Ανακοίνωση

Να θωρακισθεί ο Προμαχώνας πριν πέσει ολόκληρος…

DSC02657wtmk

Το νέο γκρέμισμα του Προμαχώνα τα ξημερώματα της Τρίτης 14 Φεβρουαρίου στη νοτιοδυτική πλευρά τώρα, σηματοδοτεί τον μεγάλο κίνδυνο πτώσης ολόκληρου του ενετικού μνημείου.

Τετρακόσια δέκα έξι χρόνια πέρασαν από την ολοκλήρωση του το 1601 στην πόλη μας από τον Moro με την επωνυμία “Προμαχώνας Αγίου Δημητρίου”, σύμφωνα με δήλωση του Μιχαήλ Ανδριανάκη ο οποίος διετέλεσε επί πολλά χρόνια προϊστάμενος της Αρχαιολογίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και επικεφαλής στα μετέπειτα χρόνια στο Γραφείο Τειχών.

 Οι ζημιές που είχαν προκληθεί στο μνημείο επί Τουρκοκρατίας και μεταγενέστερα στη Γερμανική κατοχή ήταν πολλές αλλά με το πέρασμα του χρόνου ξεχάστηκαν. Η αδιαφορία των αρμοδίων γι’ αυτό τον σπουδαίο αρχαιολογικό χώρο, δυστυχώς, συνεχίστηκε. Εξαίρεση στον κανόνα αποτέλεσε η μέριμνα της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, κυρίως, επί των ημερών του προαναφερόμενου αρχαιολόγου με αναγκαίες επεμβάσεις.

Το πρόσφατο όπως και το σημερινό γκρέμισμα αφορούσε και τμήματα που είχαν κτιστεί ξανά μετά από φθορά που είχε προκληθεί προφανώς από κακοκαιρία.

Για την ανάγκη επεμβάσεων σε αυτό το ενετικό μνημείο έχουμε αναφερθεί τόσο τον Νοέμβριο του 2011 όσο και πέρυσι τον Σεπτέμβριο, αλλά δεν έγινε τίποτα το ουσιαστικό πέρα από μια πρόχειρη αντιαισθητική τσιμεντόστρωση του παλιού φθαρμένου πλακόστρωτου δρόμου από την νοτιοανατολική πλευρά για την κορυφή.

Ότι, όμως, δεν έγινε στο παρελθόν επιβάλλεται να γίνει τώρα που οι ζημιές είναι μεγάλες με πρόβλεψη ακόμα για τα ύδατα των βροχών της πλατείας στο “Τρουλί”, όπως λέγεται και διαφορετικά ο Προμαχώνας από την τοπική κοινωνία, με τοποθέτηση σωλήνων διαφυγής των νερών πριν κτιστούν τα γκρεμισμένα τμήματα μ’ επί πλέον πρόβλεψη για ακάθαρτα ύδατα μελλοντικής τουριστικής  επιχείρησης στην κορυφή.

Επειδή τώρα, τα τελευταία χρόνια, άγνωστα άτομα, ασέβησαν πάνω στο κυκλικό τείχος και όχι μόνο κάνοντας διάφορες μουτζούρες πρέπει να εκλείψουν.  Οι φωτογραφίες που παραθέτουμε δείχνουν την αδιαφορία των υπευθύνων να τις καθαρίσουν και να κόψουν τα δένδρα που έχουν φυτρώσει σε διάφορα σημεία του κυκλικού τείχους, αλλά και την παραμονή της διπλής ονομασίας που έχουν δώσει στη νότια οδό. Να σημειωθεί ότι η οδός αυτή όταν διανοίχθηκε από το 2ο Δημοτικό Σχολείο ως την οδό Χάληδων εξασθένησε τον Προμαχώνα, αφού η αρχική χωμάτινη γη  ήταν συνεχόμενη της αυλής του σχολείου.

Στους παρακάτω συνδέσμους θα διαβάσετε παλαιότερα ρεπορτάζ:

http://eparxiakofos.gr/o-promachonas-sta-chania/

http://eparxiakofos.gr/stin-palia-poli-ton-chanion-o-promachonas-tou-agiou-dimitriou/

Περισσότερα θα διαβάσετε σήμερα Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2017 στα «Χανιώτικα νέα» στο δισέλιδο ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Γεωργίου Κώνστα.   

 Γιάννης και Ηλίας Κάκανος 

DSC02669wtmk

DSC02670wtmk

DSC02671wtmk

DSC02673wtmk

 DSC02675wtmk

DSC02658wtmk DSC02659wtmk

 DSC04454wtmk DSC04468wtmk

Η-ταυτότητα-για-την-εφημερίδα-και-σε-αυτοκόλητα

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com