Παρασκευή , 29 Μαρ 2024

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος με δεντροφυτεύσεις και καθαρισμό της νησίδας Λαζαρέτα (Και βίντεο)

Συμβολική δεντροφύτευση και καθαρισμό στα Λαζαρέτα πραγματοποίησε σήμερα το απόγευμα – 5 Ιουνίου 2015 – ο Σύλλογος Χανίων “Φίλοι του Βυθού” μαζί με άλλους φορείς. Η δράση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της παγκόσμιας ημέρας Περιβάλλοντος και οι συμμετέχοντες δεν πτοήθηκαν από τις καιρικές συνθήκες, καθώς οι άνεμοι έπνεαν μέχρι και 5 μποφόρ. Η αποβίβαση στη νησίδα έγινε με τη βοήθεια πλωτής εξέδρας που είχε στήσει το Λιμενικό Ταμείο Χανίων.

ΝΗΣΙ ΜΕ ΙΣΤΟΡΙΑ

Μιλώντας στα Μ.Μ.Ε. ο δάσκαλος και ιστορικός ερευνητής Γεωργιος Πιτσιτάκης υπογράμμισε μεταξύ άλλων τα εξής: «Η βραχονησίδα Λαζαρέτο ή Λαζαρέτα έχει αρκετή ιστορία και που πάει στο βάθος του χρόνου από την εποχή των Ενετών που το ονόμασαν οι Ενετοί Λαζαρέτο από το νησί του Αγίου Λαζάρου στη Βενετία και χρησιμοποιήθηκε ως δημοκαθαρτήριο.  Εκείνη την εποχή κυριαρχούσε η πανόλη και το νησί είχε αυτή την ιδιότητα μ’ ένα κτήριο που είχαν κτίσει».

Ο ίδιος, συνεχίζοντας επεσήμανε ότι «το 1645 που οι Τούρκοι επέδραμαν εναντίον των Χανίων, γκρέμισαν αυτό το κτήριο και τοποθέτησαν εκεί ένα μεγάλο κανόνι με σκοπό να πλήξουν την πόλη των Χανίων».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Χανίων  “Φίλοι του Βυθού” Χάρης Καραβαράκης, υπογράμμισε ότι «Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος σήμερα  και όπως κάθε χρόνο οι φίλοι του βυθού την γιορτάζουμε. Είναι μια μέρα συμβολική η οποία πιστεύω ότι δεν πρέπει να γιορτάζεται μόνο κάθε 5 του Ιουνίου. Πρέπει όλοι να έχουμε το νου μας στο περιβάλλον γιατί το περιβάλλον  είναι το σπίτι μας. Οι φίλοι του Βυθού φέτος σε συνεργασία με το Δασαρχείο Χανίων, τη Σχολή κατάδυσης του Σπύρου Παπακαστρίτσιου, τον Σύλλογο Ερασιτεχνών Αλιέων Νέας Χώρας, το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, την ανοικτή συνέλευση κατοίκων Νέας Χώρας και τον Ναυτικό Όμιλο Χανίων συμμετείχαμε σε αυτή την αποστολή». Ο ίδιος τόνισε ακόμα ότι «αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε μια νέα δραστηριότητα με επισκέψεις μας σε όλες τις βραχονησίδες των Χανίων για να καθαρίσουμε τον βυθό και τις ακτές και όπου αυτό είναι δυνατόν πάντα σε συνεργασία με το Δασαρχείο να κάνουμε μια δεντροφύτευση ειδών τα οποία ενδημούν στο κάθε νησί ώστε με αυτόν τον τρόπο να συμβάλλουμε κι εμείς με τις μικρές μας δυνάμεις σε αυτό που λέμε περιβάλλον, σε αυτό που λέμε φύση και ζωή».

Στην αποστολή μαζί με άλλους Φορείς και Πρόσκοποι με επικεφαλής τον βοηθό Περιφερειακού Εφόρου Δυτικής Κρήτης Μανώλη Σκουλουδάκη,  ο οποίος είπε: «Με χαρά ανταποκριθήκαμε στο κάλεσμα των φίλων του βυθού με τους οποίους έχουμε συνεργαστεί και άλλες φορές γιατί το έργο αυτό είναι σημαντικό για όλο τον κόσμο γιατί η φύση είναι το σπίτι μας και πρέπει να έχουμε συνείδηση τέτοια που να αγαπάμε και να προστατεύουμε όπως μπορούμε καλύτερα το περιβάλλον».

Το νησί είναι μικρό και άνυδρο με ελάχιστο χώμα αιτία να μην μπορούν να ευδοκιμήσουν διάφορα δέντρα εκτός από τα αλμυρίκια και ένα είδος συμπαθέστατου θάμνου με μπουμπούκια σε μέγεθος περίπου ρεβιθιού. 

Η κοντινή απόσταση του νησιού με την ακτή της Νέας Χώρας κάνει πολλούς κολυμβητές να πηγαινοέρχονται κολυμπώντας ενώ άλλοι με μικρά σκάφη πηγαίνουν εκδρομή όπως την παρέα με τα νέα παιδιά που συναντήσαμε ν’ απολαμβάνουν μετά από το μπάνιο, μπύρες με καλό μεζέ ψημένο στα κάρβουνα τηρώντας με σεβασμό την καθαριότητα του χώρου.    

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

image0054

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

Η ταυτότητα για την εφημερίδα και σε αυτοκόλητα

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com