Πέμπτη , 28 Μαρ 2024

Σε κίνδυνο η χλωρίδα και η πανίδα της λίμνης στην Αγιά (Και βιντεο)

SONY DSC

Η ανάγκη προστασίας της λίμνης της Αγιάς από ανθρώπινες επεμβάσεις τονίστηκε στη διάρκεια της χθεσινής Κυριακάτικης εξόρμησης στον σημαντικό αυτόν υγρότοπο.

Παράλληλα, από τη μεριά της δημοτικής αρχής εκφράστηκε η θέληση για δημιουργία φορέα διαχείρισης της λίμνης.

Την εξόρμηση οργάνωσε το Δίκτυο παρακολούθησης νησιώτικων υγροτόπων της WWF Ελλάς με την υποστήριξη του Δήμου Χανίων, του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βάμου και της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων.

Στο κάλεσμα των οργανωτών ανταποκρίθηκαν μικροί και μεγάλοι, οικογένειες με παιδιά που γνώρισαν από κοντά τη χλωρίδα και πανίδα της περιοχής.

Οι διοργανωτές είχαν απευθύνει κάλεσμα «για να γνωρίσουμε μαζί τους φτερωτούς μετανάστες (τα αποδημητικά πουλιά), που επισκέπτονται την περιοχή, τα όμορφα λουλούδια και φυτά, που κρύβει αυτός ο ιδιαίτερος υγρότοπος».

Στη λίμνη της Αγιάς βρέθηκε στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας ο οποίος μιλώντας στα “Χανιώτικα νέα”, τόνισε ότι η λίμνη της Αγιάς αποτελεί τον σημαντικότερο υγροβιότοπο του Δήμου Χανίων που είναι η λίμνη της Αγιάς και η ευρύτερη περιοχή, για να προσθέσει:

«Είναι γνωστά τα προβλήματα που υπάρχουν τα τελευταία χρόνια με την έλλειψη νερού που παρουσιάζεται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες στη λίμνη της Αγιάς, με την αλόγιστη χρήση του νερού αλλά και από κάποιες παρεμβάσεις αυθαιρεσίας που υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή και βεβαίως έχουμε και προβλήματα συμπεριφοράς με ορισμένους συνδημότες μας οι οποίοι δεν σέβονται τον χώρο. Όλα τα προβλήματα πρέπει να επιλυθούν και είναι μια ευκαιρία να κάνουμε κάτι που έχουμε συζητήσει με την Περιφέρεια ώστε  όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να συνδημιουργήσουμε έναν φορέα διαχείρισης όπως ο Νόμος ορίζει. Αυτό θα βοηθήσει στην καλύτερη αντιμετώπιση των προβλημάτων, στην ανάδειξη της λίμνης αλλά κυρίως στην προστασία της λίμνης και της ευρύτερης περιοχής».

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι «ένα σημαντικό επίσης ζήτημα είναι το θέμα του νερού το οποίο χάνεται, ενώ εδώ και πολλά χρόνια χρησιμοποιούταν στο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο της ΔΕΗ το οποίο πλέον θα πρέπει να λειτουργήσει σαν Μουσείο. Πρέπει να δημιουργήσουμε μια καινούργια υποδομή η οποία θα εκμεταλλεύεται το νερό της λίμνης για να παράγεται ενέργεια, φθηνή ενέργεια από τη λίμνη».

Από την πλευρά της η Μέλπω Σκουλά η οποία ξενάγησε τους επισκέπτες, υπογράμμισε ότι «βλέπουμε στη λίμνη την παρόχθια βλάστηση τη βλάστηση που είναι μέσα στο νερό, βλέπουμε τα ψαθιά, βλέπουμε τα καλάμια, βλέπουμε και τα φυτά που έχουν φυτέψει κάποιοι που είναι ξένα προς το περιβάλλον και σιγά, σιγά αναγνωρίζουμε τα φυτά που έχουν και κάποια χρησιμότητα».

Το μέλος της Ορνιθολογικής Εταιρείας, Κώστας Κνιθάκης, τόνισε ότι «μέχρι το 1993 που επιτρεπόταν το κυνήγι η περιοχή εδώ ήταν άγρια. Μετά την απαγόρευση του κυνηγίου αυτό που παρατηρήθηκε ήταν που μαζεύτηκαν αρκετά πτηνά στη λίμνη, αλλά μαζεύτηκαν και κτήρια που χαλάνε την οπτική εικόνα της περιοχής αλλά κυρίως χαλάνε την έλευση πολλών αποδημητικών πτηνών και για παράδειγμα λέω ότι έχουμε να δούμε κύκνους πολλά χρόνια στη λίμνη. Σύντομα πρόκειται να γίνουν κάποια έργα στη λίμνη όπως η εκβάθυνση της και έχουμε αντιρρήσεις επειδή η λίμνη δεν πρέπει να σκαφτεί γιατί ό,τι έχει δημιουργηθεί από τον άνθρωπο και από τη φύση μέσα στα χρόνια δεν το αγγίζουμε. Να ασχοληθούμε περισσότερο με την καθαριότητα της περιοχής παρά να αγγίξουμε αυτό το φυσικό τοπίο το οποίο έχει παραδοθεί σ’ εμάς μέχρι σήμερα».

Ο ίδιος συνέχισε τονίζοντας ότι «μέσα στη λίμνη υπάρχουν και χέλια τα οποία γεννιούνται στον κόλπο του Μεξικού κα σε ηλικία λίγων μηνών αρχίζουν το ταξίδι τους αγκαλιάζοντας όλη τη Μεσόγειο θάλασσα και τα θηλυκά ανεβαίνουν όλα τα ποτάμια πάνω και όσα επιζήσουν μετά από πάροδο 8-10 ετών κατεβαίνουν στις παραλίες για να συναντηθούν με τα αρσενικά και να πάνε στον κόλπο του Μεξικού όπου γονιμοποιούν και ψοφάνε. Μετά πάλι τα μωρά τους επαναλαμβάνουν το ίδιο ταξίδι».

Στη λίμνη συναντήσαμε και έναν φίλο της Ελλάδας τον φωτογράφο κ. Πάτρικ από το Δουβλίνο της Ιρλανδίας που του αρέσει να απαθανατίζει  με το φωτογραφικό του φακό τα πτηνά. 

SONY DSC

SONY DSC

 

SONY DSC

 

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSCSONY DSCSONY DSC
SONY DSCSONY DSC

KAKANOS_ΝΕΑ_ΚΑΡΤΑ

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com