Πέμπτη , 25 Απρίλιος 2024

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΟ ΓΟΥΒΕΡΝΕΤΟ ΑΚΡΩΤΗΡΙΟΥ: Ιστορικά-θρησκευτικά κτήρια και σπήλαια της Σταυροπηγιακής Μονής Κυρίας των Αγγέλων

 

Για την Ιερά Μονή Γουβερνέτου ή Κυρία των Αγγέλων, όπως επίσης ονομάζεται, αφιερώσαμε πέρυσι  στα «Χ.Ν.» και συγκεκριμένα στις 13 Απριλίου δισέλιδο ρεπορτάζ στις σελίδες 32 και 33 αντίστοιχα, προβάλλοντας την σιωπηρή επιμελημένη δραστηριότητα του καθηγούμενου και των άλλων πατέρων  του μοναστηριού, το οποίο είχε ήδη αλλάξει όψη, προσελκύοντας όλο και περισσότερους προσκυνητές.

Στην χθεσινή Κυριακάτικη μετάβαση μας, σταματήσαμε πρώτα για προσκύνημα πριν το μοναστήρι στο νεόδμητο εξωκλήσι του Αγίου Σάββα της Καλύμνου, μοναδικό στην Κρήτη, το οποίο λειτουργείται μέχρι να αποπερατωθούν οι ανακαινίσεις του Καθολικού της Ιεράς Μονής.  Μετά την Κυριακάτικη Θεία Λειτουργία στο παρεκκλήσι του Αγίου Σάββα, οι προσκυνητές μεταβαίνουν στο φιλόξενο αρχονταρίκι του μοναστηριού όπου προσφέρεται κέρασμα και ακολουθεί συζήτηση με τον καθηγούμενο της Ιεράς Μονής. 

Συνεχίζοντας την πορεία μας ακολουθήσαμε  το πλακοστρωμένο μονοπάτι που αρχίζει έξω από το μοναστήρι για άλλα προσκυνήματα και ιστορικούς τόπους και σπήλαια της περιοχής Γουβερνέτου με επόμενο σταθμό τον Αρκουδόσπηλιο, αφού διανύσαμε 700 μέτρα. Πρόκειται για ένα τεράστιο σπήλαιο με σταλαγμίτες και σταλακτίτες, ενώ τα εξωτερικά γκρεμισμένα κτήρια έχουν αρχίσει να νοικοκυρεύονται έστω και με την καθαριότητα για την ώρα του χώρου τους. Στο σπήλαιο μέσα – σύμφωνα με την παράδοση-ένας τεράστιος σταλαγμίτης, ο οποίος μοιάζει πράγματι με αρκούδα, έχει μαρμαρώσει και γίνει βράχος. Η… αρκούδα, λοιπόν, αυτή, εδώ και κάμποσο καιρό έγινε άσπρη εξαιτίας του ότι κάποιος ή κάποιοι θεώρησαν ότι θα είναι πιο όμορφη με το να την ασπρίσουν. 

Κατηφορίζοντας το μονοπάτι για τον τελικό προορισμό  που ήταν η θαυμάσια από αρχιτεκτονικής άποψης Μονή Καθολικού με το Ναό του Αγίου Ιωάννη του Ερημίτη άρχισε να φαίνεται ακόμα καλύτερα η ομορφιά του  φαραγγιού με την ονομασία “Αυλάκι”, ενώ στο πλάι του μονοπατιού συναντήσαμε ένα παλιό καμίνι σε πολύ καλή κατάσταση για παραγωγή ασβέστη. Παρακάτω, ενώ το πλακόστρωτο συνεχιζόταν για τη Μονή Καθολικού σε καλή κατάσταση, δεν συνέβαινε το ίδιο μ’ ένα άλλο μονοπάτι για όσους το ακολουθήσουν με προορισμό τον μικρό κολπίσκο, παλιό λιμάνι της περιοχής.   

Για την ιστορία και την διαχρονική αξία των μνημείων ο αρχιμανδρίτης π. Ειρηναίος ηγούμενος της Ιεράς Μονής Γουβερνέτου, τον οποίο συναντήσαμε στην επιστροφή, απάντησε σε όλα τα ερωτήματα που του θέσαμε  ως εξής: « Ο τόπος αυτός, γνωστός και ως Άγιο Όρος της Κρήτης, υπήρξε για αιώνες στο παρελθόν ασκητικό κέντρο και αυτό το καταμαρτυρούν τα μονύδρια, τα σπήλαια, τα κατάσπαρτα ασκητήρια και τα πάμπολλα μετόχια της Μονής», ενώ για το  σπήλαιο της Αρκουδιώτισσας, το οποίο έχει υποστεί σοβαρές φθορές, τόνισε: «Αυτό το σπήλαιο υπήρξε και προ Χριστού τόπος λατρείας αφιερωμένος στη Θεά Αρτέμιδα. Αμέσως μετά την εξάπλωση του χριστιανισμού έγινε τόπος λατρείας του αληθινού Θεού με παρεκκλήσι αφιερωμένο στην Υπαπαντή του Χριστού που εορτάζει στις 2 Φεβρουαρίου. Οι εμφανείς διάφορες καταστροφές που έχει υποστεί όπως επίσης έχουν υποστεί και όλα τ’ άλλα συγκροτήματα που είναι διάσπαρτα στην περιοχή όπως π.χ. ο Άγιος Αντώνιος, η Σκήτη Αγίου Ιωάννου-Καθολικό κλπ, οφείλονται αφενός στην απουσία πατέρων κατά το παρελθόν και αφετέρου, δυστυχώς, στην ασυδοσία η οποία επικράτησε τα τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα οι τόποι αυτοί της λατρείας και της άσκησης να χρησιμοποιούνται για νυκτερινά γλέντια ανάβοντας φωτιές, αφήνοντας σκουπίδια που με τα χρόνια παγιώθηκαν ως καταστάσεις τις οποίες με πολύ κόπο προσπαθήσαμε και με τη Χάρη του Θεού καταφέραμε ν’ αλλάξουμε, προσπαθώντας μέρα με τη μέρα να ξαναβρεί ο τόπος τον αρχικό ιερό προορισμό του».

Παραθέτουμε αρκετά στιγμιότυπα από την μετάβαση μας σε αυτή την όμορφη και αγιασμένη περιοχή, η οποία θα μπορούσε να αξιοποιηθεί και για θρησκευτικό τουρισμό με τόσα μνημεία που υπάρχουν. Ο δρόμος τώρα, πλησιάζοντας το μοναστήρι,  σε μερικά σημεία παραμένει επικίνδυνος με έντονα τα σημάδια της φθοράς του χρόνου και της εγκατάλειψης από τους υπευθύνους.

image0120

 image0119

Ο νεόδμητος ναός του Αγίου Σάββα όπως και το Μετόχι του Αγίου Χριστοφόρου στις Κορακιές είναι δωρεά του μακαριστού μητροπολίτου Γάνου και Χώρας κυρού Νεκτάριου Χατζημιχάλη ο οποίος υπήρξε αδερφός της Ιεράς Μονής Γουβερνέτου.

image0164

image0154

image0128 

Μεταξύ Ελλήνων και αρκετοί ξένοι γνωρίζουν την περιοχή περπατώντας στα μονοπάτια της

image0147

 Το καμίνι για παραγωγή ασβέστη είναι ένα από τα εκατοντάδες που υπήρχαν τα παλιά χρόνια στο Ακρωτήρι.

image0122

image0123

image0124

 image0125

image0127

Ο Αρκουδόσπηλιος και τα γκρεμισμένα κτήρια τα οποία σύντομα θα ανακαινιστούν και αυτά.

image0131

image0151

image0132

image0150

image0152

image0153

image0134

 Όψεις του Καθολικού- σκήτη του Αγίου Ιωάννου του Ερημίτη. Ένα μικρότερο σπήλαιο πριν φτάσουμε  στο ναό του Αγίου Ιωάννη του Ερημίτη αποτέλεσε τον τόπο διαμονής του και συγχρόνως τον τόπο της κοιμήσεώς του και το οποίο σπήλαιο κατά καιρούς δέχεται εκατοντάδες προσκυνητές απ’ όλη την Κρήτη και την Ελλάδα για να προσκυνήσουν και να λάβουν τη Χάρη του Αγίου από τον τόπο που ασκήτεψε.  

image0180

 Το ασκητήριο του Αγίου Αντωνίου αντικριστά από τον Αρκουδόσπηλιο.

Σημείωση: Το ρεπορτάζ δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα. Θα δημοσιευθεί, όμως, αύριο Τρίτη στα “Χανιώτικα νέα” και θα αναρτηθεί κι εδώ με περισσότερες φωτογραφίες. 

 http://www.haniotika-nea.gr

Οι ηλεκτρονικές διευθύνσεις της εφημερίδας «Χανιώτικα νέα» είναι. Για το δημοσιογραφικό τμήμα το  [email protected]

 

Και για διαφημίσεις – αγγελίες – κοινωνικά το  [email protected]

image0144

 Εξωτερική όψη με την ανακαίνιση του μοναστηριού της Κυρίας των Αγγέλων ή Γουβερνέτου.

30-20140708

Κάνετε κλικ εδώ: 

https://eparxiakofos.gr/eparchiako-fos-ke-se-entipi-morfi-epilegmena-reportaz/

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com