Πέμπτη , 25 Απρίλιος 2024

Όμορφες βραδιές με την αναβίωση του Κλήδονα στα Νεροκούρου και Περιβόλια

 

Με αρκετό κόσμο πραγματοποιήθηκαν προχθές το βράδυ  στα Νεροκούρου και στα Περιβόλια της δημοτικής περιφέρειας του Δήμου Χανίων αναβιώσεις για το έθιμο του Κλήδονα με διοργανωτές τους Πολιτιστικούς Συλλόγους.  

 

ΣΤΑ ΝΕΡΟΚΟΥΡΟΥ

 

Τόπος διεξαγωγής της εκδήλωσης το γήπεδο Νεροκούρου που γέμισε από μικρούς και μεγάλους οι οποίοι χάρηκαν αληθινά την επιτυχία της αναβίωσης του εθίμου με τους μεγάλους να θυμούνται τα παλιά και τους νέους να μαθαίνουν. Τους παρευρισκόμενους μαζί με τους εκπροσώπους φορέων και Συλλόγων καλωσόρισε η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου κα Μαρία Κουκλάκη ενώ το έθιμο παρουσίασε η κα Αγγέλα Μάλμου αναφέροντας με λεπτομέρειες από πού ξεκίνησε και γιατί τονίζοντας, μεταξύ άλλων, τα εξής: « Στα Νεροκούρου σήμερα αναβιώνει ένα από τα πιο παλιά έθιμα της πατρίδας μας. Θ’ ανάψει και πάλι η φωτιά του Αι Γιάννη κι εμείς θ’ αντισταθούμε για μια ακόμα φορά στους αλλοτριωτικούς υπαινιγμούς μιας παγκοσμιοποίησης που αγνοεί τη διαφορετικότητα, την ποικιλία, τους αγώνες, την εθνική ιστορία, τα ήθη και τα έθιμα τα οποία είναι τελικά ο χαρακτήρας του κάθε λαού.  Ένα πανάρχαιο έθιμο που το γέννησε των ανθρώπων η ανασφάλεια γιατί μας συνοδεύει η αδυναμία της ύπαρξής μας και ταυτόχρονα μας διακατέχει ο φόβος των άγνωστων μελλούμενων. Έτσι κυριαρχεί η επιθυμία να ξέρουμε τι μπορεί να μας συμβεί στο μέλλον. ΟΙ αρχαίοι λαοί δεν έκαναν τίποτα στη ζωή τους αν δεν συμβουλευόταν πρώτα τους ιερείς, τους μάντεις και τα μαντεία. Η αδυναμία, λοιπόν και η ανασφάλεια δημιούργησαν το έθιμο του Κλήδονα το οποίο μέχρι και τη δεκαετία του 70 έφερνε ανθρώπους κάθε ηλικίας με τα στεφάνια τα πρωτομαγιάτικα ανά χείρας στις φωτιές του Αι Γιάννη του Ριζικάρη στους δρόμους και στις πλατείες, στα χωριά και στις πόλεις της πατρίδας μας. Το έθιμο μνημονεύεται από τον Όμηρο ως Κλήδον, Κλήδον όμως με (η) όχι με (ει) και σήμαινε ήχος και σημάδι προγνωστικό μαντείας ή προφητείας. Βασίζεται στην πίστη ότι ο λόγος έχει δύναμη μαγική δηλαδή ότι μπορεί να επηρεάσει την εξέλιξη των πραγμάτων στη ζωή των ανθρώπων…». Η ίδια συνεχίζοντας επεσήμανε ότι «έτσι όπως διαμορφώθηκε το δρώμενο μέσα στους αιώνες δείχνει ότι εξυπηρετούσε όμως μια κοινωνική ανάγκη εκείνων των καιρών. Οι κοπελιές σε ηλικία γάμου ήταν δύσκολο να αποκατασταθούν τα χρόνια εκείνα αφού δεν κυκλοφορούσαν εύκολα και δεν συμμετείχαν σε κοινές εκδηλώσεις των μικρών κοινωνιών τους για να τις δουν οι γαμπροί και να διαλέξουν. Ο Κλήδονας λοιπόν, ήταν μια μεγάλη ευκαιρία για να βρεθεί ο πρίγκιπας των ονείρων τους και αν υπήρχε κάτι στον ορίζοντα τα ριζικάρια και οι μαντινάδες τις έκαναν να καρδιοχτυπούν, να αισθάνονται τα πρώτα αναπεταρίσματα της αγάπης και να μαθαίνουν και τα συναισθήματα των παλικαριών γι’ αυτές».

Παραθέτουμε στιγμιότυπα από την όμορφη βραδιά.

SONY DSC

 SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

ΣΤΑ ΠΕΡΙΒΟΛΙΑ

 

Κατάμεστη από κόσμο και η πλατεία στα Περιβόλια που πραγματοποιήθηκε θεατρική αναπαράσταση του εθίμου του Κλήδονα με παρουσιάστρια της βραδιάς την κα Νεκταρία Σαραβελάκη, μέλος του Πολιτιστικού Συλλόγου ενώ χαιρετισμό και ευχαριστίες απεύθυνε και ο πρόεδρος της δημοτικής ενότητας Περιβολίων κ. Πέτρος Μιχαηλίδης, μέλος και αυτός του Πολιτιστικού Συλλόγου. 

Στην εκδήλωση συμμετείχαν οι καλλιτέχνες της παραδοσιακής μουσικής  Βασιλάκης Δημήτρης, Κατσιγιαννάκης Μανώλης, Μπαλωμενάκης Νίκος, Ρεθεμιωτάκης Γιώργος, Τριανταφύλλου Γιώργος και ο Χορευτικός Ομιλος “Αροδαμός”.

Παραθέτουμε στιγμιότυπα από την εκδήλωση.

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

Η ταυτότητα για την εφημερίδα και σε αυτοκόλητα

Γιάννης Η. Κάκανος

 

 

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com