέντρωσε και το εξωκλήσι της Παναγίας στη Χώνη το οποίο τα παλιά χρόνια λειτουργούσε και σαν μοναστήρι.

Γιάννης και Ηλίας Κάκανος

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com